Promillemålere kalibreres ikke:

Feilmåling kan føre til fyllekjøring

Mange kjøper promillemålere, få kalibrerer dem. Resultatet kan bli promillekjøring.

FOTO: Egil Nordlien HM Foto
FOTO: Egil Nordlien HM Foto
Sist oppdatert
USERIØST: Nøkkelring-versjonene er overhodet ikke egnet til å måle promillen. Du får hva du betaler for!
USERIØST: Nøkkelring-versjonene er overhodet ikke egnet til å måle promillen. Du får hva du betaler for!

Promillekjøring er livsfarlig! Statistikk viser at alkohol er en faktor i mellom hver 3.-4. ulykke i trafikken, i følge en rapport fra Nordisk Trafikksikkerhetsråd. Promillekjøring er selvsagt også straffbart, dessuten sosialt uakseptabelt og forbundet med stor skam.

Så folk flest anstrenger seg for å unngå å kjøre med promille!

Til å hjelpe oss med dette finnes en armada av promillemålere, av forskjellig kvalitet og pris. I Norge selges det flest rimelige produkter, gjerne til rundt tusenlappen.

Mange av dem holder ikke mål, og verst er de såkalte nøkkelringmålerne til en hundrelapp eller to. Men bevares - det finnes sågar alkomåler-apper til salgs for en tikroning, der du kan legge inn kjønn, vekt og hvor mye du har drukket av hva, og så få "beregnet" promillen.

Enkelte promillemålere til en tusenlapp eller to gjør kanskje bra målinger, men de fleste av dem har en alvorlig mangel - de varsler ikke om når måleren må kalibreres. Og undersøkelser hos leverandører viser at få promillemålere leveres inn til kalibrering.

Uten denne kalibreringen blir måleren snart verdiløs fordi den vil måle feil, slik vi har skrevet om i en tidligere artikkel du kan lese her. Og slik vi fant ut i testen av en brukt ukalibrert CA 2000.

CA2000 er den suverent mest solgte promillemåleren i Norge de siste ti år, i følge salgssjef Tore Øverli hos grossisten Salgspartner.

- Dere har solgt produktet siden 2001. Hvor mange har kommet i retur for kalibrering?

- Cirka 10 prosent. Så du kan trygt si at her er et forbedringspotensial, sier Øverli.

Det koster drøye 300 kroner å kalibrere en CA2000, men muligens er ikke prisen det som primært skremmer folk. Det er vel snarere det at man må ha seg bort til postkontoret og sende måleren til leverandøren.

Varsler ikke måleren deg om behov for kalibrering, må du selv holde telling. Produsenten melder gjerne om at produktet trenger kalibrering hver 300 eller 500 eller 1000 gang, og det skulle jo holde i årevis for privatpersoner. Problemet er bare at tidsfaktoren også spiller inn, slik at du i realiteten uansett bør kalibrere produktet 1-2 ganger i året.

SALGSVINNER: CA2000 er Norges suverent mest solgte promillemåler. Men bare rundt 10 % følger opp med kalibrering. FOTO: Egil Nordlien HM Foto
SALGSVINNER: CA2000 er Norges suverent mest solgte promillemåler. Men bare rundt 10 % følger opp med kalibrering. FOTO: Egil Nordlien HM Foto

De verste og beste

VARSLER: Dignita AM-7 Pro har en varsellampe som tennes når det er tid for kalibrering.
VARSLER: Dignita AM-7 Pro har en varsellampe som tennes når det er tid for kalibrering.
ENKELT: Alcoscan ALC-1 fås med en ferdigkalibrert sensormodul du selv kan skifte.
ENKELT: Alcoscan ALC-1 fås med en ferdigkalibrert sensormodul du selv kan skifte.

Det finnes forskjellige teknologier i promillemålere, og ganske vanlig er målere med såkalt halvleder-teknologi (CA2000 er et eksempel). Mange eksperter er skeptiske til disse.

- Vi anser halvleder-teknologien for å være for upålitelig til å kunne brukes i seriøse sammenhenger. Vi anbefaler folk å avstå fra å kjøpe slike, og heller satse på produkter med brenselcelle-teknologi, sier Tom Bjerver hos det svenske Motorförarnas Helnykterhetsförbund.

Produkter med brenselcelle-teknologi har også andre fordeler. Noen av dem fås med en utskiftbar sensormodul, slik at når de trenger kalibrering kan du selv enkelt fikse biffen ved å sette inn en ferdigkalibrert modul.

Hege E.S. Bjurstedt hos buyhelse.no har produktene al 9000 og al 7000 til salgs. Sistnevnte produkt selges med en slik ekstra sensormodul.

- Og det er al 7000 vi selger klart mest av, og det er nok fordi kundene vil slippe maset med å sende inn måleren for kalibrering, sier Bjurstedt - som nå også satser på enda en promillemåler med brenselcelle og sensormodul.

Motorförarnas Helnykterhetsförbund har sitt eget laboratorium som tester promillemålere. De har testet 30 forskjellige apparater, og på sin toppliste har de sju produkter som karakteriseres som "pålitelige og driftssikre". Produktene har dessuten det til felles at de varsler om når det er tid for kalibrering.

- Produkter som ikke varsler om kalibrering bør selges med en klistrelapp på pakningen eller måleren, som forteller om når kalibrering første gang bør foretas. Ingen vet jo hvor lenge målerne har ligget i butikkhyllene, er rådet fra Tom Bjerver.

Hele 11 av apparatene testet av Motorförarnas Helnykterhetsförbund får ellers "underkjent"!

Etter en tids googling finner vi kun ett av de sju vinnerproduktene til salgs i Norge - nemlig en versjon av den UP bruker i sine målinger, Dräger Alcotest 3000. Og den finner vi hos Bilradiospesialisten i Trondheim.

- Vi selger noen av dem, men ikke så mange som av de rimeligere modellene, forteller Åge Johnsen i salgsavdelingen, som også kan fortelle at de nå har satt ned prisen på Dräger fra 3890 til 2995 kroner i håp om å selge noen flere.

Nå satser den svenske produsenten Dignita på det norske markedet med en av de sju testvinnerne hos Motorförarnas Helnykterhetsförbund (AM-7 Pro, som koster 2499 kroner), pluss en rimeligere versjon som også får godkjent karakter.

- I Sverige selges det flest Dräger, mens Dignita er nummer to. I Norge selges det flest billigprodukter, og i Sverige reageres det på at det norske markedet domineres av målere det advares mot hos dem, hevder markedssjef Christer Olsen i Dignita Norge.

Også i Danmark frarådes folk å bruke billige promillemålere.

- De er upålitelige, og det er store sjanser for at de måler feil. Så billige målere bør man unngå, sier Pernille Ehlers i Rådet for Sikker Trafik.

Les også:

JULEBORD? Blås i de billigste promillemålerne, og gå for kvalitet, er budskapet. FOTO: Egil Nordlien HM Foto
JULEBORD? Blås i de billigste promillemålerne, og gå for kvalitet, er budskapet. FOTO: Egil Nordlien HM Foto

Slik får du lettere start på bilen i sprengkulda

Her er spylervæskene som duger i kulda

Slik unngår du dugg på frontruta

Her er våpenet mot frost på ruta

Denne saken ble første gang publisert 10/12 2012, og sist oppdatert 03/05 2017.

Les også