Mobiltelefon i bil

Et av disse bildene viser noe ulovlig

Vet du hvilket?

LOVLIG OG ULOVLIG: Å bruke telefonen til høyre på denne måten er ulovlig. Har avspilleren ikke ringemuligheter, kan det derimot være lov å bruke den i bilen.
LOVLIG OG ULOVLIG: Å bruke telefonen til høyre på denne måten er ulovlig. Har avspilleren ikke ringemuligheter, kan det derimot være lov å bruke den i bilen. Foto: FOTO: Pål André Skogen
Publisert Oppdatert

2. mai trådte nye regler om bruk av mobiltelefon i bil i kraft. Frem til da hadde det ikke vært noe spesifikt forbud mot annet enn samtaler gjennomført uten håndfriløsning. En konsekvens av de nye reglene var også at det rent juridisk sett ble forbudt å bruke mobiltelefonen til musikkavspilling. Dette er en løsning mange har tatt i bruk de siste årene, da det gir enklere tilgang til hele musikkbiblioteket.

For noen dager siden kom det imidlertid en kontramelding på UPs Facebooksider. Her forteller de om en forskriftsendring som gjør det å styre musikk fra mobiltelefonen lovlig - så lenge det gjøres håndfritt. Med andre ord er det i praksis kun lov å bruke mobiltelefonen som kilde dersom den kobles til med blåtann eller en dedikert USB-kabel og bilen gir deg mulighet til å skifte sang uten å røre telefonen.

Samtaler kan du starte og avslutte ved å trykke på telefonen, men det fordrer at telefonen er festet i en holder som befinner seg i umiddelbar nærhet til rattet. Dette er ikke lov for musikkavspilling.

Men siden loven spesifikt handler om mobiltelefoner, virker den ikke å gjelde andre musikkilder. Derfor tok vi en telefon til UP som henviste oss videre til Samferdselsdepartementet. Saksbehandler Irene Norsted kan fortelle oss at det stemmer.

- Denne forskriften gjelder kun mobiltelefoner, så andre musikkavspillere er lovlige å bruke så lenge de ikke går utover Veitrafikklovens paragraf tre, sier hun til Vi Menn Bil TopGear.

I den aktuelle paragrafen står det følgende: Enhver skal ferdes hensynsfullt og være aktpågivende og varsom så det ikke kan oppstå fare eller voldes skade og slik at annen trafikk ikke unødig blir hindret eller forstyrret.

Så lenge du holder øynene på veien, og ellers ikke blir distrahert fra kjøringen av å bytte sang på en iPod Touch er dette altså lov. Har du derimot det samme musikkbiblioteket på iPhonen din blir du straks en lovbryter og risikerer å måtte punge ut med 1300 kroner.

Les også:

Nå blir det forbudt å levere i barnehagen med moped

Se om du har lov til å kjøre med tilhenger

Disse bilene har mest støy

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning