Fuglebæsj og bilfarger

Disse fargene drites det mest på

En britisk undersøkelse viser at røde biler oftest blir utsatt for fuglenes vrede.

STØRST FARE: Dette må du regne med å gjøre oftere hvis bilen din er rød enn om den hadde hatt en annen farge.
STØRST FARE: Dette må du regne med å gjøre oftere hvis bilen din er rød enn om den hadde hatt en annen farge. Foto: FOTO: Autoglym
Publisert Oppdatert

Etter å ha undersøkt nærmere 1200 biler i frem forskjellige britiske byer, kom britene frem til at røde biler var mest utsatt for fugleskitt. Hvis du vil unngå å finne hvite flekker på bilen, viser undersøkelsen, som ble gjennomført av bilrekvisitabutikken Halfords, at du bør velge en grønn bil.

18 prosent av de røde bilene i undersøkelsen var tilgriset med fuglebæsj, mens kun én prosent av de grønne bilene hadde blitt "bombet". De andre fargene i undersøkelsen var blå (14 %), svart (11 %), hvit (7 %) og grå/sølv (3 %).

Den britiske ornitologforeningens talsperson uttaler at fugler kan tiltrekkes av forskjellige farger, men at det sannsynligvis handler mer om hvor du parkerer.

- Hvis du parkerer i nærheten av der fugler hekker, vil du få mer fugleskitt på bilen, sier han.

Det er noe også seniorforsker hos Norsk institutt for naturforskning (NINA), Tycho Anker-Nilssen, kan stille seg bak.

- Hvis fuglene hekker i nærheten, kan det hende at de skiter på bilen for å få den til å fjerne seg, sier han. Men hvorfor akkurat rødt utpeker seg, har han ingen god forklaring på. Fugleforskeren påpeker imidlertid at rødt har en funksjon hos for eksempel måkefugler. Fugleungene hakker nemlig på den røde delen av nebbet til moren når de vil ha mat, kan forskeren fortelle.

MINST DRITT: Grønn lakk skal visstnok føre til mindre fugleavføring enn andre farger.
MINST DRITT: Grønn lakk skal visstnok føre til mindre fugleavføring enn andre farger. Foto: FOTO: Petter Handeland

Fjern dritten fort

For mange er kanskje fugleekskrementene kun irriterende fordi det ikke ser spesielt pent ut, men det kan ha større følger enn en midlertidig stygg bil.

I løpet av undersøkelsen ble også flere bileiere spurt om hvor fort de fjernet fugleavføringen. Kun 17 prosent sa at de fjernet dem så fort som mulig, 20 prosent gjorde det "i løpet av et par dager" og 55 prosent ventet til neste gang de vasket bilen. De siste åtte prosentene sa at de aldri vasket bilen eller lot andre ta seg av det.

Autoglym, som produserer vaske- og poleringsmidler til bil, sier at det kan ødelegge klarlakken på bilen hvis dritten ikke fjernes raskt. Det er ikke syrligheten som ødelegger lakken slik mange tror, men heller at klarlakken blir mykere og utvider seg slik at området fremstår som mattere, skal vi tro Autoglym.

I Storbritannia koster ifølge forsikringsselskapene reparasjon av lakkskader forårsaket av fuglebæsj bileierne hele 550 millioner kroner i året, melder Halfords.

Les også:

Slik blir du kvitt dårlig lukt i bilen

Dette trikset gir deg renere frontrute

Her er det du bør vite om en bilmotor

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning