Fremtiden er her

Dashbord blir som en smarttelefon

Interaktivitet, touch screen, stemmestyring og egendesignet dashbord er fremtiden. Den er her allerede.

Publisert Oppdatert

Del

Datafiseringen av biler fortsetter for full fart. Bilene er for lengst proppet med små dataenheter som overvåker og stiller inn, og selve interiøret ligner også mer og mer på en smarttelefon.

Vi har tidligere skrevet om den første iPad integrert i bil, om de beste bilappene og om at du i fremtiden vil kunne laste ned apper som kan endre innstillingene på bilen din.

Allerede i dagens nye biler har touch screen-skjermer overtatt for mange brytere, knapper og hendler. Og utviklingen bare fortsetter.

I 2011-versjonen av Ford Edge er MyFord Touch-systemet på plass; et treskjermers system som indikerer hvordan fremtiden blir, og som vi tipper er på plass allerede i neste generasjon Focus, som er på markedet neste år.

Så - hva skjer? Kort sagt kan vi si at det å bruke funksjoner som går på komfort, entertainment, kommunikasjon og navigasjon blir mer og mer likt det å bruke en smarttelefon eller et dataspill.

Stemmestyring

Venstre LCD-skjerm viser en klassisk turtallsmåler, drivstoffnivå og motortemperatur.
Venstre LCD-skjerm viser en klassisk turtallsmåler, drivstoffnivå og motortemperatur. Foto: Ford

Der du hittil i stor grad har skrudd på brytere, brukt vippehendler eller trykket på knapper, bruker du nå en touch screen-skjerm, knapper på rattet - eller ganske enkelt bare stemmestyring til de fleste funksjoner (systemet gjenkjenner opp til 10 000 ord).

Dette er i seg selv ikke noe nytt. Min egen Focus fra 2008 har til en viss grad stemmestyring (for skifte mellom radio og CD/AUX) og en touch screen som opererer klimaanlegg, musikk, navigasjon og flere andre ting.

Men i nye biler vil dette utvikles ytterligere, slik at stadig flere ting kan stemmestyres eller opereres via en stor fargeskjerm. Dessuten blir mulighetene for interaktivitet - som å være på nett, bruke mail, laste inn film/bilder etc. - bli mer og mer som på en smarttelefon/PC.

Et visuelt element er her også. Hos MyFord Touch er valgmulighetene for å designe ditt eget dashbord blitt et poeng i seg selv.

Du kan for eksempel selv velge hva som skal ligge fremme på de tre skjermene, som består av to 4,2-tommers LCD-skjermer på hver side av speedometeret, og en åttetommers touch screen hovedskjerm på midtkonsollen. Og hvilken bakbelysning hver skjerm skal ha.

Som om ikke det er nok, kan du velge hvilken belysning du ønsker i fotbrønnen og rundt koppholderne.

Du kan velge minimalistiske løsninger, eller proppe skjermene med informasjon. Og du kan legge inn ditt eget fotoalbum, og derfra velgte et personlig skjermbilde til hovedskjermen (slik du gjør på PC og mobiltelefon).

Musikk

Hvordan man håndterer musikk i biler er også i en rivende utvikling. La oss se på hvordan musikksystemet i MyFord Touch fungerer. Du kan, via bluetooth, streame musikken fra din smarttelefon til bilens musikkanlegg, og spille den defra.

Venstre skjerm viser nå innstillingsmenyen for bilen.
Venstre skjerm viser nå innstillingsmenyen for bilen. Foto: Ford

Du kan også bruke et SD-kort fra en MP3-spiller (tilkobling for SD, USB og RCA) eller også spille musikk fra en PC ved hjelp av wi-fi (eller gå på internettet).

Musikk og meny kommer uansett opp på åttetommersskjermen, og det er bare å bla seg frem i albumene og velge låter. Eller du kan bruke "spillkontrollknappene" på rattet og bla deg frem til ønsket låt. Eller du kan ganske enkelt bruke stemmestyring og be om ønsket band.

En fiffig løsning a la Shazam-appen på iPhone, er at du ved et trykk på touch screen-skjermen kan tagge en låt fra radioen til iPhone/iPod, og kjøpe den på iTunes senere.

Mail

Systemet inneholder også muligheten for å motta og sende mail. Det kan opereres via stemmestyring, der mailer leses opp. Du kan svare via 15 forhåndsinnlagte egne svar (f. eks. "kan ikke ta telefonen nå - ringer tilbake"), eller du kan ringe vedkommende som sendte mail tilbake, eller stanse bilen og bruke hovedskjermens tastatur for å svare med tekst.

Selvsagt kan systemet brukes til vanlig navigasjon. Også her kan du bruke stemmestyring. Si tydelig den adressen du skal til, og navigatoren setter automatisk i gang - uten at du har rørt en finger!

Her har hovedskjermen oppe funksjoner for musikk.
Her har hovedskjermen oppe funksjoner for musikk. Foto: Ford

Eller du kan gi kommandoer om forhåndsinnlagte favoritter. "Hjem", for eksempel - og navigatoren loser deg hjem.

Også nyheter, aksjemarked og horoskop kan du bestille via stemmestyring, og få disse lest opp. Videre kan du koble til kameraet eller videokamerat ditt, og se bildene eller filmen du tok opp fra parkturen via åttetommersskjermen.

Farlig fascinerende

Fascinerende. Men selvsagt også tankevekkende. Bilene tilbyr stadig flere gadgets, og det kan slå begge veier. Mye kan styres uten at du tar øynene fra veien og hendene fra rattet. Men mye vil også stjele konsentrasjon fra det å kjøre bilen.

Fremtidens krasjstatistikker vil kanskje fortelle noe om hvor mye dette er å glede seg over.

Her kan du få en full videodemonstrasjon av alle mulighetene i fremtidens dashbord - i dag aller best demonstrert gjennom MyFord Touch.

Du kan svare på mail ved å bruke stemmestyring eller ved å skrive på hovedskjermens tastatur.
Du kan svare på mail ved å bruke stemmestyring eller ved å skrive på hovedskjermens tastatur. Foto: Ford

Les også:

Vi slakter Norges første Android-PC

En båt for James Bond

Mye billigere Range Rover

Den beste GPS-skjermen

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning