Prøvekjørt: Porsche 911 Turbo S, 2013

Superbilen alle kan kjøre

Den går som en Saturn-rakett og svinger som en racerbil. Likevel kan du kose deg til butikken i nye Porsche 911 Turbo S.

SOM ET LYN: Det er bare på bane du virkelig kan føle Porsche 911 Turbo på tennene. Kapasiteten i akselerasjon, bremsing og veigrep ligger på ypperste i nivå.
SOM ET LYN: Det er bare på bane du virkelig kan føle Porsche 911 Turbo på tennene. Kapasiteten i akselerasjon, bremsing og veigrep ligger på ypperste i nivå. Foto: FOTO: Porsche
Publisert Oppdatert

Det er veldig sjelden akselerasjonen er det mest minneverdige med en ny Porsche. I stedet er det veiegenskaper og balansen mellom ekte sportsbilfølelse og muligheten til å bruke bilen i hverdagen som imponerer mest.

Slik er det ikke i nye Porsche 911 Turbo S. Med 560 hk, firehjulsdrift, inntil 750 Nm og 0-100 km/t på 3,1 sekunder, er det nettopp det enorme skyvet som setter spor.

Med launch control er effekten dramatisk: Du trykker på Sport Plus-knappen i midtkonsollen, setter venstre fot på bremsen, gassen i bunn. Når motoren slår mot turtallssperren, flytter du foten fra bremsen. Det neste er warp speed, hyperspeed à la Star Wars, Formula Rossa-rollercoasteren i Abu Dhabi, fritt fall fra Bruraskaret, og en kropp g-kreftene nærmest smører utover de elegante sportssetene.

Følger opp forventingene

Bilentusiaster verden over sitrer av forventning når Porsche lanserer en ny versjon av 911 Turbo. Den første modellen kom på markedet i 1975 og hadde 260 hk. Siden har alle utgaver av 911 kommet i turboversjon og samtlige har oppnådd større eller mindre grad av legendestatus.

Da den nye 911 Carrera ble lansert høsten 2011, lot ikke superlativene vente på seg. Det var en av de mest omfattende endringsprogrammene for 911 noensinne og et tegn på hva et firma med bunnsolid økonomi, teknisk kompetanse og stor selvtillit kan få til.

Også senere versjoner av 911 har vist at første inntrykket av nye 911 stemte godt. Cabriolet-versjonen og den firehjulsdrevne 911 Carrera 4 tilfører 911-klanen nye egenskaper. Noe som også i høyeste grad gjelder 911 Turbo.

MODERNE KLASSIKER: Porsche 911 Turbo har beholdt mye av den originale stilen i dashbordet, men med langt mer moderne utforming og teknikk.
MODERNE KLASSIKER: Porsche 911 Turbo har beholdt mye av den originale stilen i dashbordet, men med langt mer moderne utforming og teknikk. Foto: FOTO: Porsche

Firehjulsstyring

Den nye 911 Turbo tar med seg alle de viktige forbedringene fra grunnmodellen, der blant annet 10 cm lengre akselavstand, 51 og 49 mm (Turbo S) større sporvidde foran og 42 mm bak gir grunnlag for stødige veiegenskaper enn før. Den 3,8-liters bi-turbomotoren med variabel turbingeometri yter 520 hk i standardversjon og 560 hk i S-versjon.

I tillegg kommer Turbo-modellene med firehjulsstyring. En elektromagnetisk aktuator på hver side av bakakselen, kan styre bakhjulene inntil 2,8 grader mot forhjulene opp til 50 km/t og inntil 1,5 med forhjulene fra 80 km/t. Det gir mindre svingradius i lav hastighet og bedre stabilitet og styrerespons i høy fart.

Firehjulsdriftsystemet er det samme som i Carrera 4/4S med elektrohydraulisk kontrollert flerplateclutch, men forsterket med blant annet vannavkjølt frontdifferensial for å takle den økte ytelsen.

Aktiv aerodynamikk

BREMS PÅ GULT: Store keramiske skivebremser sørger for enorm stoppkraft. Standard på Turbo S og ekstrautstyr på Turbo.
BREMS PÅ GULT: Store keramiske skivebremser sørger for enorm stoppkraft. Standard på Turbo S og ekstrautstyr på Turbo. Foto: FOTO: Porsche

Nytt for 911 Turbo og Turbo S er "PAA" - Porsche Active Aerodynamics. I front har du en spoiler i et smidig kunststoffmateriale. Den skyves ut i tre deler ved hjelp av luftbelger på baksiden, mens hekkspoileren endres i høyde og angrepsvinkel for å gi de beste kombinasjonene av lav luftmotstand og høyt marktrykk.

PAA opererer i tre basisoppsett; standard der spoilerne står i grunnstilling opp til 120 km/t (gir blant annet 1,7 cm bedre bakkeklaring). Kjører du over 120 km/t, eller går i Sport Plus kjøremodus, alternativt Speed-innstilling på aerodynamikken, senkes de to ytterste delene av frontspoileren, mens hekkspoileren heves 2,5 cm.

I Performance-innstilling kjører frontspoileren helt ut og hekkspoileren heves 7,5 cm og tiltes 7 grader forover. Ifølge Porsche genererer bilen da 132 kg ekstra marktrykk i 300 km/t og forbedrer veigrepet i sving med 10 %.

Jager farten opp

Bilster Berg Drive Resort, tre mil øst for Paderborn, får vi sjansen til å sette Porsche 911 Turbo og Turbo S på prøve. Rettelse: Bilene setter oss på prøve. Jeg sitter i en Turbo S-versjon, som i tillegg til alt nevnt ovenfor også kan by på dynamisk chassis, keramiske bremser og dynamiske motorfester.

AKTIV: Frontspoiler og hekkspoiler beveger seg i forhold til kjøresituasjonen og sørger for å balansere mellom lav luftmotstand og godt marktrykk.
AKTIV: Frontspoiler og hekkspoiler beveger seg i forhold til kjøresituasjonen og sørger for å balansere mellom lav luftmotstand og godt marktrykk. Foto: FOTO: Porsche

Bilster Berg-banen åpnet våren 2013 og har allerede blitt omtalt som en miniversjon av Nürburgring Nordschleife på grunn av høydeforskjeller, blinde svinger, humper og feildoseringer på sine 4,2 kilometer.

Selvfølgelig ville det være den rene galskap å slippe mer eller mindre dresserte motorjournalister ut på egen hånd. Så Porsche porsjonerer oss ut i grupper på fire og fire, der vi kjører gåsegang bak proffe racingførere. Det er en god idé, ikke minst fordi det tar tid å lære seg sporvalg og bremsepunkter på en komplisert bane som Bilster Berg.

Men jeg skjønner straks at Porsche-førerne ikke er der for å holde tempoet nede. I stedet jager de på etternølerne i gåseflokken. Et tegn på den betydelige avstanden fra hva bilen kan i de rette hender og til det man selv er i stand til bak rattet.

Nå går det for fort

Det tar litt tid å justere fartsfølelsen fra morgenrushet på Ring 3 til Porsche-instruktørens banetempo. Etter noen runder er jeg bedre akklimatisert. Likevel er bilen mange hestehoder foran meg. En ting er de enorme kreftene: Med Sport Plus kjøreprogram øker ladetrykket 0,15 bar i inntil 20 sekunder, noe som gir 750 Nm mot normalt 710 Nm. Da går 0-100 km/t på 3,1 sekunder og 200 km/t dukker opp på speedometeret syv korte sekunder senere.

En helt annen ting er å venne seg til den voldsomme bremseeffekten fra keramiske skivebremser. Bilene står på normale gatedekk - riktig nok 20-tommere med 245/35 foran og 305/30 bak. Likevel virker de nesten geléaktige når du bruker bremsene maksimalt.

TYPISK TURBO: Mer spoiler, stort luftinntak over bakskjermen og spesialdesign på felgene
TYPISK TURBO: Mer spoiler, stort luftinntak over bakskjermen og spesialdesign på felgene Foto: FOTO: Porsche

Men mest krever det å utfordre veiegenskapene. Man våger seg litt tøffere inn i svingene runde for runde. Og ut fra min begrensede baneerfaring med sportslige biler av GTI-kaliber, tenker man hver gang: Nå går det for fort. Men niks, det er bare å bremse, sikte, styre, gasse. Bilen loser deg gjennom kombinasjonene i ekstremtempo med samme anstrengelse som om det skulle være en handletur i butikken.

Bare lukte, ikke smake

En tur med Porsche 911 Turbo på vanlig landevei er en øvelse i selvbeherskelse. Selv i Tyskland, der tempoet ligger betydelig høyere enn våre 80-90 km/t, er det som om du bare får lukte på den dyre Bordeaux-vinen, men ikke smake. Et halvtungt trykk på gassen, og PDK-girkassen sjalter deg kjapt opp i et tempo som vil få enhver politimann med selvrespekt til å skrive ut firesifrede bøter. I Euro.

Du kan nyte draget, drønnene og sukkene fra turbosekseren i korte lynblink, og selv om svingene rundes i usosialt tempo, er det så vidt du hører et sus fra hjulene uten behov for den minste rattkorreksjon. Og når du tygger drøv i autobahnkøen bak dagens n'te lastebil, begynner du å sette pris på at bilen tross alle odds er komfortabel.

Gode seter, habil støydemping, akseptabel fjæringskomfort, lydanlegg i toppklasse, ventilerte seter. Bilen du flerret asfalt med på racerbane en time tidligere, tar deg nybarbert, sterilanfrisk og med buksepressen i behold til andre siden av kontinentet.

KOMFORT: På tross av superbilytelser, kan Porsche 911 Turbo fortsatt by på flott førerkomfort. Dette er en bil for de lange turene.
KOMFORT: På tross av superbilytelser, kan Porsche 911 Turbo fortsatt by på flott førerkomfort. Dette er en bil for de lange turene. Foto: FOTO: Porsche

Superbilen alle kan glede seg over

Jeg har hørt rykter om at noen synes den nye Porsche 911 Turbo/Turbo S ikke er røff nok i kantene, ikke tilstrekkelig "krevende". En bil som ikke skiller de virkelig gode sjåførene fra de middelmådige. Kanskje har de rett, sett ut fra perspektivet til et lite antall sære bilførere. De får kjøpe seg GT3 i stedet.

Det mest gledelige med Porsche 911 Turbo i nyeste versjon, er nemlig at den lar sjåfører uten baneerfaring eller racerførerskolen utnytte store deler av potensialet, uten å skremme vannet verken av seg selv eller andre.

En ganske nyttig egenskap med de ressursene som bor i denne bilen.

Les også:

NYTT OG GAMMELT: Helt siden tidlig 70-tall har Porsche laget turboversjoner av 911, alle med legendestatus.
NYTT OG GAMMELT: Helt siden tidlig 70-tall har Porsche laget turboversjoner av 911, alle med legendestatus. Foto: FOTO: Porsche

Våre mest minneverdige Porsche 911-øyeblikk

Slik blir Porsches nye hybride superbil

Porsche-stasjonsvogna du bare kan drømme om

Har du penga, får du ikke bedre SUV enn dette

Se flere saker fra: De råeste bilene vi har kjørt
Superduellen: Porsche 918 Spyder mot McLaren P1

Duell: Porsche 918 Spyder vs McLaren P1

Superduellen: Porsche 918 Spyder mot McLaren P1
Rundt 800.000 kroner er avgifter. Det er mer enn hva bilen koster i Sverige

Prøvekjørt: Lexus RC F

Rundt 800.000 kroner er avgifter. Det er mer enn hva bilen koster i Sverige
Den ser ut som en vanlig C-klasse, men....

PRØVEKJØRT: Mercedes-AMG C 63

Den ser ut som en vanlig C-klasse, men....
Den beste Porschen i 911-serien

Prøvekjørt: Porsche 911 Carrera GTS

Den beste Porschen i 911-serien
Framtiden er lys

Prøvekjørt: BMW i8

Framtiden er lys
De er de siste i sitt slag

Ferrari F12, Lambo Aventador og Aston Martin Vanquish :

De er de siste i sitt slag
Og så dro Top Gear til bunns med en Ferrari i Norge...

Prøvekjørt: Ferrari California

Og så dro Top Gear til bunns med en Ferrari i Norge...
En helt fantastisk bil

BMW i8

En helt fantastisk bil
Den har 1203 hestekrefter under panseret

Prøvekjørt: Bugatti Veyron 16.4 Grand Sport Vitesse

Den har 1203 hestekrefter under panseret
Den mest komplette superbilen

Porsche

Den mest komplette superbilen
Endelig har vi fått prøve den

Prøvekjørt: LaFerrari

Endelig har vi fått prøve den
- Får alt annet til å virke gammeldags

McLaren P1

- Får alt annet til å virke gammeldags
Superbilen alle kan kjøre

Prøvekjørt: Porsche 911 Turbo S, 2013

Superbilen alle kan kjøre
- Jeg kunne uten besvær kjørt bilen med slalåmstøvler

Prøvekjørt: Ferrari F12 Berlinetta

- Jeg kunne uten besvær kjørt bilen med slalåmstøvler
Tidenes råeste familiebil!

Top Gear Magazine: Ferrari FF

Tidenes råeste familiebil!
Den beste Lamborghinien

Lamborghini Huracán

Den beste Lamborghinien
I det rette element

Lamborghini Sesto Elemento

I det rette element
Rådyr på glatta

Lamborghini Aventador

Rådyr på glatta
Enda litt råere

Prøvekjørt: McLaren 650s

Enda litt råere
Fungerer mye bedre enn energidrikk

Prøvekjørt: Mercedes SLS Black

Fungerer mye bedre enn energidrikk
Den har én stor svakhet

Prøvekjørt: Aston Martin One-77

Den har én stor svakhet
Raskere enn noensinne

Prøvekjørt: Aston Martin V12 Vantage S

Raskere enn noensinne
Top Gear-sjefens favorittbil

Lexus LFA

Top Gear-sjefens favorittbil
Som å kjøre en bombe

Prøvekjørt: Pagani Huayra

Som å kjøre en bombe
Jeg elsker denne bilen!

Nissan GT-R

Jeg elsker denne bilen!
Selv koppholderen er perfekt

Prøvekjørt: Maserati GranTurismo Sport

Selv koppholderen er perfekt
220 på strekka og nesten 200 km/t i sving!

Prøvekjørt: Audi R8 V10 Plus, 2013

220 på strekka og nesten 200 km/t i sving!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning