Drivstoffprisene

Bensinkrigen fortsetter

Nå er det mulig å fylle bensin for godt under ni kroner literen, og det vil mest sannsynlig holde seg slik til over nyttår.

BILLIG BENSIN: Det er lenge siden bensinen var så billig som nå. Dette bildet er tatt på Storo i Oslo mandag morgen.
BILLIG BENSIN: Det er lenge siden bensinen var så billig som nå. Dette bildet er tatt på Storo i Oslo mandag morgen. Foto: Foto: Pål André Skogen
Publisert Oppdatert

Mandag morgen var det flere steder i landet mulig å fylle både bensin og diesel til under 9 kroner literen, og skal vi tro ekspertene vil dette vare en stund til.

Oljeprisen er som kjent en viktig faktor når bensinprisen fastsettes, men lokal priskrig spiller også en stor rolle. På steder hvor man har flere bensinstasjoner nære hverandre vil man ofte kunne se at prisen er lavere enn på steder hvor det kun er én bensinstasjon i området.

Det kunne vi blant annet se i Oslo mandag morgen, hvor kundene kunne nyte godt av priskrigen. 8,79 kroner for bensin, og 8,99 for diesel er priser som mange bilister har savnet.

Oljeanalytiker Torbjørn Kjus hos DNB Nor Markets tror oljeprisen vil flate ut frem mot nyttår, og stige litt i 2009.

- Det ser ut til at jeg fikk rett i det jeg sa for 6 ukers tid siden. Oljeprisen vil nok stige i 2009, og vi ser allerede nå en liten stigning. Det ble handlet olje for rett under 40 dollar på fredag, men i dag handles det rett i overkant av 50, sier Kjus.

Selv om økningen i prosent er formidabel, vil den ikke gi noe voldsomt utslag på pumpeprisen. 10 dollar forskjell på råoljeprisen kan gi et utslag på rundt 40 øre på landets bensinpumper.

Les også:

Bensin slår tilbake

Dyrt å fylle feil

Bensinprisen betyr lite

Bilindustrien har lite å si

Bilindustrien i USA vakler, og da senatet stemte nei til redningspakken natt til fredag ble det virkelig krisestemning i Detroit.

Nå snakker Bush om å bruke av en tidligere godkjent redningspakke for å holde de tre bilgigantene flytende frem til februar, men selv om noen av verdens største bilprodusenter går på dunken vil ikke oljeprisen bli nevneverdig påvirket, tror Kjus.

- Nei, man vil kanskje merke litt mindre etterspørsel ettersom arbeidsledigheten vil kunne øke med 2 prosent, men oljeprisen vil ikke falle nevneverdig på grunn av dette. Det er nok heller den negative stemningen på aksjemarkedet som vil kunne spille inn.

150 dollar fatet i 2012

Det tar nok et par år før vi får se tilsvarende drivstoffpriser som vi hadde i sommer, men DNB Nor Markets har siden mars sagt at oljeprisen vil stige til 150 dollar frem mot 2012. Grunnen til dette er en nedgang i produksjonen, da noen av de eldre oljefeltene er på vei til å tømmes.

Kombinert med økt etterspørsel vil dette kunne gi drivstoffpriser på opp mot 15 kroner literen.

Nå i vinter kan vi derimot ta det rolig, og forvente oss en pris på mellom 10 og 11 kroner per liter.

Les også:

Kvinner tenner på bensinduft

- Diesel er bedre for miljøet

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning