Test av 11 barnestoler

Barnesete får stryk

11 barnestoler er testet. En av dem vurderes som farlig.

Foto: NAF
Sist oppdatert
Styr unna denne!
Styr unna denne! Foto: NAF

Oppdatert 2014: Les vår stortest av bilstoler her!

Av de 11 stolene som er testet, får de fleste godkjent karakter. Stolene er delt inn etter vekt/alder på barnet. Kun én stol er beregnet på å dekke hele aldersspekteret fra ett til 12 år ved hjelp av forskjellige tilpasninger. Det er denne som får stryk.

Les også: Nye Golf kollisjonstestet

Fraråder denne stolen

Norske NAF fraråder folk å kjøpe stolen Brevi Touring Sport. Stolen scorer dårlig både på sikkerhet og brukervennlighet.

Karakteren 5,5, som er så dårlig som det er mulig å få, sier det meste. Årsaken er i stor grad et svakt system for feste av belte og justering etter barnets størrelse, men også sidekollisjonssikkerhet.

Merk for øvrig at alle stolene i testen overholder ECE-R44-kravene. Likevel ble det stor variasjon i resultatene med bedømming fra "svært god" til "dårlig".

Les også: Nye biler stadig bedre på barnesikkerhet

Testvinner fra Britax

Testvinneren, Britax Cosy Tot Premium, er foreløpig ikke å få kjøpt her til lands, men merket har importør i Norge så vi ser det vel snart i butikken?
Testvinneren, Britax Cosy Tot Premium, er foreløpig ikke å få kjøpt her til lands, men merket har importør i Norge så vi ser det vel snart i butikken? Foto: NAF

Vinneren av testen er Britax Cosy Tot Premium med isofix-fester. Problemet er bare at denne spesifikke stolen ikke selges i norske butikker. Men merket Britax er representert, og importøren er oppfordret til å ta inn vinnerstolen.

Her er klassevinnerne:

0-1,5 år/13 kilo: Britax Cosy Tot Premium

Opp til 4 år/18 kilo: WAVO Fix XL Isofix

4-12 år/15-36 kilo: RÖMER Kid

Les også om valg av riktig barnevogn.

Front- og sidekollisjoner

Stolene er testet av den europeiske forbrukerorgansiasjonen ICRT (International Research and Testing) på vegne av europeiske forbruker- og bileierorganisasjoner. I Norge er det Forbrukerrådet og NAF som publiserer testene.

Kriteriene for testen har vært sikkerhet både ved front- og sidekollisjoner, brukervennlighet, komfort og stell og vedlikehold.

I alle tester i Klikk Bil er sikkerhet et kriterium. Se alle våre biltester her .

Forbrukerrådet har tidligere i år publisert en test av 24 barnestoler

Isofix er viktig

Flere av de testede stolene er dessuten testet med og uten isofix-fester. Barnestoler med isofix-fester er sikrere enn de uten.

SJEKK ISO-FIX: Før du kjøper bil, bør du sjekke om den har Iso-fix-fester, sier Inger Elisabeth Sagedal i NAF.
SJEKK ISO-FIX: Før du kjøper bil, bør du sjekke om den har Iso-fix-fester, sier Inger Elisabeth Sagedal i NAF. Foto: Lukas NAF

- Det er viktig å huske på at stoler med isofix-fester kun kan brukes i biler som har opplegg for dette. Skal du bytte bil og har småbarn, er det dermed viktig at du sjekker om man kan bruke isofix-fester, sier kommunikasjonssjef i NAF, Inger Elisabeth Sagedal.

Full oversikt over selve testen og karakterer finner du i denne tabellen hos NAF. Utdypende forklaring fra NAF finner du her.

Karakterforklaring:

0,6-1,5 = svært god

1,6-2,5 = god

2,6-3,5 = tilfredsstillende

3,6-4,5 = minstekrav

4,6-5,5 = dårlig

Den tyske bileierorganisasjonen Adac har lagd en video om barneseter som du kan se her. Den er på tysk, og for deg som ikke er stø i det språket, handler den kort oppsummert blant annet om hvorfor bakovervendte barneseter er best. Årsaken er at trykket mot barnets hode og brystparti blir bedre fordelt ved en kollisjon. Dermed er faren for alvorlige skader betydelig mindre.

Disse setene har imidlertid et par ulemper: De er tunge, krever mer monteringsarbeid og tar ofte så stor plass at passasjersetet må skyves fram.

Adacs ekspert anbefaler at de som skal kjøpe barnesete, drar til butikken og prøver det i bilen det skal brukes i. Slik finner en ut om setet faktisk passer i bilen.

Hva er Isofix?

Isofix-systemet betyr at stolen forankres i selve bilen, ikke bilens sikkerhetsbelter. Slike stoler er vanligvis enklere å montere enn stoler som sikres av bilbeltet, men dette krever også at bilen har dette festesystemet.

Nye regler i år

Fra 9. mai 2008 ble kravene til barns sikkerhetsutstyr i bilen skjerpet. Ny merking er nå påkrevd. Dette betyr at mange av barnestolene som tidligere var lovlige, nå er ulovlige å selge.

Denne saken ble første gang publisert 23/10 2008, og sist oppdatert 03/05 2017.

Les også