Vil gjøre Formel 1 stort i USA

Amerikanerne gjør sport på sin egen måte, men nå kan David Beckham gjøre at fotball blir stort også i USA. Tredje generasjon Andretti håper på det samme for Formel 1.

Ryktene sier at Marco Andretti begynner mde Formel 1. Foto: Sutton
Ryktene sier at Marco Andretti begynner mde Formel 1. Foto: Sutton
Publisert Oppdatert
David Beckham. Foto: Sutton
David Beckham. Foto: Sutton
Foto: Sutton
Foto: Sutton

I USA er det de erke-amerikanske idrettene som gjelder, være seg amerikansk fotball, baseball eller Nascar. Den særegne bilsporten Nascar er nå den nest største TV-sporten i USA etter NFL (amerikansk fotball) og sporten har blitt så stor de siste årene at man gjerne fleiper med at amerikanere flest tror bilsport staves N-A-S-C-A-R.

I likhet med fotball er interessen for Formel 1 ekstremt liten i USA. For både fotballen og Formel 1 er dette frustrerende ettersom USA er verdens største kommersielle marked.

I ung alder spiller mange amerikanere fotball, eller "soccer", som de kaller det, men da de blir eldre er det gjerne amerikansk fotball som gjelder. Noe av det samme ser vi i motorsport der USA faktisk er det landet i verden med flest gokartførere. Men de fleste satser på de lavere divisjonene i Nascar-systemet når de blir eldre.

Scott Speed er ukjent
Etter at David Beckham signerte for fotballklubben Los Angeles Galaxy uttalte eieren av klubben at Beckham er den eneste personen i verden som kan gjøre "soccer" stort i USA, ettersom han har blitt like mye en merkevare som en fotballspiller.

Samtidig er det mange som mener at Marco Andretti er den eneste som kan gjøre Formel 1 stort i USA. Akkurat som fotball er Formel 1 en av verdens største TV-idretter, men i USA er interessen overraskende lav. Dette til tross fort at det kjøres ett Formel 1-løp i USA hver eneste sommer.

Selv ikke i fjor, da amerikanerne fikk sin første F1-fører på 13 år i Scott Speed, har interessen steget nevneverdig. Stakkars Speed har karakteriserte hele situasjonen som "ridicolous" da han var hjemme i USA på juleferie, og skjønte at nesten ingen i hjemlandet hadde hørt om ham.

"Alle" har hørt om Andretti
Andretti-navnet er imidlertid veldig kjent i USA. Mario Andretti flyttet fra Italia til USA og ble verdensmester i Formel 1 i 1978. Hans sønn Michael har også gjort det bra i amerikansk racing, og de har også flere brødre og fettere som har gjort seg bemerket. Nå er tredje generasjon i kanskje verdens mest kjente motorsport-familie på gang.

Navnet er Marco Andretti og han er bare 19 år gammel. Likevel vant han et løp i den amerikanske IndyCar-serien i år og ble nummer to i storløpet Indianapolis 500.

Like før jul testet han for Hondas F1-team i Spania, og ryktene florerer nå om dagen om at Andretti kanskje skal bytte til Formel 1 i løpet av to-tre år. Gjør han det vil selv amerikanerne bli oppmerksomme på verdens tredje største TV-sport.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning