Montoya vant i NASCAR

Den tidligere F1-stjernen Juan Pablo Montoya tok i natt sin første seier i det amerikanske NASCAR-mesterskapet. Seieren kom fra 32. startposisjon.

Montoya er en populær fører i NASCAR. (Foto: Sutton)
Montoya er en populær fører i NASCAR. (Foto: Sutton)
Publisert Oppdatert

Juan Pablo Montoya sjokkerte mange da han for et år siden plutselig forlot McLaren og Formel 1 for å satse på en ny karriere i amerikanske NASCAR. De fleste europeere skjønte ikke hvorfor en av verdens raskeste og best betalte Formel 1-førere ville begynne med en motorsport hvor man stort sett kun kjører til venstre med biler som har teknologi fra 50-tallet.

Men Montoya, som har bodd i Miami de siste 10 årene, hadde fått med seg hvor stort NASCAR har blitt USA og ønsket seg bort fra det politisk korrekte Formel 1. I ettertid har han sagt at han ikke har angret ett sekund og at han knapt nok følger med på Formel 1 lenger. Dette til tross for at han har byttet ut livet med champagne og kaviar på den franske rivieraen (under Monaco GP, i hvert fall) mot øl og burger i redneck riviera (som er kallenavnet på området rundt Talladega Superspeedway).

Les mer: NASCARs sjakktrekk
Les mer: Bildene fra 24-timers på Le Mans

Vanskelig start
Starten på Montoyas nye karriere i NASCAR har imidlertid vært vanskelig. Riktignok vant han et løp i Mexico City, men det var i Busch-serien, som er andredivisjon i NASCAR-systemet. I førstedivisjonen Nextel Cup har det ikke gått like bra, og frem til gårsdagens løp var en femteplass det beste resultatet til colombianeren. Men det skal også sies at mens en femteplass ikke er mye å skryte av i F1-sammenheng er det en vesentlig sterkere prestasjon i NASCAR hvor 42 biler starter i hvert løp og nesten alle har mulighet til å vinne.

Og i går ble det endelig Montoyas tur til å vinne et løp i Nextel Cup, og han ble da bare den tredje utlendingen i historien som har vunnet et løp i den erkeamerikanske sporten. Ikke overraskende kom Montoyas første seier i vindistriktet Sonoma Valley utenfor San Fransisco. Dette er nemlig ett av kun to løp av de totalt 36 som kjøres hvert år som ikke går på ovalbaner.

-Største i karrieren
Men at Montoya skulle vinne fra 32. startposisjon var det ikke mange som hadde trodd på forhånd.

-Jeg kjørte forbi mange biler og teamet hadde en utrolig bra pit stop-strategi. På den måten klarte vi å vinne. Det er helt fantastisk, sa Montoya til magasinet Autosport. Til CNN gikk han enda lenger i sin beskrivelse av seieren.

-Dette er det største som har skjedd i min karriere, sa 31-åringen som tidligere har vunnet både Monaco Grand Prix i Formel 1 og Indy Car-runden Indianapolis 500.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning