Jay Lenos superbil

Talkshow-verten Jay Leno er som kjent bilgal. Nå har han fått med seg General Motors på å lage en turbindrevet supersportsbil med 650 hk – som går på biodiesel.

Foto: © 2006 General Motors
Publisert Oppdatert

SE LENOS DRØMMEBIL
SE ALLE BILGALLERIER
LES MER: HEFTIG BMW

Amerikaneren Jay Leno er jo kjent som talkshowvert for "Tonight Show". Men han er også kjent for sitt lidenskapelige forhold til biler og motorsykler - Vi Menn har tidligere vist bilder av noen av Lenos motorsykler og ikke minst hans ´66 Oldsmobile Toronado. Denne har fått en solid dose Corvette C5-teknikk, den er ombygget fra forhjulstrekk til bakhjulstrekk, og den har en sjuliters, twinturbomatet V8 på 1070 hk og 1355 Nm under panseret.

Toronado´en ble bygget i tett samarbeid med General Motors´ spesialister, og mange av delene som ble brukt i bilen kommer fra deres ettermarkedshyller.

Unik med miljøtoner
På årets SEMA-show viser General Motors og Jay Leno fram deres nyeste samarbeidsprosjekt; en turbindrevet supersportsbil med unikt karosseri og miljøvennlige toner.

Det hele startet visstnok da Jay Leno satt og snakket med Bernard Juchli, Lenos sjefsmekaniker og den som er blitt betrodd oppgaven med å passe på bilsamlingen hans. Etter litt drodling, tok Leno kontakt med Ed Welburn, General Motors´ visepresident for global design.

Servietter er praktisk
- Et par papirservietter senere, begynte Ed å fange essensen i bilen, sier Leno i en pressemelding. - Jeg spurte så om GMs designstudio i Hollywood kunne fortsette designarbeidet, fortsetter han.

To uker etter var designen klar: en supersportsbil inspirert dels av jagerfly, dels av F1, og dels av Cadillacs nåværende formspråk. Og rett etter begynte de å bygge bilen.

Mye motor, lav vekt
Under skallet har den en midtmontert Honeywell LT-101-turbinmotor som drives av biodiesel. Effekten er hyggelig: 650 hk og 542 Nm. Det meste av teknikken rundt er hentet fra en Corvette Z06, og store mengder aluminium og magnesium utgjør selve grunnstrukturen i bilen. Og med karosseri laget av karbonfiber lagt over kevlar, er vekten holdt nede samtidig som den strukturelle stivheten og et høyt sikkerhetsnivå er beholdt.

Så dersom Jay Leno smiler ekstra bredt på sitt neste show, vet du hvorfor.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning