Zodiac 650 Pro Open

Sporty RIB-opplevelse

150 hk brøler, toupéen er blåst på havet og pontongene blafrer lett mot sjøen. Det er RIB, det.

Publisert Oppdatert

Konsept

Zodiac 650 Pro Open er akkurat som navnet sier: 6,5 meter lang, åpen og for de som av oss som liker å tro at vi er småproffe. Altså en ganske typisk RIB, som forsøker å kombinere litt praktiske og hyggelige løsninger om bord, med de mange sportslige og plasskrevende aktivitetene de typiske RIB-kundene gjerne bedriver.

Sjøegenskaper: 5

Som de fleste andre RIB-modeller har Zodiac Pro Open 650 sjøegenskapene som en av sine sterkeste sider. Nordavinden har blåst opp litt krapp og sinna småsjø, som varierer fra 0,5-1 meter. Det viser seg å være akkurat passe kost for denne båten, som flyter behagelig oppå de minste bølgene nesten uansett fart. Med litt mer varsom gassbruk, går det også fint å plane gjennom større bølger. Båten sitter godt i svinger, og finner ikke på noen overraskende sprell.

Førerplass: 3

Zodiac Pro Open 650 er bygget for sportslig og aktiv bruk, noe også førerplassen bærer preg av. Oppe i fart er det best å stå når du kjører og bruke sittesøylen som ryggstø. Ved rolig kjøring går det fint å vippe baken oppå den høye puta og støtte bena under. Du står relativt skjermet bak den store konsollen, og rattet har en fin vinkel for aktiv kjøring.

Plass: 3

I forhold til en skjærgårdsjeep eller daycruiser i samme størrelse, er det ikke så gjestmildt om bord i Zodiac 650 Pro Open, på tross av at den på langt nær er den mest kompromissløse RIB'en vi har sett i denne klassen. Aktersofaen byr på relativt god sittekomfort, mens den lille tofta i baugen nok er mest å anse som en nødløsning.

Stuveplass: 3

RIB'en oppbygning gjør at det ofte blir litt mindre plass rom og luker. Imidlertid er det brukbar plass i Zodiac 650 Pro Open. Den har et lite rom forut, noe større plass i senter av båten og to rom akter. Dørken er godt sklisikret og det er tilstrekkelig med fortøyningsbeslag. I tillegg har Zodiac sørget for rikelig med håndtak, slik at det skal være mulig for passasjerene å holde seg fast underveis.

Motor: 5

Det er Fische Marine som tar Zodiac-modellene til Norge, og de utstyres med Evinrudes E-tec motorer. Zodiac 650 Pro Open leveres med 115, 150 eller 175 hk. Vi kjørte båten med 150 hk. Den kraftige og kultiverte V6-motoren passer godt til båten, men vi sitter med en følelse at også 115 hk kan gjøre nytten hvis toppfarten ikke er så viktig.

Fart og støy: 5

Vår Zodiac Pro Open 650 nådde en toppfart på 44,5 knop med 150 hk Evinrude E-tec på hekken. Da opplever du et relativt solid lydtrykk på 92,2 dBA. Imidlertid trenger du ikke bli hørselsskadet for å komme fort og effektivt frem. Reduserer du turtallet til 4000 o/m, går båten respektable 35 knop og støynivået faller til akseptable 85 dBA. Og legger du deg i mer bedagelige hastigheter mellom 20 og 30 knop, hersker ro og harmoni om bord.

Økonomi: 4

Zodiac Pro Open 650 koster fra ca. 320 000 kroner med 115 hk, til ca. 372 000 kroner med 175 hk. Startprisen med 150 hk er ca. 355 000, mens vår båt med hydraulisk styring og vannskimast kommer på snaut 370 000,-. Det er akseptable priser for en båt i denne klassen, og siden både Zodiac og Evinrude er anerkjente merker, tror vi båtpakken vil holde seg godt i pris. Drifts- og vedlikeholdsutgifter bør være innen rimelighetens grenser, i alle fall hvis du kan holde gasspaken unna toppfart deler av tiden på fjorden.

En 6,5 meters RIB som Zodiac 650 Pro Open er ingen erstatning for en hyggelig daycruiser eller sosial skjærgårdsjeep. Likevel synes vi denne Zodiac-modellen klarer en fin balansegang mellom sportslige og praktiske gjøremål på den ene siden, og en passelig sosial båt for fire-fem personer på skjærgårdstur. Med 150 hk får du en sprek og adrenalindrivende kjøreopplevelse, sammen med tilstrekkelig komfort i typisk skjærgårdssjø.

Pris: 354900 m/ 150 E-tec Evinrude. Fische Marine: www.fischemarine.com

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning