Båtelektronikk

Vårens elektronikknyheter til båten

Mange gode nyheter klare fra Raymarine, Lowrance og Furuno.

Pluss ikon
NYHETER: Raymarine e95/e97 og e125/e127.
NYHETER: Raymarine e95/e97 og e125/e127. Foto: Terje Haugen
Sist oppdatert
INTEGRERT: Full integrering med for eksempel iPad (øverst) hører med når Raymarine nå slår på stortromma med to nye modeller.
INTEGRERT: Full integrering med for eksempel iPad (øverst) hører med når Raymarine nå slår på stortromma med to nye modeller. Foto: Terje Haugen

Raymarine lanserte under båtmessa «Boot» i Düsseldorf sine nye oppfølgere til e7, som vi har omtalt i disse spaltene tidligere. Her er det snakk om en 9- og 12-tommers multifunksjonsskjerm, i tillegg til syvtommeren som altså kom i fjor høst.

Det knytter seg alltid stor spenning til slike lanseringer, for her går de gjerne høyt over kulen, med tanke på både ytelser og funksjoner. Og med simuleringsprogramvare blir det naturlig nok ikke det samme som å bruke den i felten. Men vi får i alle fall en pekepinn på hvor de legger kursen. Både e95/e97 og e125/e127 er så å si helt identiske såkalte MFD (Multifunction Display), om vi ser vekk fra skjermstørrelsen.

På godt norsk snakker vi om en plotter, men dette kan nå lett forveksles med en vanlig PC.

For nå er det flere nettverksmuligheter og trådløst som gjelder. I tillegg mikses både knappestyring og trykkskjerm (HybridTouch) som før. I pose og sekk med andre ord. Om vi slenger på en liten blåtann (til for eksempel fjernkontrollen), så er oppdateringen komplett.

Kraftpakke

Men selve rosinen i pølsa er prosessorene, som det nå finnes tre av. Dobbeltkjernen er til databehandling mens den tredje tar seg av grafikken. Svake prosessorer har tidligere utgjort en virke lig flaskehals på grafikkorienterte systemer som dette.

Det er nå tydeligvis historie. Etter første runde med trykking inne på messeområdet er vi i alle fall ganske sikre på at maskinvareutviklingen har innhentet båtelektronikken, hvor grafikken nå oppleves som både lynkjapp og presis. I tillegg er maritime grunnfunksjoner på plass - som for eksempel enkel tilgang på å skifte mellom natt- og dagslysvisning.

Videre oppleves som en ren fryd å bla rundt i menyer når maskinen virkelig henger med. I hurtiggående båter er det helt avgjørende for plotterens troverdighet at den kan tygge store datamengder uanstrengt. noe som nå virker sannsynlig i dette tilfellet.

Gammelt og nytt

Raymarine har likevel valgt å splitte satsingen sin mellom e- og C-serien sin. Sett fra forbrukerens sted er det nok greit å fortsatt kunne velge et C-apparat (Stor «C» er den utgående serien - liten «c» er den nye) som har litt mindre spesifikasjoner, om du vet hva behovet er om bord. Raymarine lanserer uansett en overgang fra gammel serie til ny, i form av spesielle adaptere.

Men tilbake til den nye eserien. En av de virkelig store framskrittene med denne serien er muligheten til å kjøre opp til seks ekstra skjermer fra samme enhet, i tillegg til at en egen Raymarine-app kan brukes med iPhone eller iPad. Dermed har du i teorien muligheten til å kjøre full såkalt Glass Bridge om bord.

Lighthouse

Raymarine har i tillegg utviklet en ny variant av operativsystemet (OS), som stiller med flere godbiter. Selve OS-et går nå under navnet Lighthouse. Dette ble flagget som både intuitivt og logisk. Her må vi i grunnen si oss enige på den intuitive biten, i tillegg til at estetikken ser bra ut.

Den oppleves i alle fall mer intuitiv enn før, noe som gjør at grunnleggende oppsett og bruk av både radar, ekkolodd og plotter, blir en relativt enkel affære. En annen nyhet med den nye e-serien er underholdningsbiten. Både video og musikk er nå fult mulig å få streamet ut til for eksempel iPader om bord.

Innebygget

Som før beholder Raymarine samarbeidet med Navionics når det gjelder selve kartografien. I dette tilfellet stiller den med innebygde kystkart, men for innseilings- og havneoversikt må du fram med lommeboka og kjøpe kart på microSD. Ellers kommer alle maskinene med innebygget GPS, slik at behovet for ettermontering og kabling skal være minimalt.

Navionics selv har ellers varslet at det skal komme langt hyppigere oppdateringer fra den kanten framover også. Dette kan se ut til å passe som hånd i hanske med den nye Raymarineserien, siden disse maskinene lett skal kunne koble seg på trådløse nett og hente data.

INTEGRERT: Da Raymarine ble en del av Flir-familien fikk de også orden på nattkameraene sine. Dette er myntet på både profesjonelle brukere og fritidsfolket. Den nye 9- og 12-tommeren har også fått full støtte for kamerateknologien.
INTEGRERT: Da Raymarine ble en del av Flir-familien fikk de også orden på nattkameraene sine. Dette er myntet på både profesjonelle brukere og fritidsfolket. Den nye 9- og 12-tommeren har også fått full støtte for kamerateknologien. Foto: Terje Haugen

Lowrance HDS Gen2

NY GENERASJON: HDS Gen2 er navnet på de nyeste variantene fra Lowrance.
NY GENERASJON: HDS Gen2 er navnet på de nyeste variantene fra Lowrance. Foto: Lowrance

Lowrance følger opp HDS Gen2 er navnet på de nyeste variantene fra Lowrance. Etter det vi erfarer skal den nye serien allerede være klar for levering her til lands. HDS-serien har vært en vinner fra den kanten, siden den ble introdusert i 2009, med svært mange enheter solgt verden over. Det gjør Lowrance HDS, ifølge produsenten, til verdens mest solgte multifunksjonsserie.

Men Lowrance vil ikke hvile ikke på laurbærene. Tilsvarende første generasjon så består denne nye serien av ni produkter; fire kombiprodukter i størrelsene 5-, 7-, 8- og 10-tommer, fire kartplottere i samme størrelser samt ett rent ekkolodd i 5-tommers størrelse.

Forbedret

I Gen2-serien har det blitt noen forbedringer og nyheter. Selve kassen har fått en mørkere farge og ser mer proff ut, men er ellers lik forrige serie. Den benytter samme modulene som før, enten det gjelder ekkolodd, bredbåndsradar, StructureScan-skanning, ekkolodd og SonicHub musikk/radio-anlegg. Alt er likt, slik at det skal være enkelt å bytte ut og oppgradere.

Men den viktigste endringen er helt klart prosessorkraften og minnekapasiteten, som er doblet. Zooming i kartbildet, spesielt med 3D skal bli utrolig mye raskere, og bildene skal komme lynraskt fram på skjermen.

StructureMap

Den mest spennende funksjonen er imidlertid StructureMap, hvor nettopp økt prosessorkraft har vært en forutsetning for å kunne tilby denne funksjonen. Dersom du har StructureScan (bildeskanner i ekkoloddet) tilkoblet kan du kombinere StructureScan data med StructureMap-kartlegging, og få en helt ny og bedre oversikt av undervannsstrukturen.

Selv om man vet hvordan bunnforholdene ser ut så blir det mye mer spennende å få vist det på skjermen mens man er på tur. Og man kan spole tilbake i bildene og sette ut merker som blir lagret, eller ta opp i «lagret» modus, og lage sine egne og detaljrike undervannskart.

Prisene fra første serie er beholdt, hvor den minste kartplotteren koster 6125 kroner fra www.pronav.no.

Første multitouch fra Furuno

Furuno har holdt kortene tett til brystet om sitt nye Navnet TZtouch-system. Men nå er det klart at dette blir multitouch slik vi kjenner det fra iOS (iPhone, iPad) som skal blir bærebjelken i den nye systemet fra Furuno. Dermed kan du for eksempel bruke flere fingre for zoome. Men knappene blir videreført, inkludert RotoKey-patentet (en slags multifunksjonell joystick).

MULTI: Multitouch slik vi kjenner det fra iOS (iPhone, iPad) blir bærebjelken i det nye systemet fra Furuno.
MULTI: Multitouch slik vi kjenner det fra iOS (iPhone, iPad) blir bærebjelken i det nye systemet fra Furuno. Foto: Furuno

I tillegg har de pumpet opp prosessorkapasiteten kraftig. Ellers satser det på full integrering med eksisterende utstyrspark om bord. Videre har de lagt for dagen en strategi for å integrerer for eksempel smarttelefoner, som vi har sett trenden er hos den andre store gutta i klassen også. Det betyr også at de vil få innebygget trådløst nettverk av den typen vi kjenner fra bærbare datamaskiner.

9- og 14-tommer

Rent fysisk vil det bli snakk om en 9- og 14-tommers variant (TZT 9 og TZT 14). Selve skjermen blir laget slik at du kan bruke polaroid-solbriller til å se skjermen. Norske priser kjenner vi så langt ikke til. Se ellers på www.furuno.no

Denne saken ble første gang publisert 06/04 2012, og sist oppdatert 03/05 2017.

Les også