Fjord 36

Tøff og trendy godværsbåt

Fjord hopper fire fot ned med nye 36 Open.

Fjord 36 Open Dusseldorf 2011
Fjord 36 Open Dusseldorf 2011 Foto: Handeland, Petter
Publisert Oppdatert

Få båter tiltrekker seg like mye oppmerksomhet som Fjord-båtene. Årets nyhet fra verftet, 36 Open, følger samme designtrend som storebror 40 Open, og fikk mye oppmerksomhet på båtmessa i Düsseldorf. Wally Tender er et navn som ofte dukker opp i forbindelse med Fjord, og det er kanskje ikke så rart.

Den futuristiske designen har blitt en gjenganger blant båtprodusentene, ta for eksempel Windy med deres ekstreme T52 Black Bird som kom i fjor sommer.

MINIMAL: Førerplassen har som resten av båten minimalistisk design. Fører har god oversikt, men støtten i ståstolene kunne vært bedre.
MINIMAL: Førerplassen har som resten av båten minimalistisk design. Fører har god oversikt, men støtten i ståstolene kunne vært bedre. Foto: Handeland, Petter

Grom jolle

SKINN: Nevnte vi at skottene i baderommet er kledd i skinn.
SKINN: Nevnte vi at skottene i baderommet er kledd i skinn. Foto: Handeland, Petter

Mega-yacht-tender kaller de den, produsenten Fjord. En perfekt "jolle" om man vil ta seg en utflukt og slippe superyachtens uendelige luksus for en kort periode. Fjord 36 er litt av en jolle. De fleste forbinder nok Fjord med mye mer enn jollebegrepet. Hypermoderne design, gode ytelser og kraftige motorer kjennetegner merket, og ifølge produsenten selv skal 36 Open ha herlige sjøegenskaper.

Men hva med de praktiske egenskapene? Dessverre er disse satt sist i køen. Ser man bort fra størrelsen er Fjord 36 alt annet enn en praktisk familiebåt. Den er helt åpen og har kun én liten lugar under dekk. Et lite toalettrom gjør jobben hvis man først skal overnatte. Dermed er man brått tilbake på tenderstadiet, en motorbåt for dagsturbruk.

God kvalitet

FORUT: Framme i baugen sitter 5-6 personer fint, legg merke til sitteplassene foran styreposisjonen. Båten kan utstyres med bord i sittegruppen.
FORUT: Framme i baugen sitter 5-6 personer fint, legg merke til sitteplassene foran styreposisjonen. Båten kan utstyres med bord i sittegruppen. Foto: Handeland, Petter

Nok om praktiske kvaliteter, over til det som Fjord virkelig har dreisen på - design og luksus. Båten ser unektelig tøff ut med sin lett gjenkjennelige langstrakte, rette baug og sin minimalistiske linjeføring. Fjord støper båtene sine i epoksy og ikke i tradisjonell polyester, noe som gir lavere vekt og mer kompakte skrog, men til gjengjeld koster noen kroner ekstra.

Og når vi først er inne på byggekvalitet; 36 Open framstår meget forseggjort og kvalitetsfølelsen meget god. Nevnte vi at skottene i baderommet er kledd i skinn?

Alt på ett plan

Som nevnt over og som navnet antyder, er den nye 36-foteren helt åpen. Den passer sånn sett best for solfylte dager med relativt flat sjø under kjølen. Dekket er på ett plan, så man kan gå fra baug til hekk uten noen som helst form for klatring. Helt akter kan man stupe rett i sjøen, akterenden framstår nærmest som en integrert badeplattform og domineres av en gigantisk solseng.

VIPP: Solsengen akter har vipperygg og kan gjøres om til en sofa i kjørretningen.
VIPP: Solsengen akter har vipperygg og kan gjøres om til en sofa i kjørretningen. Foto: Handeland, Petter

Ryggstøtten i denne kan vippes tilbake og plutselig har man en sofa for fire i kjøreretningen. En U-formet sittegruppe og en benk foran styreposisjonen lager spiseplass for 6-7 personer i baugen. Førerplassen er typisk Fjord. Enkel og veldig moderne, men kanskje ikke den mest komfortable. Vår erfaring etter å ha stått og plukket litt på ratt og knapper, er at form har gått foran funksjon. Litt mer støtte i ståstolene hadde ikke gjort noe, ei heller å ha hatt motorkontrollen noe nærmere kroppen.

Oversikten over instrumenter og plotter er god. Volvo Penta står for framdriften og valget står da mellom 2xD4-260 (30 knop) eller 2xD4-300 (36 knop), der begge alternativer leveres med IPS joystick. Prisen for minste motor starter på 1 835 000 kroner, mens den med største motor begynner den på 2 025 000 kroner.

Tekniske data

  • Total lengde: 10,80 m (med badeplattform)
  • Total bredde: 3,65 m
  • Drivstofftank: 600l
  • Vanntank: 160 l
  • Vekt: 6000 kg
  • Motor: 520-600 hk
  • CE-kategori: B
  • Pris: Fra ca. kr 1 835 000

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning