Test: Galia 650 HT, Sting 700 WE og Jeanneau 645 MF

Stor test av fornuftige helårsbåter

Dette en båttype som har fremgang. Moderne utenbordsmotor er det mest prisgunstige alternativet.

POP: At båttypen har en eksplosjonsartet økning i popularitet er ikke merkelig. Her får man mye båt for kronene takket være enkle, men funksjonelle løsninger.
POP: At båttypen har en eksplosjonsartet økning i popularitet er ikke merkelig. Her får man mye båt for kronene takket være enkle, men funksjonelle løsninger. Foto: FOTO: Egil Nordlien, HM Foto
Publisert Oppdatert

Testkanditatene er tiltenkt litt forskjellige bruksområder.

Pris er selvsagt et viktig argument, men like viktig er det å analysere eget bruksområdet og finne den modellen som passer best. For det er forskjeller.

At båttypen har en eksplosjonsartet økning i popularitet er ikke merkelig. Her får man mye båt for kronene takket være enkle, men funksjonelle løsninger.

Med et lukket styrehus kan båtene brukes større deler av året.

I styrehytta sitter alle lunt og beskyttet. Med rene akterdekk, er båtene supre til aktiviteter som fiske, dykking eller transport. Noen av modellene er akseptable som små turbåter om man ikke krever all verdens bokomfort. En tendens vi har sett den siste tiden, er at flere av båtene tilbys med vel kraftig motor.

På en båttype som dette er en toppfart på 25-30 knop tilstrekkelig for de aller fleste. Med styrehytta langt fremme, blir bevegelsene mer markante og sjøsykepirrende. Spesielt ved kjøring i litt større motsjø.

En viktig detalj er at man skal være bevisst på hvordan båtene lastes. Laster man inn mye bagasje og 5-6 personer forut, sier det seg selv at man fort får en fortung båt med de minusene dette innebærer. Kort sagt er det viktig å fordele vekten jevnt for å opprettholde stabilitet og sjøegenskaper.

Et høyt overbygg langt fremme er ensbetydende med et merkbart vindfang i sidevind. Selv om det enkle ofte er det beste, er det forunderlig at de fleste modellene leveres med små, simple vinduspussere og vindusspyler skal man lete lenge etter.

Mangler litt

Når man ikke har tenkt på hvordan defroster til frontvinduet skal monteres, kan man undre seg over om disse båtene er prøvekjørt i regnvær. Noe av hensikten med disse båtene er jo at man kan bruke dem under de fleste værforhold. Rene akterdekk er praktisk, men det er kjekt å ha brukbare sitteplasser på akterdekket når sola skinner og båten skal brukes som familiecruiser.

På varme sommerdager har disse båtene sine minst innbydende egenskaper og da er det av stor viktighet med tilstrekkelig ventilasjon i hytta.

Det er lett å bli sjarmert av styrehyttebåtene og de har sine sterke sider.

I en årrekke har de franske produsentene dominert markedet, men nå kommer flere på banen. Best av alt er at de fleste nye modellene har fått penere design og bedre finish. Utvalget av styrehyttebåter er blitt større og for kundene betyr det mer å velge mellom, men som nevnt er det viktig å vurdere bruksområdet.

HELÅRS: Med et lukket styrehus kan båtene brukes større deler av året.
HELÅRS: Med et lukket styrehus kan båtene brukes større deler av året. Foto: Egil Nordlien HM Foto

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning