Båt på hytta:

Sommerens smarteste hyttebåter

De er enkle, lette, morsomme og allsidige.

SMART HYTTEBÅT: Silver Wolf 510 BR med Honda-motor Lengde: 5,1 m. Bredde: 1,98 m. Vekt: 480 kg. Motor: 50-60 hk. Nypris fra ca.: Kr 180 000, avhengig av motorstørrelse
SMART HYTTEBÅT: Silver Wolf 510 BR med Honda-motor Lengde: 5,1 m. Bredde: 1,98 m. Vekt: 480 kg. Motor: 50-60 hk. Nypris fra ca.: Kr 180 000, avhengig av motorstørrelse Foto: FOTO: Vi Menn Båt
Publisert Oppdatert

Skal du ha en sikker båt med flest mulig bruksområder til hyttebruk, er den lille bowrideren på rundt 16-17 fot (cirka 5 meter) kanskje den båttypen som tilfredsstiller aller flest kriterier. Disse båtene er vanligvis konstruert som nettopp en allroundbåt for familien, samtidig som de gjerne kommer med god lastekapasitet. Det forklarer båtekspert Terje Haugen i Vi Menn Båt.

- Dersom båtene blir for små, vil de bli vektømfintlige, og kjøreegenskapene blir også dårligere. I bowriderne sitter passasjerene beskyttet bak vindskjermen dersom det er ren kjøring som står på menyen, mens høye fribord sørger for sikkerheten om bord for de yngste. Samtidig går de behagelig i sjøen. Høy stabilitet hører gjerne også med om båten skal brukes til for eksempel fiske.

- Videre er ikke disse båtene så tunge at det blir vanskelig å ha dem på henger med en vanlig stasjonsvogn, og med et vanlig bilsertifikat. - I tillegg er båtene relativt enkle å trekke opp på stranda, forteller Haugen.

Hva båten hovedsakelig skal brukes til, er altså avgjørende for båtvalget på hytta. Det er viktigst å vite hvor mange personer båten skal klare. Denne opplysningen finner du på CE-skiltet som skal finnes på alle båter mellom 2,5 og 24 meter.

KJØREGLEDE: Buster LX med Yamaha-motor Lengde: 5,04 m. Bredde: 1,98 m. Vekt u/motor: 362 kg. Motor: 50-60 hk. Nypris fra ca.: Kr 180 000, avhengig av motorstørrelse.
KJØREGLEDE: Buster LX med Yamaha-motor Lengde: 5,04 m. Bredde: 1,98 m. Vekt u/motor: 362 kg. Motor: 50-60 hk. Nypris fra ca.: Kr 180 000, avhengig av motorstørrelse. Foto: Vi Menn Båt/Petter Handeland

Maksimal vekt

Det er ikke lov å markedsføre eller selge båter som ikke er CE-merket.

På skiltet i båten finner du opplysninger om båtens maksimale vekt definert i antall personer og makslast i kilo. Her står også opplysninger om hvilken CE-kategori båten tilhører.

En kategori D-båt er for eksempel beregnet for beskyttet farvann og ikke for bruk i åpent farvann eller større bølger. C-båtene er derimot ment for innaskjærs bruk og takler litt mer sjø.

Smarte hyttebåter

Haugen løfter frem finske Buster LX med Yamaha-motor som en ypperlig hyttebåt.

- Her får du flere sitteplasser og god komfort for dem som er om bord. Da vi testet denne, var døren i testbåten litt løs og skranglete, men den var også et av de første produksjonseksemplarene. Konsollene er praktisk utformet med flaskeholder og oppbevaringsrom. Og på førersiden er det satt av plass til en liten kartplotter. Setene er enkle, men i forhold til båtklassen gir de helt fin sittekomfort.

Helt i baugen er det et stigtrinn og en solid fotplate, noe som sørger for sikker ombord- og ilandstigning.

GOD BÅT: Buster XS Lengde: 4,15 m. Bredde: 1,65 m. Vekt: 160 kg. Maks motor: 20 hk. Nypris med 15 hk: Ca. kr 85 000
GOD BÅT: Buster XS Lengde: 4,15 m. Bredde: 1,65 m. Vekt: 160 kg. Maks motor: 20 hk. Nypris med 15 hk: Ca. kr 85 000 Foto: FOTO: Vi Menn Båt/Terje Bjørnsen

Buster LX tåler også litt sjø. Aluminiumslyden i skroget er godt dempet, og båten skjærer fint gjennom hekkbølger eller mindre vindsjø. Dermed blir kjøringen relativt komfortabel, selv om forholdene ikke viser seg fra sin beste side.

- Silver Wolf 510 BR med Honda motor er også en fin båt, fortsetter Haugen. Dette er en nyhet som lanseres i disse dager.

Her legges det vekt på kjøreegenskapene, også når det blir litt ruskete utpå sjøen.

- Selve kjøringen er som i Busteren, relativt komfortabel. Men her kan det legges til at den takler litt røffere lasting og bruk. Det er plass til hele familien for hyggelige utflukter, og båten er lett å komme om bord i, eller i land om du vil. Dette takket være gripemuligheten i baugen. Siden skroget er i aluminium, tåler den også at du trekker den opp på stranda av og til, i tillegg til at det krever svært lite vedlikehold.

Båtførerbevis og sikkerhet

Bevis for å kunne føre fritidsbåt under 15 meter: Gjelder personer født i 1980 eller senere, og som skal føre båt som overskrider 8 meter lengde eller 25 hestekrefter. Kvalifikasjonsbevis utstedt i annen EØS-stat er gyldig.

KVALITET: Pioner Viking Lengde: 4,50 m. Bredde: 1,90 m. Vekt: 300 kg. Maks motor: 40 hk. Nypris med 40 hk: Ca. kr 110 000
KVALITET: Pioner Viking Lengde: 4,50 m. Bredde: 1,90 m. Vekt: 300 kg. Maks motor: 40 hk. Nypris med 40 hk: Ca. kr 110 000 Foto: FOTO: Vi Menn Båt/Fredrik Finnes

Husk redningsvest

I dag er det Norsk Test AS som utsteder båtførerbevis på oppdrag fra Sjøfartsdirektoratet. Dette gjelder også for dem som har et gammelt, slitt bevis som de vil fornye. Det er verdt å minne om at redningsvest redder liv. Alle, uavhengig av alder, bør ha på seg det.

Les også

Seks bra bruktbåter til 100 000 kroner

Test om du klarer båtførerprøven

Slik finner du riktig motor til båten

De skal du se etter ved ulike båttyper

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning