Testoversikt skjærgårdsjeeper:

Fem skjærgårdsjeeper testet

Disse fem skjærgårdjeepene kommer til å dominere nybåtsalget i sommer. En av dem var kun en milimeter fra terningkast seks.

Foto: Mikael Pilstrand
Publisert Oppdatert

Elegante og ryddig båter med stødig sjøegenskaper og god marsjfart selv med fornuftige motoralternativer. Det er kriterier som pryder ønskelisten for mange båtfamilier.

Og med priser som spenner fra 165 000 kroner til 360 000 kroner har disse fem skjærgårdsjeepene både kvaliteter og egenskaper for de fleste budsjetter.

Karakterpanelet viser en 3-er, som du bør være forelsket i utseendet for å kjøpe. Resten av båtene spenner fra 4-erer til gode 5-ere.

Les også:

Skjærgårdsjeeper 200-500.000 kroner

Slik kjøper du bruktbåt

Ryds 568 GTS

Billig og bra! Svenske Ryds bygger fine skrog med god kvalitet. Dessuten er prisen svært hyggelig.

Startpris på Ryds er 200 000 kroner. De svenske båtene har vært et av de mest populære båtmerkene hos broderfolket gjennom mange år.

Konseptmessig bygger de båter som burde passe oss nordmenn like godt som Askeladden eller Yamarin, men er Ryds 568 GTS er litt enklere enn noen konkurrenter

Det litt enklere visuelle inntrykket fra cockpit og styreposisjon blir fort glemt når du kommer ut på sjøen. Ryds hører til samme konsern som prestisjemerkene Nimbus og Storebro, med teknologi som vakumstøp og skumfyller skrogene sine.

Båten har fått karakter 4. Les test: Ryds 568 GTS

Buster XXL

Buster XXL kandidat til tøffeste jeep på fjorden. Det er en solid aluminiumsbåt som er gøyal å kjøre med stor motor.

Konseptmessig er Buster XXL nesten å regne som en kombinasjon av bowrider og skjærgårdsjeep. Den koster ca. 375-410.000 kroner, avhengig av motorstørrelse.

Den har to separate konsoller med utgang til et rommelig, nedsenket dekk. Her er det plassert bokser som fungerer både som oppbevaringsplass og som sete. Utsparringer i konsollen og festepunkter i dørken gjør at det fungerer utmerket.

Buster XXL går lekent i sjøen, og svarer villing når du trimmer Yamahas F150 som sitter på hekken av testbåten. Med full fyr i sylinderne går det respektable 43 knop.

Båten har fått karakter 4. Les test: Buster XXL

Nordkapp Enduro 600

Enduro 600 har utseendet med seg, men skorter mot mer moderne konkurrenter på flere områder

Prisen er fra 300 til 360 000 kroner, som er i stiveste laget selv for et flott utseende.

Foto: Finnes, Fredrik

Nordkapp Enduro 600 leveres med motorer fra 90 til 150 hk, og du må regne med å legge på rundt 25-30.000 kroner i utstyr, før båten er slik at du virkelig får glede av den.

Mens innredningen er toppklasse, følger ikke Nordkapp Enduro 600 de nyeste konkurrentene helt når det gjelder sjøegenskaper.

Båten har fått karakter 3. Les test: Nordkapp Enduro 600

Yamarin 61 CC

Yamarin skjærer gjennom bølgene og får det til i båtklasse etter båtklasse. Senterkonsoll-jeepen er intet unntak.

Hadde det ikke vært for prisen på 320 000 kroner, hadde Yamarin 61 CC fått seks i karakter. Men båten er likevel en av de mest spennende båtnyhetene i år.

Ikke bare fordi finske Yamarin er en av de største aktørene i det norske båtmarkedet, men også fordi Yamarin ofte setter standarden som andre produsenter blir målt etter.

Og det tar ikke lang tid før vi merker at Yamarin har laget et førsteklasses skrog. Yamarin 61 CC skjærer gjennom de krappe skumtoppene som kniv i varmt smør

Båten har fått karakter 5. Les test: Yamarin 61 CC

Crescent Stingray V20

Enkel, rimelig og bra båt. For det er ingen luksus om bord i denne båten, bare det du trenger.

Til den nette sum av 165 000 kroner er Stingrayen en båt mange familier vil kunne vurdere. Og med en lengde på 5,3 meter er båten stor nok til å fungere for en familie.

I forhold til båtstørrelsen, er det likevel ikke helt vanlig å bli plassert på akterbenken. Føreren er plassert i båtens senterlinje, noe som er en fordel for vektfordelingen når du kjører alene.

Like fordelaktig er det ikke når du har med deg en passasjer som også vil sitte bak vindskjermen, da blir det å snike seg forbi føreren og ut på høyre side.

Ryds 568 GTS Varberg 2009 Yamarin 61 CC
Ryds 568 GTS Varberg 2009 Yamarin 61 CC Foto: Finnes, Fredrik Frederik Finnes

Båten har fått karakter 4. Les test: Crescent Stingray V20

Foto: Mikael Pilstrand

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning