Test: Nimbus Tender 11

Det kan knapt bli bedre enn dette

Nimbus er svenskenes store stolthet i båtverdenen. Og med toppmodellen Tender 11 er det ingen grunn til å skamme seg. 

Pluss ikon
<b>I SITT ESS:</b> Selv med 10 personer om bord blir det aldri trangt om plassen på skjærgårdscruiset. 
I SITT ESS: Selv med 10 personer om bord blir det aldri trangt om plassen på skjærgårdscruiset.  Foto: Terje Bjørnsen
Publisert

Det er gått tre år siden Nimbus avduket T11-modellen på Düsseldorfmessen. De nye 8-, 9-, og 11-modellene overrasket mange ved å skille seg markant fra tidligere Nimbus-utgaver i denne klassen, men nå noen år senere har det nye designet satt seg, og representerer en enhetlig og moderne linje fra det svenske prestisjeverftet.

Les også: Her finner du vår test av Nimbus T8

De nye modellene finnes hovedsakelig i Commuter- og Tender-versjonene, men i nimeters modellen har det også sneket seg inn en daycruiser, eller Weekender som det heter på Nimbus-språk.

Det første ordet som dukker opp i hodet når jeg ser testbåten ved brygga er «imponerende». En slank, lav og lang båt, uten det voldsomme volumet i bredde og høyde som preger mange båter i denne klassen. Når man har 12,4 meter å boltre seg på i en sommerlig walkaround behøver ikke designet være voldsomt og prangende.

<b>STABIL:</b> Stepskroget har ingen planingsterskel og går effektivt i 25–30 knop marsjfart. 
STABIL: Stepskroget har ingen planingsterskel og går effektivt i 25–30 knop marsjfart.  Foto: Terje Bjørnsen

Perfeksjon

I stedet byr Tender 11 på klassisk eleganse, godt underbygget av Nimbus› sedvanlige kvalitetsfølelse og sans for flotte detaljer.

Det er en slik båt som ikke behøver å skryte på seg en masse finesser og pynt, for straks du går om bord merker du isteden denne umiskjennelige følelsen av noe kostbart, et produkt mange dyktige mennesker har lagt sin sjel i å få perfekt.

<b>U-SOFA:</b> Aktersofaen er en ekte forvandlingskunstner. Her er den rigget til som sosial sittegruppe, men det kan enkelt endres på. 
U-SOFA: Aktersofaen er en ekte forvandlingskunstner. Her er den rigget til som sosial sittegruppe, men det kan enkelt endres på.  Foto: Terje Bjørnsen

Sofagruppen akter er et godt eksempel på det. Her er det selvsagt solide puter og god sittekomfort, men aller best er alle de ulike måtene du kan arrangere sittegruppen på, uten at det er tungvint.

<b>ANSIKT TIL ANSIKT:</b> Her er enda en variant av akter­sofa, og skal flere sitte i kjøreretningen er det bare å vippe de fremste seteryggene andre vei.
ANSIKT TIL ANSIKT: Her er enda en variant av akter­sofa, og skal flere sitte i kjøreretningen er det bare å vippe de fremste seteryggene andre vei. Foto: Terje Bjørnsen

Straks du har lært deg de enkle grepene, kan du raskt ommøblere til enhver situasjon, og løsningen er selvfølgelig bunnsolid uten slark eller ulyder. Nimbus kaller de ulike variantene for Drive-, Chill- og Lounge-mode, noe som beskriver funksjonen svært godt.

Handler om uteplassen

I Tender-modellen handler det selvsagt mest om uteplassen. Skal du ha komplett værbeskyttelser er det den lukkede Commuter-modellen som gjelder. Og på godværsdager er det lett å bruke de tre ulike sonene: sitte- eller solplass akter, førerposisjon med tre separate seter under tak, og den rommelige kombinasjonen av solseng og sofa i baugen.

<b>DEILIG:</b> Solseng og loungesofa i baugen gjør dette til et favorittsted på de varme sommer­dagene.
DEILIG: Solseng og loungesofa i baugen gjør dette til et favorittsted på de varme sommer­dagene. Foto: Terje Bjørnsen

Alt lett tilgjengelig for store og små med de brede og trygt nedsenkede passasjene på begge sider av båten.

Mellom førerplass og sittegruppen akter er det wetbar med vask og koketopp, samt to svære kjøleskuffer. Dermed behøver du hverken å sulte eller tørste underveis.

Gode bofasiliteter

Slik det ofte blir i en båt der designet kamuflerer størrelsen, blir du overrasket når du stikker hodet under dekk.

Her er det nemlig en rommelig kabin med fire gode soveplasser, to forut i hovedkøya og to i den ganske luftige stikkabinen.

<b>OVERNATTING:</b> Båten overrasker med god plass under dekk, her kan fire personer dra på langhelg. 
OVERNATTING: Båten overrasker med god plass under dekk, her kan fire personer dra på langhelg.  Foto: Nimbus Boats

I tillegg er det benk med pantry og et greit toalett/dusjrom. Du tenker ikke umiddelbart på Tender 11 som en turbåt, men fire personer får neppe klaustrofobi i løpet av en langhelg, og et par kan fint bruke sommerferien sin om bord.

<b>STIKKABIN:</b> Den ekstra køyeplassen holder fint for noen netter. 
STIKKABIN: Den ekstra køyeplassen holder fint for noen netter.  Foto: Nimbus Boats

Vi fikk nemlig prøvd oss på et par overnattinger i tillegg til de fine dagsturene. Dermed får Tender 11 vist frem hele spekteret av egenskaper, der også god sovekomfort inngår.

Skal du sove mange netter her, ville vi investert i en behagelig overmadrass, men standarden er likevel bedre enn i mange turbåter.

Med ankervinsj både forut og akter er det enkelt å legge til i uthavner, men man må finne en smart løsning på rasling fra ankerkjettingen forut om du ligger på svai.

Det er likevel som sosial dagsturbåt at denne Nimbus-modellen virkelig kommer til sin rett.

En overflod av uteplass gjør at det ikke føles trangt selv med 10–12 personer om bord, mens størrelsen og den overlegne stabiliteten resulterer i at turen blir komfortabel, selv om det er noen bølger underveis.

Overlegen kjørefølelse

Noen typisk sportsbåt er ikke Tender 11. Her er det solid tyngde og høy kjørekomfort som gjelder. I testmålingene noterer vi snaut 42 knop i toppfart med de to 300-hesters V8-motorene fra Mercury på hekken.

Det holder fint i denne båten, særlig fordi den innbyr mer til behagelig cruising enn jakten på de siste knopene. Den har bra skrogfart og gjør lett syv–åtte knop når du kjører tur. Derfra er det omtrent ingen planingsterskel.

Båten går like fint i 15 som i 20 knop, og et effektivt og behagelig marsjfartområde ligger på 25 til 30 knop. Pen gange, moderat forbruk og lavt støynivå er Mercury-motorenes beste egenskaper, og sørger for at følelsen av uanstrengt fremferd ikke blir forstyrret selv i aktersofaen.

<b>GÅR SOM TOGET: </b>Et fint kjøreskrog og solid tyngde gjør at du kan holde høy marsjfart selv når det blåser litt.
GÅR SOM TOGET: Et fint kjøreskrog og solid tyngde gjør at du kan holde høy marsjfart selv når det blåser litt. Foto: Terje Bjørnsen

Vi får også noen strekk i åpent farvann med frisk bris og krapp strømsjø på en-to meter. Her viser Nimbus Tender 11 virkelig hva den er laget av. Det lange, skarpe stepskroget bare skjærer gjennom og flyter over sjøene. Det er unødvendig å justere ned på farten, det går behagelig og ubemerket for passasjerene selv i 30 knop.

<b>KONTROLL:</b> Velordnet førerplass, glasscockpit og joystickstyring. Sistnevnte fungerer best hvis du hjelper til med baugpropellen. 
KONTROLL: Velordnet førerplass, glasscockpit og joystickstyring. Sistnevnte fungerer best hvis du hjelper til med baugpropellen.  Foto: Terje Bjørnsen

Fotobåten, en ellers ganske sjødyktig daycruiser på 7,5 meter, må ned i 14–15 knop siden den hverken har skroglengde eller tyngde til å svelge unna bølgene på samme overlegne vis som Nimbus.

Under slike forhold føles det virkelig som om du får full valuta for de rundt 4,5 millionene herligheten koster. Om man i det hele tatt kan utsette på noe, må det være at det kan komme noe sjøskvett inn i aktersofaen hvis du har vind og bølger inn fra siden. Men det er nesten ikke til å unngå med et såpass åpent konsept, og kan reduseres ved å justere noe på fart og kurs.

Kjølig i skyggen

<b>TRE PÅ RAD:</b> Flott med tre separate stoler på førerplass. Da kan skipperen få hjelp både med utkikk og lesing av kart. 
TRE PÅ RAD: Flott med tre separate stoler på førerplass. Da kan skipperen få hjelp både med utkikk og lesing av kart.  Foto: Terje Bjørnsen

Førerplassen med de tre separate stolene gir en flott styreposisjon, godt beskyttet av vindskjermen og den lille kalesjefliken som tetter glippen mellom taket og vindskjermen.

Det er kjekt i norsk sommertemperatur på 20 grader, der skyggen fra taket fort kan gjøre det merkbart kjøligere enn på alle sitteplassene i solen.

I vår testperiode med småkjølig sommervær og sur vind blir det ofte langbukse og genser for skipperen, mens de som sitter i solen klarer seg med shorts og kortermet.

Det er nok den største ulempen med takløsningen som skal ta av for stekende sol i Middelhavet.

På plusskontoen setter vi en solid og stabil struktur, som ikke gir synlig etter selv i harde bølgeslag.

Taket har også en viktig sekundærfunksjon som feste for kalesjedukene, slik at du kan holde cockpiten tørr selv om det skulle bli en dag med regnvær.

Motormuligheter

Vi er spente på hva som skjer med motorutvalget til Tender 11. De to 300-hesterene funger fint som basismotorisering, og tidligere har båten vært tilbudt med Mercurys gamle Verado rekkeseksere på 2x350 eller 2x400 hk.

<b>DEN GODE FØLELSEN:</b> I 30 knop jobber V8-motorene fra Mercury stille og effektivt. De hever kjøre­opplevelsen mange hakk. 
DEN GODE FØLELSEN: I 30 knop jobber V8-motorene fra Mercury stille og effektivt. De hever kjøre­opplevelsen mange hakk.  Foto: Terje Bjørnsen

Nå har Mercury som kjent lansert sine nye 5,7-liters V10-motorer på 350 og 400 hk, og det vil neppe oppleves som noen ulempe for de som vil ha noe mer punch og toppfart enn med V8-motorene.

Og er du mer for diesel og hekkaggregat, finnes både Tender og Commuter i slik versjon, da med velprøvde løsninger fra Volvo Penta under dørken. Alle muligheter, med andre ord.

Vi Menn Båt mener:

Det er ikke billig, men så kjenner du fullt ut på den deilige følelsen av kvalitet når du tar deg råd til et premiumprodukt. I Nimbus Tender 11 går det som en rød tråd fra de minste detaljene, via motorutvalget, til helheten i båtkonseptet. Det blir rett og slett ikke særlig mye bedre enn dette.

Tekniske data

Nimbus T11

Lengde, m:  12,4

Bredde, m:  3,46

Vekt, kg:  5600

Drivstoff, l:  850

Vann, l:  135

Personer:  12

Soveplasser:  4

Kabiner:  1

Anbefalt motor:  2x300 hk

Pris:  4 500 000

Testdata

Turtall, Fart, Støy, Forbruk, Forbruk, o/m knop dBA l/t l/Nm

1000 4,5 58,0 10,0 2,2

1400 6,5 64,5 14,0 2,2

1800 8,0 66,0 19,0 2,4

2200 9,0 69,0 27,0 3,0

2600 11,0 72,0 34,0 3,1

3000 13,5 74,0 46,0 3,4

3400 15,0 76,0 56,0 3,7

3800 18,5 78,5 69,0 3,7

4200 22,5 80,0 82,0 3,6

4600 29,0 81,0 98,0 3,4

5000 33,0 83,5 121,0 3,7

5400 36,5 83,0 144,0 3,9

6000 41,5 88,0 178,0 4,3

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn nr 10 2023

Denne saken ble første gang publisert 22/04 2023.

Les også