Test: Yamarin 80 DC, 2010

Super GT-cruiser

Det er en daycruiser med hyggelig uteplass og soveplass til fire. Men når du trykker gassen fremover, våkner sportsbåten i Yamarin 80 DC.

Med Yamaha F350 V8, går Yamarin 80 DC 52 knop.
Med Yamaha F350 V8, går Yamarin 80 DC 52 knop. Foto: Paul Bogatir
Publisert Oppdatert

Det er med respekt jeg setter meg i førersetet på Yamarins nye flaggskip. For på akterspeilet summer verdens sterkeste utenbordsmotor. En råtass med 350 hester og åtte sylindre i V-form. Men tomgangslyden lurer alle som er i nærheten: Det er så vidt den høres.

Farvannet åpner seg og den elektroniske gasskontrollen kjøres framover. Uten dramatikk akselererer 80 DC opp i plan. Ingen tvil om at det er rått med krefter, og selv om 33 knop nås på fire sekunder, foregår det så utrolig kultivert. Båten legger seg rolig og balansert i plan. Deretter er det bare å gi på inntil GPS-en stopper på 51,9 knop!

Mye billigere, like rask: Test Yamarin 68 DC

Norsk alternativ: Test Ibiza 26 Sport

Luksus-DC: Test Nidelv 780 Sport

Imponerende marsjfart

Etter å ha kjent litt på båtens balanse i rundt 40 knop, er det tid for mer utfordrende svingmanøvre. Styringen er lett og presis, og båten sitter fast og bestemt gjennom alle normale svingmanøvre. For å si det enkelt: Man blir kjapt fartsblind, for båten er så velbalansert og støynivået så behagelig at det bare er tallene på loggen og GPS-en som dokumenterer at dette går fort. Å cruise i 40 knop kan best sammenlignes med å marsje med en stor BMW i 130 på Autobahn.

Yamarin har tatt seg god tid i utviklingen av sitt nye flaggskip. Mange tester og justeringer er foretatt for å få et optimalt skrog tilpasset den råsterke 350-hesteren. I praksis betyr det bedre bæring i akterskipet tilpasset den økte vekten, justeringer på steglistene for å forhindre overplaning og en kraftig nok akterspeilkonstruksjon for å takle det voldsomme dreiemomentet. Tross alt er det bare fire bolter som holder motoren på plass.

I tillegg skal det hele på beste Yamarin-vis resultere i en lettkjørt og harmonisk cruiser som ikke krever avansert fintrimming eller spesialpropeller.

Båtkatalogen: Store daycruisere 8-10 m

Innredning for familien

Det er fortsatt en fornuftig kabin og overnattingsmulighetene er gode.
Det er fortsatt en fornuftig kabin og overnattingsmulighetene er gode. Foto: Paul Bogatir

Etter vår prøvetur kan vi fastslå at Yamarin har lyktes. Opp til halvmeters bølger og kryssing over normal hekksjø har ikke den minste tendens til å framkalle svakheter eller ulyder i båten. Det bare suser av gårde under de rådende forhold på en bemerkelsesverdig komfortabel måte.

I innredningen har 80 DC mange fellestrekk med 76 DC. I kabinen er det en V-formet sittegruppe som kan konverteres til en dobbeltkøye. Inn under cockpitdørken ligger en langsgående dobbeltkøye med gode nok madrassmål og akkurat nok takhøyde for at et par kan overnatte der. Men best passer nok stikkøya som hule for barna. Man har kuttet ut separat toalettrom.

Marinetoalettet er plassert i en moderne utformet boks, og det er et forheng rundt. Løsningen gir en åpen og luftig forkabin. Det er benyttet lyse farger i putene, og i skutesiden er det lysventiler. Innredningen er generelt nøktern og bruksvennlig framfor overdådig luksuriøs.

Båtkatalogen: Daycruisere fra 6-8 m

Etterlyser mer praktisk kalesje

Fordekket entres via passe store, støpte trinn og åpning i vindskjermen. Førerplassen er innbydende med en dobbeltstol, og instrumentbordet er moderne utformet med en stor, integrert kartskjerm rett i siktlinjen. Totalt sett er førerplassen ergonomisk utformet, og man har grei sikt gjennom vindskjermen selv om det er kraftig krumning i hjørnene.

Ovenfor førerplassen er det i babord sitteplass på en langsgående benk. Det kompakte pantryet er utstyrt med ettbluss Wallas-koker som også kan benyttes til oppvarming av båten.

Sittegruppen akter er lun og hyggelig.
Sittegruppen akter er lun og hyggelig. Foto: Paul Bogatir

Akter i cockpiten er det en ganske stor sittegruppe. I babord hjørne er det trinn og utgang til badeplattformen. Sittegruppen er plassert forholdsvis dypt ned i båten, og det gir ekstra trygghetsfølelse som resultat. Bra spisebord og sitteplass rundt bordet for minst seks personer vitner om det dette er en velvoksen daycruiser. Sittegruppen kan konverteres til solseng eller en ekstra køye under kalesjen.

Minuset med en daycruiser er som vanlig en stor kalesje. Den ligger på moderne vis i egen garasje akter, og kalesjebøylene følger med når kalesjen trekkes opp. Men der stopper også det moderne, for kalesjen må kneppes på med en bråte kalesjeknapper rundt det hele. Her er det rom for produktutvikling i retning av den smarte Q-løsningen Askeladden utviklet, og som også Nidelv har adoptert.

Test: Askeladden Z7

Test: Askeladden Z8

Treffer utseendet?

På to områder bør nok Yamarin ta en revurdering. Båten er småpen å se på, men noe mer imponerer heller ikke. Fargebruk og dekor på skrogsiden er tradisjonell og beskjeden. Selv om dette er en båt med den grommeste påhengeren i verden og ytelser i toppklassen, er den anonym som en VW Golf. Vi savner i det minste GTI-profil.

Det andre man bør rette på, er tankkapasiteten. 260 liter er i snaueste laget når 350 gamper skal ha sitt - selv om Yamahas V8 er ganske nøysom. På fullt turtall suger den til seg 127,5 liter i timen, og på 43 knop holder tanken til drøyt tre timer. Riktignok betyr det en distanse på rundt 130 nautiske mil, men man må likevel innom bensinpumpa forholdsvis ofte. Dumt, fordi båten innbyr til distansekjøring.

Diskret design: Bra for noen, mens andre vil vekke mer oppsikt.
Diskret design: Bra for noen, mens andre vil vekke mer oppsikt. Foto: Yamarin

Der Yamarin 80 DC og Yamaha V8 350 imponerer, er selvsagt i ytelse - både når det gjelder akselerasjon, toppfart og marsjfartregister. Her kan man cruise komfortabelt mellom 30 og 40 knop med et velkjørende skrog. Ved eksempelvis drøye 30 knop blir forbruket pr. nautisk mil på rundt 1,5 liter. Det er ikke avskrekkende for en såpass stor båt.

Prøvekjørt: Yamaha F350

Tekniske data Yamarin 80 DC:

 • Lengde: 8,10 meter
 • Bredde: 2,60 meter
 • Vekt (båt) ca. 1850 kg
 • CE-kategori: C - 8 personer
 • Drivstofftank: 260 liter
 • Vanntank: 45 liter
 • Motoralternativ: 250 - 350 hk Yamaha
 • Testmotor: Yamaha V8 350 hk
 • Pris m/ 300 hk: 1 000 000 Kr
 • Pris m/ 350 hk: 1 025 000 Kr
 • Produsent: Kesko, Finland
 • Importør: Yamaha Scandinavia

Testdata Yamarin 80 DC

Turtall, o/m

Fart i knop

Også sjøegenskapene matcher det store fartspotensialet.
Også sjøegenskapene matcher det store fartspotensialet. Foto: Paul Bogatir

l/time

l/nautisk mil

1000

5

5,8

1,16

2000

7,6

16,7

2,2

3000

15

31,5

2,1

3500

24,4

39,2

1,61

4000

32

49,9

1,56

5000

43,2

83,1

1,92

5500

47

105

2,23

5900

51,9

127,8

2,46

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning