"Sjøen for alle" 2010

Båtfest på innlandet

350 nyheter venter på deg i Lillestrøm denne helga.

MINDRE BÅTER: Fokuset denne sesongen blir på de mer folkelige båtmodellene.
MINDRE BÅTER: Fokuset denne sesongen blir på de mer folkelige båtmodellene. Foto: Foto: Frederik Finnes
Publisert Oppdatert

Er du trøtt på snø og minusgrader vil et besøk på "Sjøen for alle" messen på Lillestrøm bringe deg nærmere sommeren.

Norges største båtutsilling er et høydepunkt for mange båtfrelste nordmenn.

I år blir utsillingen riktignok ikke den største eller den mest nyhetspekkede i historien, men ser vi tilbake på kriseåret 2009, er det så absolutt en ny vår på gang.

Optimismen sprer seg etter at båtlagrene er tømt, og over 200 utstillere er på plass med tilsammen 350 båter for å lokke mer økonomisk avslappede nordmenn om bord på nytt.

Sjøsportssenter

Som tidligere år er messen også full av det nyeste innen motorer, båtutstyr, elektronikk og klær.

- Dette er Norges største markedsplass for båter og utstyr. Dersom du skal kjøpe båt eller bare ønsker å se det nyeste er dette stedet å gå. Men messen er mye mer enn det. Vi har en rekke aktiviteter for store og små. I år har vi sjøsportssenter med masse aktiviteter og nytt av året er mannekengoppvisning, forteller Merete Rustad, messesjef for Sjøen for alle.

Som vanlig blir det også muligheter for å windsurfe, stand-up-paddle og seile radiostyrte båter i eget basseng.

Mye interesse tror vi også at det vil bli rundt intensivkurset på båtførerprøven, som er påbudt fra 1. mai for alle født etter 1979.

Nyheter

"Sjøen for alle" har tradisjonelt vært et lanseringsshow for norske båtprodusenter. Også i år er det flere interessante modeller som avdukes.

Blant dem har trolig Hydrolift SX-22 en stor stjerne - en båt med modulinteriørløsninger som gjør båten svært fleksibel og tilpasningsvennlig. Nå satser Hydrolift også på utenbordsmodeller, for SX-22 er utstyrt med en Verado-motor på hekken. Da snakker vi hastigheter godt over 50 knop.

En annen rask sukkerbit er norsk-amerikanske Nor-Tech 390 Sport Open. Dette er en rask skjærgårdsjeep i den mer kostbare performance-klassen, noe vi ser mer og mer av her til lands.

Soldekkbåter er også i vinden, noe nyheten Nordkapp Enduro 760 er et eksempel på. Distributør Fische Marine har også en rekke andre nyheter, blant annet i sin rimelige Sting-serie, der 700 Weekender er den største.

Nordkapp Enduro 760 2010
Nordkapp Enduro 760 2010 Foto: Nordkapp

Miljøbåten

Askeladden Commuter 10 RIB
Askeladden Commuter 10 RIB Foto: Frederik Finnes

Det stilles også en hel del forventninger til slovenske Greenline 33 Hybrid, som er en strøm og dieseldreven HT-cruiser med familiepotensial. Med solcelledekk på taket og elektromotor for havnene er dette starten på en svært interessant miljøtrend blant større cruisere. En pris på under millionen er heller ikke å forakte. Toppfarten med strømfremdrift er på 5 knop, toppfarten på diesel er 15.

Askeladden har flere småbåtnyheter i ermet, og den første blir lansert på Lillestrøm. Askeladden Pilothouse P66 er et produkt av tiden - en styrehusbåt utviklet for å tåle mer enn en tre måneder kort sesong. Dermed er den myntet på rene fritidsbåtbrukere så mye som på hobbyfiskerne. Båten leveres med Suzuki utenbordsmotorisering fra 90 til 140 hk.

Tradisjonsrike Hansvik skrinla en del av planene sine i fjor, men satser nå fullt på en liten nykommer for hobbyfiskerne, nemlig Hansvik 550 Fisker. Nykommeren får premiere på messa.

Av utenlandske storheter er vel Bavaria 38 blant de mest spennende båtene som får norgeslansering på Sjøen for alle. Oppfølgeren til Sport 28, som fikk mye oppmerksomhet i fjor, skal være et godt stykke i riktig retning for det tyske storverftet.

Oppgradert

Saga 310 Open
Nyhet
Saga 310 Open Nyhet Foto: Saga Boats AS

Nesten nye båter blir fort som lanseringsnye med litt oppgradering. Blant de mest interessante er Askeladdens Commuter 10 RIB, som nå leveres med utenbordsmotorisering. Med to 300 hk firetaktere fra Suzuki koster den spenstige styrehus-RIB-en 1 900 000 kroner, mot 2 900 000 kroner med 2 x VP D6-370 dieselmaskiner. Riktignok mister man over ti knop på utenbordsmotoriseringen, men prisforskjellen er betydelig.

Nyhet
Bavaria 28 Sport
Nyhet Bavaria 28 Sport Foto: Terje Haugen

Seljebedriften Saga kommer med en åpen cabriloetversjon av sin 310-modell, som skal lokke til seg turglade kunder i sørnorge. Den nesten ti meter lange halvplaneren får nytt dashbord og sitteplasser til 12 personer i cockpit. En annen oppgradering er Viknes 1080 Sunbridge, som har fått en ny etasje i form av en flybridge.

Uteblir

Det er dyrt å stille ut på Lillestrøm-messen, og med et magert år i fjor er det flere tradisjonelle utstillere som velger å stå over messa i år. Blant de viktigste aktørene som dropper Sjøen for alle, er Yamaha. Det betyr at årets kanskje mest spennende hyttebåt, Yamarin 63 BR , dessverre ikke blir å finne på messa. Vi testet båten i vinter og ga den toppkarakter, mye på grunn av bowriderens fornuftige innredning og fantastiske sjøegenskaper.

Jeanneau-importøren Heitmann Marin AS har bestemt seg for å holde en egen seil- og motorbåtmesse i Drøbak i samme periode. Dermed uteblir flere nye seil og motorbåter.

Utstyrsnyheter

Blant elektronikknyhetene finner vi den italienske plotteren Geonav 12 og McMurdo sin nye nødpeilesender i mobilstørrelse. Både Garmin og Raymarine har interessante plottere som nylig ble lanserte. På klesfronten har Helly Hansen kommet med egen motorbåtjakke, og når skuta skal ut kan det være verdt å ta en titt på Internationals nye båtpleieprodukter.

Askeladden P66
Askeladden P66 Foto: arkiv

Med andre ord: Det er mange effekter å feste blikket på under årets Sjøen for alle-utstilling på Lillestrøm.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning