Nytt båtutstyr

10 kule båtutstyrsnyheter til sesongen

Her får du noen tips til sesongstarten.

Publisert Oppdatert

1. Undervannsleke for lav fart

Vi starter med denne (se bildekarusell over), som det trolig er litt tidlig å teste ut ennå. Men, nyheten Subwing fra Kristiansandsbedriften med samme navn er definitivt noe nytt under solen. Det var Simon Sivertsen (19) som etter en seiltur i Middelhavet fant noe drivved, som satte han på ideen. For Subwing er egentlig bare to planker som er satt sammen. Dermed var det bare å utvikle videre. I forhold til vanlig vannsport trenger ikke denne rare motorkraften for å fungere. To til fire knop blir anbefalt, og dermed kan den god gamle snekka brukes til vannsport også. Eller en seilbåt.

subwing.net

FOTO: Produsent.
FOTO: Produsent.

2. Fusions første

Fusions musikk-, video- og radioanlegg for maritimt miljø har vært solgt i Norge et par år allerede, men fra årsskiftet overtok ProNav som distributør for det norske markedet. Fra før har de solgt SonicHub sine musikkanlegg, som også blir produsert av Fusion, for direkte tilkobling til Simrad og Lowrance multifunksjonsskjermer. Fusion har maritime stereoanlegg i flere prisklasser, fra rundt 2000 kr til ca. 6000, samt en mengde tilleggsutstyr. Produktene kommer fra New Zealand, hvor importøren har høstet gode erfaringer tidligere, både når det gjelder produktnyvinninger og kvalitet. Først ut er IP700 og AV700, som blir leveringsklar i løpet av denne måneden, og er det første maritime NMEA2000-stereoanleggene på markedet. Begge har fått 2,7" fargeskjerm. IP700 har ellers også AM- og FM-tuner, VHF-mottager samt innebygd dokkingstasjon for iPod/iPhone og USB.

www.pronav.no

3. Til skipskatten

FOTO: Produsent.
FOTO: Produsent.

Båtlivet er ikke som før, heller ikke for skipskatta. Katteflytevesten Maja kommer derfor til unnsetning. Den skal ha fått passform tilpasset kattens smidige kropp. Videre er det tettsittende halsåpning og et ekstra bredt band under magen, slik at vesten sitter ved landlov også. Ellers er D-ring, refleks og håndtak på plass. Kommer i tre størrelser. Prisen er 200 kroner.

www.baltic.se

4. Garmin-app for båt

Garmin avduker planene for sin nye Ipad- og Iphone-app, som de har døpt BlueChart Mobile. Her videreføres mye av det som allerede er på plass i plotterne, men i tillegg satser det på sosiale medier, hvor du kan utveksle ruter og tips direkte med andre. I denne omgang knyttes det opp mot tjenesten ActiveCaptain, som er amerikansk løsning. Siden det først legges opp til nettilgang, satses det også på kontinuerlig oppdatering av både tidevannsdata og vær. Appen blir tilgjengelig via nett-butikken til Apple, iTunes Store, før sommeren.

FOTO: Produsent.
FOTO: Produsent.

www.garmin.no

5. Solid flyt

Inflatable Racing Vest er en ny lett vest for både kvinner og menn. Den skal være enkel i bruk takket være patentert design hvor sikkerhetsselen går i kryss over skuldrene, slik at ryggen og nakken ikke blir overbelastet. Flytevesten har ellers fått en praktisk sele i skrittet, som kan fjernes når den ikke er i bruk. Redningsvesten blåser seg automatisk opp når man faller i vannet, men kan også utløses eller blåses opp manuelt. Vesten kommer i fargen svart med distinkte refleksdetajer, og er justerbar slik at den bare finnes i én størrelse. Den har fått EN ISO 12402-3 og EN ISO 12401-sertifikater for sikkerhetssele av den nye standarden, som ble innført fra og med i fjor. Prisen er 2 500 kroner

www.hellyhansen.com

FOTO: Produsent.
FOTO: Produsent.

6. Tre for de minste

FOTO: Produsent.
FOTO: Produsent.

Baltic tenker også på de minste og kommer med tre nye barnevestvarianter denne sesongen. Sailor, Pirate og Captain er navnene. De er laget med tanke på god passform gjennom flere ulike størrelsesintervaller. Alle vestene kommer med fløyte og håndtak i nakken. Sailorvestene tar fra 3 til 50 kg, mens Captain og Pirate takler opp fra 3 til 30 kg. Prisen er vel 400 kroner.

www.baltic.se

7. Mobil slipp

Alutrack er navnet på en ny båtslipp-type her til lands, Den takler opp til 2,5 tonn. Slippen skal gjøre det enkelt å ta opp eller sette ut båten på steder som normalt ikke er egnet for dette. Båten skal videre enkelt kunne låses fast, og hvile sikkert på en tilpasset båtvogn. Slippen er demonterbar og kan dermed også transporteres. Trillehjul bakerst på slippen er nemlig standard. Med disse kan hele slippen, med båten på, trekkes lenger opp på land om man ønsker det. Normal makslengde på båtslippen er 20 meter, men det lar seg gjøre å øke makslengden. Dette skal være en kjempeløsning ikke bare der hvor det er stein og fjell, men også generelt der hvor det er stor forskjell på flo og fjære. Prisen for kjenner vi så langt ikke til.

FOTO: Produsent.
FOTO: Produsent.

www.speedsjark.no

8. Orden i tauverket

Disse kommer i stadig nye varianter, men er alltid like kjekke å ha om bord. Serien «Rope Bags» fra Robship har fått en nytt medlem i form av en mindre variant, hvor Robe Bags small er navnet. Kommer med sugekopper for enkel montering i mindre båter. Prisen er rundt 300 kroner.

www.robship.se

FOTO: Produsent.
FOTO: Produsent.

9. Passer drevet hele sesongen

Her kommer en ny generasjon beskyttelse for både drev, propell og andre lettmetaller under vannlinjen. Aqualine VK fra Jotun skal være effektiv mot groe gjennom hele sesongen. Prisen ligger på rundt 280 kroner flaska.

www.watski.no

FOTO: Produsent.
FOTO: Produsent.

10. Gratis batterifinner-app

Batteriprodusenten Exide Technologies og Sønnak batterier lanserer også en ny App for fartøy,med navnet Exide BatteryFinder. Den lanseres på 12 språk i Europa, inkludert norsk, hvor man kan finne riktig batteri til skuta. Med applikasjonen får du tilgang til en online-katalog som guider deg fram til riktig batteri til både bil og båt. Søkemulighetene er mange. Du kan for eksempel søke på bilens registreringsnummer, bilmerke og modell eller batteriets artikkelnummer. I tillegg til å finne riktig batteri gir søket teknisk informasjon om batteriet samt bilder og illustrasjoner. Eksidé Technoutstyret logies er den første batteriprodusenten som lanserer en app av denne typen. Eksidé Battery Finder er gratis og er i første omgang tilgjengelig for iPhone. Den kan lastes ned via eplebutikken iTunes Store ved å søke på «Exide» eller «Sønnak».

www.sonnak.no

FOTO: Produsent.
FOTO: Produsent.
FOTO: Produsent.
FOTO: Produsent.
FOTO: Produsent.
FOTO: Produsent.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen