Bilen som skapte «roadsterhånd»

25 år med Porsche Boxster

Fra første Porsche Boxster ble presentert i 1996 og frem til dagens versjoner går det en rød tråd: Den heter kjøreglede. Dessuten er dette bilen som introduserte begrepet «roadsterhånd».

<b>KJØREGLEDE:</b> Vi Menn-reporter pådro seg «roadsterhånd» i Boxster S. Anledningen var Vi Menn-test i Italia våren 2000. 
KJØREGLEDE: Vi Menn-reporter pådro seg «roadsterhånd» i Boxster S. Anledningen var Vi Menn-test i Italia våren 2000.  Foto: Terje Bjørnsen
Publisert

Det er 1996, og på et hotellrom i nærheten av Köln sitter en Vi Menn-journalist og leser pressemappe med en litt betuttet mine: «Vannavkjølt boksermotor på 2,5 liter. Vann­avkjølt! En Porsche-motor skal jo være luftavkjølt – den gir det karakteristiske snerret alle Porsche-elskere kan lytte henført til.»

Journalisten bruker ikke lang tid på å bli sjarmert av den nye midtmotor-roadsteren. Boksersnerret er nemlig på plass, for motoren er en av de første der moderne lydtuning av eksosrør og manifold bidrar til lydbildet. Dessuten kjører den nye Porsche-kreasjonen forbasket bra: «Finn deg en krokete småvei og futt rundt i 80 km/t, og du vil sverge på at Michael Schumacher er en håpløs sinke i forhold. Et herlig selvbedrag..»

Roadsternes tiår

1990-tallet var roadsterens tiår, der Mazda sparket det hele i gang med sin fenomenale MX-5, og inspirerte dermed alle bilprodusenter med sportsbilambisjoner til å gjøre det samme. Porsche kom lovlig sent til selskapet, og i 1996 hadde allerede BMW og Mercedes lansert Z3 og SLK. Resultatet ble temmelig presist oppsummert i Vi Menn: «... man skal stå tidlig opp om morgenen for å konkurrere med SLK og Z3, men hos Porsche har man øyensynlig vært oppe lenge før Fanden fikk på seg tøflene.»

<b>FOR HISTORIEBØKENE:</b> Både Porsche Boxster S, Honda S2000 (i midten) og BMW Z3 M Roadster har klassikerstatus i dag. Men i løpet av tre magiske roadsterdager i Italia for over 20 år siden, var det Porsche som hentet hjem laurbærkransen. 
FOR HISTORIEBØKENE: Både Porsche Boxster S, Honda S2000 (i midten) og BMW Z3 M Roadster har klassikerstatus i dag. Men i løpet av tre magiske roadsterdager i Italia for over 20 år siden, var det Porsche som hentet hjem laurbærkransen.  Foto: Faksimile: Vi Menn+

Det er lett å glemme, med suksessen som har fulgt Porsche de siste 25 årene, at firmaet var i en langt mer utsatt situasjon på 90-tallet. De aldrende 968 og 928 var på vei til historiebøkene, og igjen sto en litt udatert 911 til å bære firmaet videre.

Moderniseringen i teknikk og modellutvalg startet på mange måter med den første Boxster. Et enda tydeligere signal kom året etter: Da dukket også Porsche 911 opp med vannavkjølt boksermotor – og måtte gud forby – automatgir i tillegg. Seddelpressa Cayenne var fortsatt fem år unna, men med Boxster og ny 911 hadde Porsche kjøpt seg ekstra tid.

<b>STRAMT:</b> Boxster fra 1998 med det originale dashbordet. Klassiske rundinstrumenter og lite dilldall som forstyrrer kjøringen. 
STRAMT: Boxster fra 1998 med det originale dashbordet. Klassiske rundinstrumenter og lite dilldall som forstyrrer kjøringen.  Foto: Petter Handeland
<b>SJELDEN SETT, GJERNE HØRT:</b> Nesten bare Porsche-mekanikere har sett denne perlen. Den vannavkjølte bokser­sekseren er midt­plassert og godt skjult. Men godt tunet sports­eksos sørger for at den høres. 
SJELDEN SETT, GJERNE HØRT: Nesten bare Porsche-mekanikere har sett denne perlen. Den vannavkjølte bokser­sekseren er midt­plassert og godt skjult. Men godt tunet sports­eksos sørger for at den høres.  Foto: Porsche

Velmenende purister

Et sikkert velmenende hylekor av Porsche-purister buet på det aller meste Porsche prøvde seg med av nye ting på 1980- og 90-tallet. Og den nye Boxster fikk sin del av en tidvis urettmessig kritikk. Den viktigste gikk på at 2,5-literens 204 hester og 245 Nm var «for lite». Da glemte sutrekoppene et par sentrale ting: Med 0–100 km/t på 6,9 sekunder og toppfart på 240 km/t var Boxster blant de hvasseste av den nye roadster­generasjonen, og kostet under halvparten av en 911.

I 2000 var det tid for første facelift av Boxster, og Porsche hadde tatt hensyn til ønsket om mer effekt. Standardutgaven fikk 2,7 liter, 220 hk og 260 Nm. Men den største forskjellen utgjorde S-modellen, med 3,2 liter, 252 hk og saftige 305 Nm. Med 0–100 km/t på 5,9 sekunder og toppfart på 260 km/t begynte det å lukte ordentlig sportsbil av Boxster S.

<b>OMDISKUTERT:</b> Designet på den første Boxster-modellen var det delte meninger om i starten. Nå har vi ikke mye å utsette på hekken på vår testbil fra 2000. 
OMDISKUTERT: Designet på den første Boxster-modellen var det delte meninger om i starten. Nå har vi ikke mye å utsette på hekken på vår testbil fra 2000.  Foto: Terje Bjørnsen

En tur for historiebøkene

Kort historikk

1996: Første Boxster lanseres med midtplassert 2,5-liters boksersekser

2000: Større motorer, 2,7l/220 hk, S med 3,2l/252 hk

2005: 2. generasjon lanseres. 2,7l/240 hk, S med 3,2l/280 hk. Øket effekt i 2007 til 245 og 295 hk

2009: Kraftig facelift med bl.a. nye motorer og PDK girkasse. 2,9l/255 hk og S med 3,4l/310 hk

2012: 3. generasjon lanseres med store endringer struktur, design og teknikk. 2,7l/211-265 hk og S med 3,4l/315 hk

2016: Kraftig facelift med helt nye, firesylindrede boksermotorer med turbo. 2,0l/300 hk, S med 2,5l/350 hk

2020: Boxster GTS får tilbake boksersekser, 4,0l/400 hk.

Slik det sømmet seg for Vi Menns bilredaksjon på 2000-tallet kunne vi ikke la dette passere ubemerket. Og la opp til en intrikat testlogistikk, der undertegnende på vei hjem fra skiferie i Italia skulle plukke opp Boxster S i Stuttgart. Mens to kolleger stappet seg selv og en ukes bagasje i en Honda S2000 i Oslo. En prestasjon det fortsatt ikke er funnet noen fysisk forklaring på.

I S2000 ble kursen ble satt for München, der ventet en BMW Z3 M Roadster og de to farende fra Oslo kunne skille lag før trangboddheten i S2000 endte med håndgemeng. Følget samlet seg i det italienske superbilmekkaet Modena for tre dagers roadstertrip i et vårlig Italia.

Brukt Boxster

Heldigvis for alle roadsterentusiaster finnes det er
godt utvalg Boxster på det norske bruktmarkedet. Prisene for den første utgaven (1997–2004) ligger mellom 120–280 000 kroner, med en god blanding av varianter. Litt ferskere alternativ finner du blant 2. generasjon (2005-2011). Prisene varierer fra ca. 260–450 000 kroner, mange med under 100 000 km. Den nyeste modellserien fra 2012 ligger fra ca. 570 000 til rundt 1 million. På eldre modeller er historikken viktig å få klarhet i. Reparasjoner er dyrt, det samme gjelder forsikring. 

I løpet av turen oppsto tilstanden «roadsterhånd» – en mer sjelden, men langt mer trivelig variant av lidelsen «musearm». Sammenhengen ble beskrevet slik av biljournalist Lars Ola Sandelien i Vi Menn Bils vårutgave i 2000:

«Finnes det virkelig noen mennesker her i verden som ikke liker dette, tenker jeg, der jeg ratter Boxsteren oppover en italiensk fjellside. Ville for eksempel SV-politiker Kristin Halvorsen, hvis forhold til bil og trafikk i alle fall offentlig er tuftet på gammalraddistanker om at toget skal redde verden, ha sittet med det samme dumme fliret rundt munnen som meg? Hvis hun altså hadde lurt seg til å leie en Porsche Boxster S og reist rundt på en hemmelig langweekend i Italia? For fru Halvorsens del håper jeg det. For jeg vil hevde at de som ikke fryder seg som barn når mild italiensk vårvind river i håret og Porsches nydelige boksermotor brummer 20 cm bak ørene, de har kort og godt et problem. Det er altså da man pådrar seg roadsterhånd. Som kort fortalt er en overbelastningsskade i håndleddet som følge av mer enn entusiastisk vridning på rattet på svingete fjellveier. Kombinert med heftig giring og unødvendig mellomgass.»

<b>PÅ SITT BESTE:</b> Med god bagasje­plass både foran og bak er Boxster en av de få roadsterne du virkelig kan dra på langtur med. Her en 2010-modell i nærheten av Kranjska Gora i Slovenia. 
PÅ SITT BESTE: Med god bagasje­plass både foran og bak er Boxster en av de få roadsterne du virkelig kan dra på langtur med. Her en 2010-modell i nærheten av Kranjska Gora i Slovenia.  Foto: Terje Bjørnsen
<b>FØRSTE MED FIRER:</b> Boxster 718 kom med firesylindret, turboladet boksermotor i 2016. Den mest grunnleggende endringen i modellens historie. 
FØRSTE MED FIRER: Boxster 718 kom med firesylindret, turboladet boksermotor i 2016. Den mest grunnleggende endringen i modellens historie.  Foto: Petter Handeland

En ny forkortelse

I løpet av turen gjorde egenskapene til Boxster S at det oppsto et akronym som for en periode ble en slags institusjon i Vi Menn Bil-redaksjonen: P.E.P. Igjen får Sandelien lov til å forklare:

«P.E.P. Sa vi til hverandre etter hvert som en ene etter den andre hadde avsluttet et legg bak rattet på Boxster S. Og smilte litt fårete. Hva P.E.P. betyr? Porsche er Porsche. Kort og godt. Jeg har nevnt det før, og tvinges til å nevne det igjen: De vet så inderlig godt hva de holder på med, gubbene som jobber på Porsches sportsvognsmie i Stuttgart-Zuffenhausen. Dette er et ufravikelig faktum, atter bevist ved Boxster S. Dette er noe så enkelt og likevel så komplisert som en komplett sportsbil som inneholder alt.»

Og noe mer trenger man egentlig ikke legge til om emnet Porsche Boxster.

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn nr 01 2022

<b>GODT OPP­SUMMERT:</b> Tittelen i Vi Menns første prøve­kjøring av Boxster i 1996 står seg for alle modellene fra da til i dag. Gromt. 
GODT OPP­SUMMERT: Tittelen i Vi Menns første prøve­kjøring av Boxster i 1996 står seg for alle modellene fra da til i dag. Gromt.  Foto: Faksimile: Vi Menn+
<b>TILBAKE I 2020:</b> GTS-modellen kom med fireliters boksersekser <br/>og 400 hester.
TILBAKE I 2020: GTS-modellen kom med fireliters boksersekser
og 400 hester.
Foto: Martin Jansen

Porsche

<b>HELE REKKA:</b> I 2016 fylte Boxster 20 år og i den anledning samlet vi hele rekka av viktige modeller. Fra venstre er det modeller fra 1998, 2004, 2010, 2014 og 2016.

Modellbetegnelse:

Boxster S Boxster 2,9 Boxster S Boxster 2,7 718 Boxster

Årsmodell:

2005 2010 2010 2013 2016

Dekkdimensjon:

F: 235/35ZR19Y F: 235/40-18 ZR F: 235/35-19 ZR F: 235/35-20 Z F: 235/35-20 Z
B: 265/35ZR19Y B: 265/40-18 ZR B: 265/35-19 ZR B: 265/35-20 ZR B: 265/35-20 ZR

Girtype:

M6 A7 A7 A7 A7

Motor, cm³:

3179 2893 3436 2706 1988

Effekt, hk ved o/min:

280/6200 255/6400 310/6400 211/5300-7400 300/6500

Dreiemoment, Nm ved o/min:

320/4700 290/4400 360/4400-5500 280/4500-5300 380/1950-4500

Egenvekt, kg:

1420 1440 1455 1415 1440

Lengde/bredde/høyde, cm:

433/180/130 434/180/129 434/180/129 437/180/128 438/180/128

Bagasjerom, liter:

130/130 130/130 130/130 150–130 150/120

Forbruk, EU-miks l/mil:

1,04 0,91 0,94 0,77 0,69

CO₂-utslipp, g/km:

248 214 221 180 158

0–100 km/t, fabrikk, sek:

5,5 5,6 5,0 6,1 4,7

Toppfart, km/t:

268 261 272 243 275

Pris fra, kr (som ny):

850 000 838 000 1 045 000 657 000 828 900

Denne saken ble første gang publisert 07/01 2022.

Les også