Vårjakke dame

Her er vårjakken alle jenter bør ha

- Den er både tidløs og elegant.

DEN ULTIMATE VÅRJAKKEN: - Dette er den ultimate «allværsjakken» som gjør deg velkledd på 1-2-3, sier stylisten.
DEN ULTIMATE VÅRJAKKEN: - Dette er den ultimate «allværsjakken» som gjør deg velkledd på 1-2-3, sier stylisten. Foto: FOTO: Stella Pictures
Publisert Oppdatert

- Trenchen er det ultimate overgangsplagget mellom vår og sommer. Når det endelig begynner å bli varmere i lufta, men du likevel må ha en lekker kåpe eller jakke utenpå, sier stylist og motejournalist Vibeke Stiansen.

Hun påpeker at den funker like bra på kjølige sommerdager, og mot overgangen til høst også.

- En trench coat er en evig klassiker som aldri går av moten, og som er like fin til jeans og T-skjorte, som til den lille sorte. Dette er den ultimate «allværsjakken» som gjør deg velkledd på 1-2-3, sier moteekspert og stylist Marianne Jemtegård.

Stiansen er helt enig:

- Den er både tidløs og elegant, og jeg forbinder den ofte med den franske, parisiske chic-stilen. Ironisk nok, siden den jo egentlig er en britisk «oppfinnelse», sier Stiansen.

Fra militæret til moteikon

Visste du at trench coaten i sin tid ble laget som et alternativ til de tunge og upraktiske militærjakkene av ull, og brukt av soldatene i skyttergravene under første verdenskrig?

Ifølge BBC, leverte det engelske motehuset Burberry en halv million trench coats til de britiske militære, og har siden gjort jakken til sitt varemerke.

- Thomas Burberry regnes ofte som opphavsmann til trenchcoaten, og til det spesielle vanntette og lette stoffet som frakken sys av. Navnet trench coat henspeiler til at de var tiltenkt brukt i skyttergraver, altså trenches, sier Jemtegård.

- Etter krigen ble trenchen tatt med hjem fra skyttergravene og ut på gatene i London, og en nytt, erkebritisk hverdagsplagg var født. I dag er den sandfargede trenchen en like stor del av engelsk kultur som øl på puben, sixpence og Twiggy, sier legger hun til.

Jakken ble også brukt av datiden kvinnelige og mannlige filmstjerne i Hollywood – både i virkeligheten og på lerretet – noe som virkelig fikk populariteten til plagget til å nå nye høyder.

Artikkelen fortsetter under bildet.

BEIGE TRENCHCOATS (f. v.): Riccovero, kr 2199. H&M, kr 499. LIndex, kr 799. Vero Moda, kr 630. Bik Bok, kr 999.
BEIGE TRENCHCOATS (f. v.): Riccovero, kr 2199. H&M, kr 499. LIndex, kr 799. Vero Moda, kr 630. Bik Bok, kr 999. Foto: FOTO: produsenten

Mange ulike varianter

Jakken har siden den gang vært en klassiker som enhver jente bør ha i garderoben sin, og hver eneste vår dukker det opp utallige varianter hos såvel de dyre designerne, som de billigere kleskjedene.

- I år kommer det langt flere varianter enn tidligere. Vi har jo den udødelige beige klassikeren, men også sort, mørkeblått, rødt og sterk blå dukker opp som gode alternativer denne sesongen, sier Stiansen.

Ifølge Jemtegård, har vi de siste årene sett stadig mer detaljrike og utbroderte versjoner av trenchen, både på catwalken og i gatebildet.

- Burberry har denne sesongen blant annet en sort versjon med blondearmer og en helhvit blondetrench som er helt magisk. Ellers ser vi mye lyse pasteller og blanke, feminine stoffer og detaljer til festbrukt, sier hun.

Passer aller kroppsfasonger

Det geniale med trenchen er, ifølge Stiansen, at fasongen på jakken gjør at den passer til alt og alle.

- At den er innsvinget i livet, som regel også med et belte, gjør at den passer til veldig mange kroppsfasonger, sier stylisten.

Jemtegård påpeker at den aller mest flatterende lengden på en trench coat er knelengde, og denne modellen er dessuten også ekstra populær i år.

Er du smal i midjen og ønsker å fremheve dette, passer den perfekt til nettopp det.

Har du ikke noen tydelig definert midje, men ønsker å se smalere ut i livet, tipser Stiansen om at du kan gå med jakken åpen og knyte beltet bakover for å fremheve den innsvingede effekten. Dette vil ofte gi deg mer fasong og gjøre at plagget blir nettere på.

- Er du litt stor i størrelsen, kan det å kneppe jakken helt med knyttet belte få deg til å se større ut enn du er. Da er det mer lekkert å ha den åpen, for en avslappet og ledig look, sier Stiansen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

FARGERIKE TRENCHCOATS (f. v.): 2nd Day, kr 2500. Weekday, kr 1300. Cubus, kr 499. Monki, kr 600. Ellos, kr1799.
FARGERIKE TRENCHCOATS (f. v.): 2nd Day, kr 2500. Weekday, kr 1300. Cubus, kr 499. Monki, kr 600. Ellos, kr1799. Foto: FOTO: produsenten

Slik styler du den

Uansett kroppsfasong, bør du droppe å kneppe igjen alle knappene, men heller ha den litt åpen.

- Da ser man litt av hva du har under, samt at uttrykket blir litt mer avslappet og ikke for tilkneppet og stivt. Selv foretrekker jeg den aller helst åpen, og synes den rammer inn antrekket under på en fin måte, sier Stiansen.

Trenchen er med sin militære historie i bunn og grunn et maskulint plagg.

- Derfor synes jeg det er ekstra fint å style den med mer feminine plagg som tettsittende skjørt og silkebluse, eller trange, blanke skinnbukser. Og ikke glem hælene!, råder Jemtegård, og fortsetter:

- Men som alt annet i motebildet så handler det om å finne din egen stil. Og hvis du er mer en slitte jeans og T-skjorte jente, så passer trenchen like godt til dette. Det er det fine med et så klassisk plagg: det slår aldri feil!

Stiansen tipser om at en trench coat passer perfekt hvis du ønsker et franskinspirert antrekk.

- Styler du den med en stripete genser, et par jeans – enten smale, vide eller med sleng – og noen lekre ankelboots eller pumps når det blir varmere i været, vil du definitivt få en stilig Pariser-look, sier stylisten.

Er du interessert i flere oppdateringer fra Klikk Mote? Følg oss på Facebook her!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning