Høstgarderobe

Nei, du trenger ikke pakke bort denne enda

Det er fullt mulig å ta med sommerklær inn i høstgarderoben.

BLONDEKJOLEN: Har du også lagt din elsk på den hvite blondekjolen denne sommeren? Frykt ikke – stylet på rett måte kan den lett bli med deg inn i høstgarderoben også.
BLONDEKJOLEN: Har du også lagt din elsk på den hvite blondekjolen denne sommeren? Frykt ikke – stylet på rett måte kan den lett bli med deg inn i høstgarderoben også. Foto: FOTO: Getty Images
Publisert Oppdatert
BIKERJAKKE: Denne brune bikerjakken i semsket skinn er et av plaggene moteblogger Sara Satrand tar med seg fra i sommer og inn i høstgarderoben.
BIKERJAKKE: Denne brune bikerjakken i semsket skinn er et av plaggene moteblogger Sara Satrand tar med seg fra i sommer og inn i høstgarderoben. Foto: FOTO: Daniel Aarø

Trodde du at den hvite blondekjolen og frynsevesken måtte pakkes bort så fort sommeren er over?

Tro om igjen!

Visse plagg og tilbehør du har vært trofast mot i hele sommer, kan du nemlig helt fint ta med deg inn i høstgarderoben også!

Stylist og moteekspert Marianne Jemtegård mener sommerens kjoler også holder langt utover høsten.

- Lange, flagrende kjoler i florlette materialer dominerer høstens catwalk, så denne sesongen kan den romantiske midtsommerkjolen godt få svinge seg helt fram til jul, sier hun.

- Blonder, blomsterprint og tynne, gjennomskinnelige stoffer kombineres denne høsten med grov strikk, frynsevesker og skinn for en oppdatert 70-talls look à la Valentino, legger stylisten til.

Kjoler og skjørt året rundt

Jemtegård sier videre at de små, hvite blondekjolene som alle har lagt sin elsk på i år, blir høsttrendy med en skinnjakke og grove boots – rock-chic og trendy som hos Saint Laurent.

- De aller tøffeste kan kombinere kjolen med nettingstrømper, flate boots og rød leppestift, i beste Courtney Love-stil, sier hun.

Moteblogger Sara Strand synes skjørt er en vinner året rundt.

- Jeg krysser fingrene for en varm høst, så skjørtene og de bare leggene kan få bli med litt lenger sammen med høstens strikk, sier hun.

Når det gjelder sko og tilbehør, mener Jemtegård at lave, semskede boots i bruntoner, som i sommer har blitt brukt til jeansshorten og sommerkjolen, gjør nytten sin også utover høsten.

- Bare husk å gi de en ny runde med rens og impregnering før høstværet virkelig setter inn, råder hun.

Stylisten fortelle videre at frynsevesken, som har vært årets festivalfavoritt, også passer perfekt til høstens sterke boho-trend.

- Hvis du har investert i en bredbremmet hatt i filt og mørke farger til festivalantrekket, er den også om mulig enda hottere i høst, forteller hun.

Artikkelen fortsetter under bildet.

IKKE PAKK BORT DETTE: Stylist og moteblogger Marianne Jemtegård mener at sommerlige plagg og tilbehør som lange kjoler i florlette materialer, frynseveske, semskede boots og filthatt er ting som passer perfekt også i høstgarderoben.
IKKE PAKK BORT DETTE: Stylist og moteblogger Marianne Jemtegård mener at sommerlige plagg og tilbehør som lange kjoler i florlette materialer, frynseveske, semskede boots og filthatt er ting som passer perfekt også i høstgarderoben. Foto: FOTO: Getty Images

Vilde Frogg Haram, avdelingsleder og innkjøper hos Høyer Luxury, mener at det på tilbehørsfronten er nesten ingenting som kan brukes kun i én sesong.

- Om vesken er pudderrosa, er den helt klart like fin på vinteren til en sort kåpe som til den hvite sommerkjolen. Ankelboots er og forblir en klassiker sesong etter sesong, og er helt klart skoene å ta med seg videre inn mot høsten og vinteren.

Strand holder en knapp på både boots og solbriller.

- Boots er akkurat like kult til en sommerkjole som til jeans, så de er en sikker vinner. Og solbriller gjelder jo enten det er på stranden eller i skiheisen.

Selv tar hun med seg den brune bikerjakken sin i semsket skinn, dongeriskjørtene, blondekjolen og et par frynsesko inn i høstgarderoben.

Jemtegård på sin side, kommer til å fortsette å bruke blondekjolene sine også utover høsten. I tillegg til strappy sandalstiletter, som hun vil kombinere med skinnleggins når det blir for kaldt til å gå med miniskjørt.

- Vesker og boots bruker jeg hele året, så her blir det ingen forskjell. Og den røde militærjakken jeg kjøpte i sommer blir garantert enda finere over en grov strikkegenser når gradestokken kryper nedover, forteller stylisten.

Slik styler du sommerplagg med høstplagg

Så, hvordan kan du gjøre et sommerlig antrekk mer høstvennlig og varmere? Ekspertene har svaret!

- Jeg er veldig glad i å kombinere lette sommerkjoler med grov strikk, som for eksempel en hvit sommerkjole med en jordfarget, strikket genser, sier Strand og fortsetter:

- Da kan man jo dra inn både bootsene og solbrillene også. Og en veske med frynser, kanskje? Det har vært en stor trend denne sommeren, og den kommer vi til å se til høsten også.

Jemtegård slår et slag for lag på lag – som er en sikker høsttrend.

- Bruk den blomstrete sommerkjolen din utover høsten, men style den med en høyhalset genser under. Den høyhalsede genseren er et av høstens viktigste plagg. Legger du til grove strømper og en cardigan kan du gå høstvindene trygt i møte.

Haram er enig.

- Bruk sommerkjolene med en god oversized ullgenser og ullstrømpebukser til. Converse synes jeg også er fine høstsko, så lenge ikke det er snø, sier hun og legger til:

- Du kan også bruke skinnjakken under en varm poncho med lyse jeans til.

Artikkelen fortsetter under bildet.

SOMMERPLAGG I HØSTGARDEROBEN: Kombiner sommerkjolene og skjørtene dine med pologensere, varmere cardigans, strømpebukser og høye støvletter. Fra venstre: Modell Anja Rubik, moteblogger og Made In Chelsea-stjerne Rosie Fortescue og smykkedesigner Yana Raskovalova.
SOMMERPLAGG I HØSTGARDEROBEN: Kombiner sommerkjolene og skjørtene dine med pologensere, varmere cardigans, strømpebukser og høye støvletter. Fra venstre: Modell Anja Rubik, moteblogger og Made In Chelsea-stjerne Rosie Fortescue og smykkedesigner Yana Raskovalova. Foto: FOTO: Getty Images

Sommerens fargeskala om høsten

Sommeren har bydd på både pasteller og knallfarger, men fungerer disse fargene i høst også?

- Har sommergarderoben din vært fylt av pasteller er det også rikelig av dette i høstens og vinterens motebilde. Den lysegule skjorten din eller den pastellrosa jakken kan med andre ord godt tåle å kombineres med resten av høstgarderoben din, sier Jemtegård.

- Sommerens print kan fint kombineres med skinnjakker, jeans og strikk, legger hun til.

Haram synes også det kan være kjempefint med pasteller utover høsten og vinteren, så lenge du ikke kjører det fra topp til tå.

- Miks en pastellfarget kjole med en kamelfarget cardigan og denimjakke – funker som bare det! Denne sesongen har man også sett mye sennepsgult, som helt klart er en stayer hele året.

Men, la gjerne de tropiske neonfargene hvile til neste år.

- Neonfarger er litt finere til solbrun hud, og burde derfor pakkes ned til neste år, mener Haram.

- Knallfargene vi velger oss for neste sesong er rødt, flaskegrønt, brent oransje og okergult, legger Jemtegård til.

Strand mener at hvilke fargene fra sommeren som du tar med deg inn i høsten, kommer an på hva du foretrekker. Selv tar hun i alle fall med seg to farger hun har brukt i sommer.

- Jeg føler sjelden for å ha på meg veldig knæsje farger på høsten, men tar definitivt med meg det beige og brune.

PERFEKT Å KOMBINERE SOMMERPLAGG MED (f.v.): Lancôme Rouge Odyssée Shade 150, kr 295. Lindex finstrikket genser, kr 299. Yves Saint Laurent La Laque Couture 40 - Sepia 7E art, kr 225. Yves Saint Laurent La Laque Couture 1 - Rouge Pop Art, kr 225. Acne Mock Black, kr 10 995. Levi's 710 Innovatin Super Skinny Slim fit jeans - pacific rinse, kr 899. Gina Tricot Elisa mohair blend cardigan, kr 399. By Malene Birger Jocon Pullover, kr 1799. Bik Bok Rosa Poncho, kr 299.
PERFEKT Å KOMBINERE SOMMERPLAGG MED (f.v.): Lancôme Rouge Odyssée Shade 150, kr 295. Lindex finstrikket genser, kr 299. Yves Saint Laurent La Laque Couture 40 - Sepia 7E art, kr 225. Yves Saint Laurent La Laque Couture 1 - Rouge Pop Art, kr 225. Acne Mock Black, kr 10 995. Levi's 710 Innovatin Super Skinny Slim fit jeans - pacific rinse, kr 899. Gina Tricot Elisa mohair blend cardigan, kr 399. By Malene Birger Jocon Pullover, kr 1799. Bik Bok Rosa Poncho, kr 299. Foto: FOTO: Produsenten

Pakk bort dette

Selv om en del sommerplagg- og tilbehør funker bra i høst, har både Stand og Jemtegård visse ting de råder å pakke bort til neste sommer.

- Levi's-shortsen gjør seg dessverre ikke så godt sammen med strømpiser synes jeg, så den er det dessverre bare å pakke bort. Det samme gjelder stråhatten. Tar jeg med den ut i Ålesund på høsten så blåser den avgårde med det samme, sier Strand.

- De korteste shortsene kan godt få hvile til neste sommer. I stedet bør du velge shortser med en viss lengde og vidde – gjerne med centimetere som kryper nedover låret mot knærne, og aller helst i skinn, råder Jemtegård.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning