Solbriller ansiktsform

Velg riktig brillefasong til ditt ansikt

Se guiden vår!

SOLBRILLER TIL ANSIKTSFORM: Finn ut hvilke solbrillemodeller du kler i guiden vår under.
SOLBRILLER TIL ANSIKTSFORM: Finn ut hvilke solbrillemodeller du kler i guiden vår under. Foto: FOTO: Stella Pictures
Publisert Oppdatert

Du husker helt sikkert solkremen i sommer, men hva med solbriller?

Det er nemlig ikke bare huden som trenger beskyttelse mot UV-stråler, øynene dine trenger det også.

Vi slurver med solbriller

Over halvparten av oss bruker solbriller «som oftest» når det er sol, mens 24 prosent bruker det «sjeldent», ifølge en undersøkelse som Norstat har utført for Specsavers.

Trine Johnsen, optiker i Specsavers, skulle ønske det var enda flinkere til å beskytte øynene.

- Det er urovekkende at såpass mange lar være å bruke solbriller når det er sol. Slurver du med dette kan man i pådra seg uønskede skader som "snøblindhet", sier hun.

Snøblindhet er veldig smertefullt, og smertene kan vare opptil 48 timer. De fleste kommer likevel ut av det uten senskader.

- UV-stråler kan også bidra til mer langsiktige skader på synet, slik som grå stær og typer sykdommer som vil påvirke sentralsynet. Jo mer du eksponeres for UV- stråling desto mer utsatt er du for skader på synet, sier Johnsen.

For de som føler seg truffet, er den glade nyheten at det tross alt finnes utallige freshe og kule solbriller å plukke av. Men hva bør du tenke over når du skal kjøpe solbriller?

- Først og fremst må du kartlegge bruksområdet: Når, hvor og hva skal man bruke dem til? Hensikten er jo å beskytte øynene mot skadelige UV-stråler, noe som er spesielt viktig å tenke på, sier markedskonsulent Rikke Stenstad Hagen hos Krogh Optikk.

- Derfor er det ganske naturlig at mange har en egen sportssolbrille som egner seg til sportsbruk, solbriller som egner seg til stranden og kanskje et par som er ekstra fine hvis man skal pynte seg, legger hun til.

Rundt ansikt

Bryt opp formen.

Som med så mye annet, er det også her visse ting som fremhever og andre ting som toner ned. 

- Det gjelder å finne den solbrillen som fremhever dine trekk og dine farger på best mulig måte, råder markedskonsulent Rikke Stenstad Hagen hos Krogh Optikk.

Unngå dette

- Runde solbriller vil, i de fleste tilfeller, ikke være en fordel for et rundt ansikt, og vi anbefaler gjerne en fasong som bryter opp ansiktsformen, som for eksempel en kantet eller en oval solbrille, sier Hagen.

Bruk gjerne store briller.

- Dersom du har en rund ansiktsform vil det passe spesielt godt med en stor firkantet brillemodell, bare pass på at modellen er bred nok, og ikke for dyp da vil den butte i kinnene, sier innfatningsekspert Stine Westlund i Specsavers.

Mandelformet/ ovalt ansikt

Du kler det meste, men pass på dette.

RUNDT ANSIKT (f.v.): WOS TV on the road/Nelly, kr 499. Zara Rektangulære solbriller i tre,  kr 169. Cheap Monday Straight Sunglasses, kr 249.
RUNDT ANSIKT (f.v.): WOS TV on the road/Nelly, kr 499. Zara Rektangulære solbriller i tre, kr 169. Cheap Monday Straight Sunglasses, kr 249. Foto: FOTO: Produsenten

De med smalt eller mandelformet ansikt har klare fordeler når de skal finne solbriller.

- Du kler det meste, men husk at stangen på brillen bør være midt eller høyt plassert på innfatningen, som heller ikke må være for stor for ansiktet ditt, sier markedskonsulent Rikke Stenstad Hagen hos Krogh Optikk.

Denne perfekte brillen?

Dersom du har et ovalt ansikt, er det som oftest ingen hensikt å få ansiktet til å virke lenger og smalere enn det er.

- Velg en solbrille ala Clubmaster, da en markert overkant vil bryte opp og få ansiktet til å virke bredere, sier innfatningsekspert Stine Westlund i Specsavers.

Med ovalt ansikt har du mange brilleformer å velge mellom.

- Jeg synes at et ovalt ansikt godt kler firkantede briller, med lav stang, sier stylist Marianne MacCulloch Schaathun i Studio Marianne Mac.

Smalt eller lite ansikt

- Prøv og finn en solbrille som ikke er for bred, og dermed gjør at ansiktet ditt ser enda mindre ut. For et bredt ansikt er det omvendt – unngå for små solbriller, sier Hagen.

Mange kan være usikre på hva de kler av solbriller og ikke minst hvilken ansiktsfasong man egentlig har selv.

- Et smart tips for å sjekke egen ansiktsfasong, er å trekke håret bakover, gjerne når håret er vått, og ta en titt i speilet. Sjekk ut hvilken del av ansiktet som er bredest og finn ut om du har runde eller brede kanter, råder Hagen.

Firkantet ansikt

Du har mange muligheter!

Et kantet ansikt kan være firkantet eller rektangulært. Det firkantede ansiktet har ofte høy panne og markerte kinnben. Kjevepartiet oppfattes gjerne også som markert.

OVALT ANSIKT (f.v.): H&M Solbriller, kr 69,90. Ray Ban Clubmaster, kr 1295. Gina Tricot Hilda solbriller, kr 99. H&M Solbriller, kr 79,90.
OVALT ANSIKT (f.v.): H&M Solbriller, kr 69,90. Ray Ban Clubmaster, kr 1295. Gina Tricot Hilda solbriller, kr 99. H&M Solbriller, kr 79,90. Foto: FOTO: Produsenten

- Mange som har et firkantet ansikt vil kle pilotbriller, da den avrundede formen vil myke opp kjevepartiet, sier innfatningsekspert Stine Westlund i Specsavers.

- Har du denne typen ansikt, tenk WOW – jeg har mange muligheter! Bare pass på at brillen har en størrelse som matcher størrelsen på ansiktet, sier markedskonsulent Rikke Stenstad Hagen hos Krogh Optikk.

Store briller

En solbrille med runde former vil myke opp ansiktet, men den må være stor nok.

- Du kan gjerne bruke en modell med cat-eye-fasong som gir et lite «løft, men pass på at den er stor nok til å dekke inn bredden i ansiktet ditt, sier Hagen.

Cat eye-fasongen er ifølge Westlund veldig trendy i sommer.

- Alt fra den mer avrundede og diskrete modellen, i en kombinasjon av plast- og metallmateriale, til det mer ekstreme i sort, slik vi husker udødelige Marilyn Monroe med solbriller, sier hun.

Hvis du liker en klassiker, kan du også gå for pilotbriller.

-  En tidløs klassiker som pilotbrillen og acetatbriller ala Wayfarer i havanna-brunt og sort, eller med en rund modell i acetat eller metall, er heller aldri feil, sier Westlund.

Hjerteformet ansikt

To brillefasonger skiller seg spesielt ut..

Har du et hjerteformet ansikt er du veldig heldig, da du kler det aller meste.

- Dette er en ansiktsform som gjerne finner briller fort, sier innfatningsekspert i Specsavers, Stine Westlund.

FIRKANTET ANSIKT (f.v.): Quay Australia Kitti, kr 449. H&M Solbriller, kr 69,90 (2). LeSpecs Naked Eyes, kr 649. NLY Accessories Pilot Sunglasses, kr 99.
FIRKANTET ANSIKT (f.v.): Quay Australia Kitti, kr 449. H&M Solbriller, kr 69,90 (2). LeSpecs Naked Eyes, kr 649. NLY Accessories Pilot Sunglasses, kr 99. Foto: FOTO: Produsenten

Som Marilyn Monroe

Noen briller skiller seg likevel ut, og ifølge Westlund er cat eye-solbriller det perfekte valget for et hjerteformet ansikt.

- Den vil følge ansiktskonturene og gi deg særdeles feminin look, sier hun.

- Husk at det er penest til deg med stangfestet i midten på brillen, sier markedskonsulent Rikke Stenstad Hagen hos Krogh Optikk.

Trender og passform

Greit å vite før du kjøper årets solbrille.

På trendfronten er det ifølge innfatningsekspert Stine Westlund i Specsavers noe for enhver smak.

- Når det gjelder farger og mønstre ser vi mye av spennende overflatebehandlinger i trestruktur, samt blomster- og dyreprint. Både fargesterkt, som gult, azurgrønt og blått, men også de sarte pastellene i blek rosa og creme går igjen i motebilde, sier hun.

Stylist Marianne MacCulloch Schaathun i Studio Marianne Mac råder deg til å gå for den fargen du kler best, som samtidig passer til fargene du vanligvis kler deg i.

HJERTEFORMET ANSIKT (f.v.): Asos Crap Eyewear Cat Eye in Black, kr 692. H&M Solbriller, kr 249. LeSpecs Go Go Go, kr 599.
HJERTEFORMET ANSIKT (f.v.): Asos Crap Eyewear Cat Eye in Black, kr 692. H&M Solbriller, kr 249. LeSpecs Go Go Go, kr 599. Foto: FOTO: Produsenten

- Ha gjerne ulike briller til ulike antrekk og formål. Det kan være fint å ha tre-fire par å variere med til ulike antrekk og aktiviteter.

- Skal du bare kjøpe ett par, bør du passe på at de er i en nøytral farge og en litt klassisk modell, legger hun til.

Og er du opptatt av miljø, finnes det også miljøvennlig produsert solbriller i naturmaterialer.

- Brillemerket S.A.L.T. fra California er et eksempel på dette, sier Schaatun.

Dekk bredden av ansiktet

Markedskonsulent Rikke Stenstad Hagen hos Krogh Optikk mener det er viktig å velge en solbrille som dekker hele bredden i ansiktet.

- Det er faktisk mye bedre med en solbrille som er for stor enn for liten, sier hun.

Likevel skal solbriller sitte godt og ikke skli på nesen. Mange solbriller har silikonpads på nesen og eventuelt stenger som gjør at de ikke sklir.

- Kjøper du en kvalitetssolbrille vil den kunne justeres og strammes på lik linje som en vanlig innfatning. Glassene vil også være optisk slipt, noe som gjør at du unngår forvrengninger i synsfeltet, sier Hagen.

RIKTIG BRILLE: Modell Rosie Huntington-Whiteley har firkantet ansiktsform, og ser ut til å ha funnet en brille som hun kler, sitter godt og er nøytal.
RIKTIG BRILLE: Modell Rosie Huntington-Whiteley har firkantet ansiktsform, og ser ut til å ha funnet en brille som hun kler, sitter godt og er nøytal. Foto: FOTO: Stella Pictures

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning