Skjortekjole

- Det perfekte ferieplagget

Behagelig, tidløst og en av sommerens store trender.

SKJORTEKJOLEN: Komfortabel, kul, tidløs og kan styles på uendelig mange måter. Hva er det å ikke like ved skjortekjolen?
SKJORTEKJOLEN: Komfortabel, kul, tidløs og kan styles på uendelig mange måter. Hva er det å ikke like ved skjortekjolen? Foto: FOTO: Getty Images
Publisert Oppdatert
JANKA POLLIANI: Moteblogger Janka Polliani er stor fan av skjortekjolen, og viser hvordan man enkelt kan style den i sommer.
JANKA POLLIANI: Moteblogger Janka Polliani er stor fan av skjortekjolen, og viser hvordan man enkelt kan style den i sommer. Foto: FOTO: Polliani.com

Vi så den allerede i motebildet i fjor sommer, men i år er skjortekjolen fortsatt like hot – ja, kanskje til og med hakket mer trendy.

Denne vår- og sommersesongen har vi blant annet sett motehus og designere som Chanel, Altuzarra og Valentino sende modellene nedover catwalken iført skjortekjoler.

Plagget er komfortabel, kul, tidløs og kan styles på uendelig mange måter.

Skjortekjolen er fin både på festival, fest og stranden. Si hallo til plagget du kommer til å forelske deg i!

- Skjortekjolen er det perfekte sommerplagget, for ikke å nevne på reise. Ikke bare er den enkel å slenge over seg, stylingmulighetene er også uendelige, sier moteblogger og redaktør for Vixen, Ida Elise Eide Einarsdóttir.

Hemmeligheten ligger i stylingen

Hun har selv lagt sin elsk på det allsidige plagget, og mener skjortekjolen er like fin til hverdags som til fest.

- Hemmeligheten ligger i stylingen. La deg inspirere av stylingen på catwalken, i motemagasiner og på moteblogger. Sjekk for eksempel ut moteblogger Janka Pollani som bruker skjortekjolen i all dens enkelthet, sier hun til Klikk Mote og fortsetter:

- Jeg synes også trenden med å lage sin egen skjortekjole er kul. La deg inspirere av Jenny Skavlan og sy om en gammel herreskjorte til en off shoulder skjortekjole.

Stylist og blogger Vibeke Stiansen er også fan av det lekre plagget.

- En skjortekjole er det perfekte ferieplagget. Den er enkel, tidløs og kan styles opp og ned etter behov. En oversized, hvit skjortekjole trenger bare noen lekre sandaler, og du er good to go.

- Enten det er på storbyshopping eller til og fra stranden er skjortekjolen passende. Kombiner den gjerne med en stråhatt på toppen, legger hun til.

Artikkelen fortsetter under bildet.

LYSE SKJORTEKJOLER (f.v.): Kappahl skjortekjole, kr 399. Lindex ermeløs skjortekjole, kr 399. Thakoon Cotton-poplin mini shirt dress/Net-a-Porter, kr 9960. G-star Lorin Shirt Dress/Nelly, kr 1195. Gina Tricot Ottilia chiffonskjorte, kr 299.
LYSE SKJORTEKJOLER (f.v.): Kappahl skjortekjole, kr 399. Lindex ermeløs skjortekjole, kr 399. Thakoon Cotton-poplin mini shirt dress/Net-a-Porter, kr 9960. G-star Lorin Shirt Dress/Nelly, kr 1195. Gina Tricot Ottilia chiffonskjorte, kr 299. Foto: FOTO: Produsenten

Riktig styling til riktig anledning

Einarsdóttir deler gjerne sine stylingtips til hvordan du kan bruke skjortekjolen til forskjellige anledninger.

På stranden:

- På stranden skal det være enkelt, behagelig og lett. Gå for bare føtter til en enkel skjortekjole. En stråhatt, et par solbriller og sesongens trendy stråveske er alt du trenger for late, lange dager på stranden, sier hun.

Ha med et par enkle sandaler i veska. Birkenstock er fortsatt superhot, og denne sesongen skal de være hvite.

På jobb:

- Dropp strandlooken på arbeidsplassen og style heller skjortekjolen med et par av sesongens freshe sneakers. Kombiner med en kul veske og et par solbriller for en avslappet, kul og trendy hverdagslook, råder Einarsdóttir.

Ha heller bikinien under og dra rett på stranden etter jobb.

- Denim er også den perfekte hverdagslooken, og dessuten superhot denne sesongen, sier hun.

Artikkelen fortsetter under bildet.

INSPIRASJON (f.v.): Den tyske skuespilleren Lisa Martinek, modell Manuela Frey og moteblogger Chiara Ferragni.
INSPIRASJON (f.v.): Den tyske skuespilleren Lisa Martinek, modell Manuela Frey og moteblogger Chiara Ferragni. Foto: FOTO: Getty Images

På festival:

- Skjortekjolen er det perfekte festivalplagget. Style den med sesongens gladiatorsandaler eller et par boots som tåler litt gjørme. Bruk gjerne en sort hatt og et par solbriller. Her bør du tenke less is more, så hold tilbehøret til et minimun, råder Einarsdóttir.

På fest:

- Tenk på skjortekjolen som en hvilken som helst annen kjole når du styler den til fest. Går du for den lille sorte eller hvite kan du med fordel bruke fargerikt tilbehør som en kul clutch eller et par høye hæler i en knallfarge, sier motebloggeren og redaktøren.

Hun er ikke i tvil om hva som imidlertid er det viktigste på festen – høye hæler.

- Kom deg opp i høyden med et par høye hæler. Noen enkle smykker i sesongens metalliske trend eller perler setter prikken over i’en på festlooken, sier hun.

Bruk belte i midjen

På kvelden kan sandalene byttes ut med noen lekre, høyhælte pumps eller sandaler, og vips – du har et uformelt aftenantrekk til en varm sommerkveld.

- Dersom du synes de vide skjortevariantene blir litt uformelige, vil et belte i midjen gi deg en fin, feminin silhuett med et smalere og mer definert midjeparti, sier Stiansen.

Einarsdóttir er enig.

- Gjør som motebloggere og knyt et belte i livet, det vil også markere midjen din bedre, sier hun.

Det finnes også mange fine skjortekjoler i denimstoff å velge i, både med og uten ermer. Et annet kult alternativ er om du går for en mer safariinspirert variant i khaki eller militærgrønt.

- Det geniale er at en skjortekjole kan brukes hele året, enten ved å bruke strømpebukser eller noen smale jeans under. Kombiner gjerne skjortekjolen med noen høye støvletter som også kommer til å fortsette denne høsten, anbefaler stylisten.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Skjortekjolen

- Plagget så dagens lys for 200 år siden.

- Eksempler på skjortekjole-lignende kreasjoner kan faktisk spores helt tilbake til 1800-tallet, men det var først på 50-tallet at den ble en del av trendbildet for alvor. Ikke minst takket være Dior og hans ”new look”.

- Her finner vi flere varianter av kjoler med skjorteformet overstykke og omfangsrikt skjørt nedentil.

- Siden har skjortekjolen kommet og gått i trendbildet i forskjellige varianter, lengder og fargekombinasjoner.

Kilde: Stylist og dameblogger Vibeke Stiansen

SKJORTEKJOLER I DENIM (f.v.): Gant kjole Hamptons/Zalando,kr 1195. Zara skjortekjole, kr 399. H&M skjortekjole i lycocell, kr 349. Levis skjortekjole LS Western/Ellos, kr 949.
SKJORTEKJOLER I DENIM (f.v.): Gant kjole Hamptons/Zalando,kr 1195. Zara skjortekjole, kr 399. H&M skjortekjole i lycocell, kr 349. Levis skjortekjole LS Western/Ellos, kr 949. Foto: FOTO: Produsenten

Perfekt til både blazer og strikkejakke

Skjortekjolen er også fin til flere typer jakker.

- Ønsker du å kle på skjortekjolen mer, fungerer den fint med både blazer, skinnjakke eller denimjakke utenpå, for ikke å glemme den lange, deilige strikkejakken, sier Stiansen.

- Det beste er at trendplagget kommer i så mange forskjellige fasonger og varianter, så her finnes det en skjortekjole for alle størrelser og stiler, sier hun.  

Trenden fortsetter

Og det er ingen grunn til å pakke bort skjortekjolen når sommeren er over.

- Skjortekjolen kommer definitivt til å fortsette utover høsten. Velg en variant med blomsterprint eller annet mønster og style med lårhøye støvletter, semsket skinn og frynset for å få den rette 70-tallslooken, anbefaler Einarsdóttir.

Bruk den gjerne til bukser eller ha den åpen over andre antrekk.

- En annen variant er å gå for den klassiske kombinasjonen av svart og hvitt ved å kombinere en hvit skjortekjole med enkle, rene og rette linjer til et par sorte boots, sier hun.

Hvilke tabber kan man gjøre når man skal style skjortekjolen?

- Det er vanskelig å gå feil med en skjortekjole. Jeg tror det er viktig å holde det enkelt, og huske på at less is more. Ellers bør du unngå å velge de aller korteste modellene av skjortekjolen. En god tommelfingerregel er at jo kortere skjortekjolen er, jo lavere bør skoene være, sier Einarsdóttir.

FARGERIKE SKJORTEKJOLER (f.v.): Ganni safari dress, kr 1899. Kappahl skjortekjole, kr 399. Equipment Slim Signature washed-silk mini dress/Net-a-Porter, kr 3852. H&M stripet skjortekjole, kr 599.
FARGERIKE SKJORTEKJOLER (f.v.): Ganni safari dress, kr 1899. Kappahl skjortekjole, kr 399. Equipment Slim Signature washed-silk mini dress/Net-a-Porter, kr 3852. H&M stripet skjortekjole, kr 599. Foto: FOTO: Produsenten

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning