Eksklusiv garderobe på budsjett

Jo, klærne dine kan se mer eksklusive ut enn de er

Her er triksene du må kunne.

BUDSJETTVENNLIGE KLÆR: Det skal ikke så mye til å få budsjettvennlige plagg og tilbehør til å se mer eksklusive ut enn de er, noe disse to damene er et bevis på. Til venstre er modell Simcha Kirchner kledd i Primark bukser, Zara skjorte og H&M genser og veske under
Paris Haute Couture Fashion Week SpringSummer 2015. Til høyre er motejournalist Celia Cuervo under Paris Fashion Week SS16 kledd i Zara skjorte og jakke, mens vesken er fra Carven. Hun har også på seg sko fra Forever 21.
BUDSJETTVENNLIGE KLÆR: Det skal ikke så mye til å få budsjettvennlige plagg og tilbehør til å se mer eksklusive ut enn de er, noe disse to damene er et bevis på. Til venstre er modell Simcha Kirchner kledd i Primark bukser, Zara skjorte og H&M genser og veske under Paris Haute Couture Fashion Week SpringSummer 2015. Til høyre er motejournalist Celia Cuervo under Paris Fashion Week SS16 kledd i Zara skjorte og jakke, mens vesken er fra Carven. Hun har også på seg sko fra Forever 21. Foto: FOTO: Getty Images
Publisert Oppdatert

Nøkkelplagg

Ha alltid en god basisgarderobe å falle tilbake på:

 • Den perfekte skjorten
 • Blazer
 • Jeansen
 • T-skjorten
 • Dressbuksen

- Vil jeg gå litt mer crazy av og til, og hoppe på en kortvarig trend, matcher jeg bare trendplaggene med min basisgarderobe, tipser stylist Hanna Marzouki Widlund.

Drømmer du om en skikkelig fancy high fashion-garderobe? Det behøver du ikke legge mye penger i!

Lure knep gjør at budsjettgarderoben din ser skikkelig eksklusiv ut.

- Mange eksklusive merkevarer trenger ikke alltid ha en bedre kvalitet eller material. Her betaler du også mye for selve merkevaren, sier Lillian Vangen, PR- og markedsansvarlig i Bestseller og tidligere stylist og moteredaktør.

- Billigkjedene har blitt god på å få akryltopper til å se ut som både tweed og ull. Og velger du riktig kan du fint få en billiggarderobe til å se mer eksklusiv ut enn en person som har brukt tusenvis av kroner på en dyr garderobe, legger hun til.

Hanna Marzouki Widlund, stylist hos Gina Tricot, mener det handler mye om selve basen når du kler deg opp i rimeligere klær.

- I dag kan du finne utrolig mange fine basisplagg med bra kvalitet og til en billig penge. Så å få rimeligere klær til å se eksklusive ut, er ikke lenger så vanskelig, sier hun.

Se etter disse materialene

- Materiale er alfa-omega her. Det må ikke være silke, kasjmir eller skinn for at det skal se eksklusivt ut. I tillegg er disse materialene mest sårbare og koster mest, sier Vangen og legger til:

- En topp i polyester kan se like fin ut som en fin silketopp, så lenge den har gode snitt og er forseggjort på design.

Et annet godt tips er å mikse materialer.

- Se etter plagg med en god materialmiks, noen prosenter med ull og litt mohair blandet med for eksempel akryl og elastin, eller viskose, vil være en rimeligere genser som holder på varmen, og genseren føles myk og god, tipser hun.

Vangen anbefaler deg også til å investere pengene i en god bomullsskjorte som du kan finne til en veldig rimelig penge.

- Du får med én gang en sofistikert og eksklusiv look, kombinert med en fin dressbukse. Se etter en skjorte i tykk bomull, for en mer luksuriøs følelse, råder hun.

Artikkelen fortsetter under bildet.

EKSKLUSIV GARDEROBE PÅ BUDSJETT: Til venstre er modell Roos Abels under moteuken i Paris i fjor vår kledd i Zara skjørt, Adidas sko, H&M jakke og Zara T-skjorte. Vesken er fra Giamba. I midten er moteblogger Daria Rozina under moteuken i Paris i fjor vår kledd i Zara sko og veske, & Other Stories skjørt og H&M hatt og jakke. Til høyre er moteblogger Caroline Daur kledd i Asos sko, Topshop skjørt og Zara genser. Vesken er fra Calvin Klein.
EKSKLUSIV GARDEROBE PÅ BUDSJETT: Til venstre er modell Roos Abels under moteuken i Paris i fjor vår kledd i Zara skjørt, Adidas sko, H&M jakke og Zara T-skjorte. Vesken er fra Giamba. I midten er moteblogger Daria Rozina under moteuken i Paris i fjor vår kledd i Zara sko og veske, & Other Stories skjørt og H&M hatt og jakke. Til høyre er moteblogger Caroline Daur kledd i Asos sko, Topshop skjørt og Zara genser. Vesken er fra Calvin Klein. Foto: FOTO: Getty Images

Widlund legger også vekt på riktig materiale.

- Sats på plagg i godt og holdbart materiale som lin, ull mohair og silke, tipser hun.

Også plagg i neopren, denim, fuskepels, blonder, tykkere bomullsmaterialer, velur og tyll er plagg som med én gang får en eksklusiv look, mener Vangen.

- Plagg med fine detaljer som plissé, rysjer og peplum vil også gi den «dyre» følelsen.

Dessuten er et godt triks ifølge Vangen å blande silkelooken med fin strikk, som hun mener alltid er en vinner.

Riktig snitt

I tillegg til riktig materiale, gjør du lurt i å velge riktig snitt på plaggene for å få klærne til å se dyrere ut.

- Plagget må være forseggjort, sier Vangen, og tipser om snitt som blyantskjørt, skreddersydde snitt som blazer og fine bluser og skjorter.

- Ikke hopp på alle trender

Widlund forteller at de fleste kjedebutikene i dag satser på et sortiment som består av mer holdbart materiale.

Men for å bygge en kul, eksklusiv garderobe på et rimelig budsjett, bør du likevel ta et par ekstra hensyn.

-  Jeg tror det kan være bra som konsument å ikke hoppe rett på alle kjappe trender uten å være bevisst på sine kjøp, på tross av den billige prislappen, mener stylisten.

Et annet nøkkelpunkt hun trekker frem, er å identifisere din egen stil for å unngå eventuelle impulskjøp som kanskje ikke passer så godt til resten av garderoben din.

- Ta også vare på klærne dine når det gjelder vask, nuppefjerning, knapper og impregnering, sier Widlund.

Artikkelen fortsetter under bildet.

SER EKSKLUSIVT UT: Til venstre er Danielle Bailey under moteuken i London i vinter kledd i topp til tå fra H&M, mens tilbehøret er fra Comme des Garcons og Kurt Geiger. I midten er Filippa Bonde under moteuken i Paris i fjor vinter i Gina Tricot jakke, H&M skjorte og sko fra Zara, mens jeansene er fra Acne. Til høyre er moteblogger og modell Fiona Jane under moteuken i Paris i fjor vår kledd i H&M bukser og Zara sko, mens kåpen er fra Filippa K og skjorten og vesken fra Back.
SER EKSKLUSIVT UT: Til venstre er Danielle Bailey under moteuken i London i vinter kledd i topp til tå fra H&M, mens tilbehøret er fra Comme des Garcons og Kurt Geiger. I midten er Filippa Bonde under moteuken i Paris i fjor vinter i Gina Tricot jakke, H&M skjorte og sko fra Zara, mens jeansene er fra Acne. Til høyre er moteblogger og modell Fiona Jane under moteuken i Paris i fjor vår kledd i H&M bukser og Zara sko, mens kåpen er fra Filippa K og skjorten og vesken fra Back. Foto: FOTO: Getty Images

Dette lønner seg å kjøpe dyrt

Enkelte ting kan det lønne seg å legge litt mer penger i, mener Vangen.

- Bruk gjerne pengene på en finere veske eller et par fantastiske skinnsko. Det vil med én gang være med å løfte antrekket, tipser hun.

Widlund anbefaler å betale mer for tilbehør.

- For meg handler det som oftest om å legge litt ekstra krutt i tilbehøret for å få hele looken til å se mer luksuriøs ut. Det er i så fall der jeg legger de store pengene. Og så kjøper jeg heller blazer og bukser for en rimelig pris, sier hun.

Dropp slitte plagg og vær forsiktig med printmiksing

Vangen tipser deg om å tenke over følgende når du ønsker en eksklusiv, men budsjettvennlig, garderobe:

Fra billig til classy

 1. Erstatt billige plastikknapper på en jakke for å få den til å virke litt mer eksklusiv.
 2. Velg en veske uten for mye detaljer.
 3. Gå for pumps i falsk semsket skinn og ikke falskt skinn.
 4. Invester i en klesdamper siden rynkete klær fort kan se billig ut.
 5. Tenk på stoffet. Tweed, bomull og lin ser ofte dyrere ut selv om det ikke er det.
 6. Kjøp en nuppefjerner slik at plagget er fritt for nupper og lo.
 7. Gå til skredder selv om dette koster litt.
 8. Bytt ut beltet som følger med plagget.
 9. Bytt ut hælene på skoene når de er slitt, da blir de så god som ny.

Kilde: Whowhatwear.co.uk

- Unngå grunge looken og slitte plagg.

- Unngå ettersittende, små klær.

- Paljetter kan fort slå feil ut, det avhenger helt av plagget.

- Unngå plagg som er for slapp i snittet, tynn, bomull som fort blir skjev i vask, eller tykkgenser i stiv akryl.

- Det er kult med printmiksing, men kan fort få et antrekk til å se billig ut, så her er materiale desto viktigere – tykt stoff som nesten står litt av seg selv, ser med engang litt dyrere ut.

- Ta godt vare på plaggene dine, heng de opp eller brett de pent sammen i garderoben din.

- Vask klærne skånsomt og sjelden, både med tanke på miljøet og for å ta best mulig vare på plagget ditt.

Er du interessert i flere oppdateringer fra Klikk Mote? Følg oss på Facebook her!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning