Kommentar: Seksualisering av unge jenter

- Dette er overdrevent ekkelt

«For unge jenter som vokser opp i dag, er det ikke like lett å huske at Selena Gomez faktisk er 22 år, og en del av et Hollywood-sirkus som ikke har spesielt mye med virkeligheten å gjøre.»

LOLITA: V Magazine har mottatt mye pepper etter å fremstilt Selena Gomez som et seksualisert barn.
LOLITA: V Magazine har mottatt mye pepper etter å fremstilt Selena Gomez som et seksualisert barn. Foto: FOTO: Stella Pictures.
Publisert Oppdatert

Tove Eggen

Tove Eggen (30) er utdannet makeupartist og hårstylist ved Art Complexion Make Up Skole, samt motejournalist ved London College of Fashion.

Ved siden av et tiår med frilansvirksomhet, jobber hun også som makeuplærer og stylist.

Etter fem år i London og Barcelona, er hun nå tilbake i Oslo og lager mote- og skjønnhetsartikler for Klikk Mote.

KOMMENTAR:

Det har vært ganske deilig å være kvinne de siste årene.

Kroppsbilde-debatten har endelig åpnet opp for at jenter i alle størrelser er mer inkludert i trendbildet, og nå begynner vi å se anelsen av en motstandsbevegelse for det evige jaget om å se yngre og rynkefri ut.

Det å stolt kunne si at vi ikke har et perfekt hjem, og at vi hverken bedriver skigåing eller kakebaking på søndager, har blitt den nye trenden.

Og fint er det!

Men midt oppi det hele, mens vi legger ut Instagram-bilder med hashtagger som #sminkefri og #bakfasaden, har vi glemt en viktig gjeng: Tenåringsjentene våre.

For hvem kjemper egentlig for selvfølelsen blant unge jenter?

Seksualisering av tenåringsjenter

De får pepper for å bruke dyre designervesker som skolesekk, og voksne damer fniser over bruken av falske vipper på en vanlig tirsdag.

Men, vi er vel ikke så naive at vi tror at jentene ikke henter inspirasjonen sin fra et sted?

Den amerikanske sangeren Selena Gomez (22), som også er ekskjæresten til Justin Bieber (for å poengtere  hennes tweenie-status), har lenge blitt hyllet for å ikke falle i klassiske barnestjerne-fallgruver.

Mens kollegene hennes Miley Cyrus, Amanda Bynes og Lindsey Lohan alle så ut til å få et behov for å vise sin mer seksuelle side rett etter fylte 18 år, har Gomez holdt seg til en mer alderspassende stil.

Men i den siste utgaven av motemagasinet V, høster Gomez og magasinet en god del pepper for å portrettere en ung, seksualisert Lolita-stil på både forsiden og i fotoserien inne i bladet.

- Dette er overdrevent ekkelt. Ikke bare ser hun ut som en 12-åring, men de har stylet henne som en 12-åring også. Hatten og hårsløyfene i håret mens hun er toppløs, er ikke ok, lyder én av mange twittermeldinger i etterkant av publiseringen.

Og det er nettopp dette som er problemet.

For selv om jeg er helt for at kvinner i en voksen alder skal få vise kroppen og stilen sin akkurat som de selv ønsker, uansett om det er på en seksuell eller nøytral måte, er det referansen til og av tenåringsjenter jeg ikke kan svelge.

HVORFOR SÅ UNG?: At Selena Gomez er lettkledd, er ikke det egentlige problemet med bildene fra sist utgave av V Magazine, det er faktumet at hun har blitt stylet til å se ut som et seksualisert barn.
HVORFOR SÅ UNG?: At Selena Gomez er lettkledd, er ikke det egentlige problemet med bildene fra sist utgave av V Magazine, det er faktumet at hun har blitt stylet til å se ut som et seksualisert barn. Foto: FOTO: Stella Pictures.

Idoler med dårlig påvirkning

Du og jeg kan tenke vårt om bildet, og de tusenvis av andre seksualiserte reklamer, filmer, musikkvideoer og moteserier, og fortsatt vite at dette ikke påvirker oss på noen som helst måte.

Men for unge jenter som vokser opp i dag, er det ikke like lett å huske at Selena Gomez faktisk er 22 år, og en del av et Hollywood-sirkus som ikke har spesielt mye med virkeligheten å gjøre.

Ekstra ille, i mine øyne, er det at ansvaret på ingen måte ligger hos disse kjendisjentene – selv om vi ofte skyver all skylden over på dem.

Være seg Kylie Jenner (17) som har oppnådd en gudelignende status takket være Instagram-bilder fylte med injiserte lepper, dype utringniger og seksualiserte poseringer, eller Miley Cyrus (22) som er ærlig på at hun helst bruker så lite klær som mulig, og daglig utroper sin kjærlighet for marihuana.

Kanskje skulle vi helst sett at disse jentene kunne oppfordre til en annen oppførsel, men selv klarte jeg helt fint å være blodfan av Nirvana på 90-tallet uten å engang røre dop eller «kjempe mot makta».

Jeg elsket også Madonna, men gikk aldri kledd i korsetter og kjegleformede bh-er.

Influeres på en annen måte

Vi forstod kanskje forskjellen og skillet mellom den virkelig verdenen og kjendisverdenen bedre på den tiden.

Gudene må vite at vi ikke hadde like stor tilgang på idolene våre da som nå, og månedlige oppdateringer via magasinene Starlet og Topp var det nærmeste vi kom Instagram.

Så nå som både voksne og unge bombarderes av private bilder, musikkvideoer, moteserier og reklamekampanjer på et langt høyere nivå enn tidligere, burde vi begynne å reagere annerledes.

Vi må begynne å forstå at ungdommen knytter seg til forbilder, hva enn man måtte legge i det ordet, på en annen måte.

For er det ikke en kjendis som inspirer dem i hverdagen, så er det kanskje en blogger – og en blogger sitt liv kan tross alt virke langt mer oppnåelig.

Men hvis voksne jenter føler seg presset av å lese blogger som Fotballfrue og andre moteblogger, hva forventer vi at de unge skal tenke om sine favoritter?

Om ikke enhver rosablogger har puppene hengende ute på hvert bilde, eller skryter av å ha utført plastikkirurgi, så er fokuset på kropp, klær og mat ikke til å unngå.

For å ikke snakke om kjøpepresset via sponsede innlegg, og en garderobe som ser ut til å ingen ende ta.

EN HELT ANNEN: Miley Cyrus (22) er kjent for sitt stilskifte for to år siden, og innrømmer gladelig at hun helst går så lettkledd som mulig.
EN HELT ANNEN: Miley Cyrus (22) er kjent for sitt stilskifte for to år siden, og innrømmer gladelig at hun helst går så lettkledd som mulig. Foto: FOTO: Stella Pictures.

Skjønner ikke at kvinner misbrukes

Da er det heller oss i samfunnet, i familien og media som ikke forteller landets unge jenter ofte nok, at de fortsatt bare er barn og tenåringer, og at det er helt ok. At de ikke trenger merkeklær, sminke, den nyeste teknologien eller en matplan for å være lykkelig.

For mens vi ler av realityserier som «Paradise Beach», «Geordie Shore» og «Teen Mom», fordi vi ikke kan begripe av folk velger å leve sånn, er det ikke alltid de unge forstår tragedien i det.

De skjønner ikke at kvinner i alle aldre brukes, eller misbrukes, for enhver sjanse til å vise litt pupp og rumpe i media.

For det er ikke bare unge jenter som lar seg påvirke av magasiner, blogger og kjendisverdenen.

Det er et kjent faktum at en nettartikkel som bruker et lettkledd bilde på front, ofte har en større sjanse til å tiltrekke seg flere lesere.

Ja, kanskje er det til og med noen som leser denne kommentarsaken kun på grunn av bildeinngangen.

Vær gode forbilder

Så hvis vi voksne ikke klarer å styre oss, og forstå hvordan kropp og sex blir brukt i media, hvordan i all verden skal unge jenter motta beskjeden?

Hvordan skal unge gutter få et realistisk bilde av jenter flest, og forstå at det ikke er ok å seksualisere venninner?

Vi kan ikke styre media, kjendiser eller bloggere, men vi kan ta litt mer styring hjemme!

Vi kan gå igjennom bloggene og nettsidene ungene våres leser, og forklare hvilke bilder som går over grenser.

Vi kan fortelle at artiklene ofte er sponset og produkter anbefalt fordi bloggeren får betalt for nettopp dette.

Vi kan rett og slett forklare den kommersielle industrien.

Vi skal ikke snoke og ikke kontrollere, men forklare – og kanskje forhåpentligvis lette på presset.

17 ÅR?: Kylie Jenner blir forgudet for sine tydelig fylte lepper, og seksualiserte bilder på Instagram og Tumblr. Men er dette egentlig ok for en 17-åring?
17 ÅR?: Kylie Jenner blir forgudet for sine tydelig fylte lepper, og seksualiserte bilder på Instagram og Tumblr. Men er dette egentlig ok for en 17-åring? Foto: FOTO: Stella Pictures.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning