Basisgarderobe

Fire steg til perfekt høstgarderobe

Med litt profesjonelle triks og tips kan du få klærne til å vare lenge.

PERFEKT HØSTGARDEROBE: For å få den perfekte høstgarderoben, bør du bygge opp en basisgarderobe bestående blant annet av trench coat.
PERFEKT HØSTGARDEROBE: For å få den perfekte høstgarderoben, bør du bygge opp en basisgarderobe bestående blant annet av trench coat. Foto: FOTO: Getty Images
Publisert Oppdatert

Føler du at du aldri får den «perfekte» garderoben – til tross for at du stadig kjøper nye klær?

Du er ikke alene!

Hemmeligheten er å tenke og shoppe smart, da får du en høstgarderobe som kan vare i mange år.

- Alle nye trender bør tas med en klype salt, og heller ses på som inspirasjon til nye måter å kle seg på og sette sammen plagg og antrekk, råder stylist og motejournalist Vibeke Stiansen.

1. Få oversikt

Før du kjøper deg nye plagg for sesongen, bør du starte med å rydde i garderoben din.

- Få full oversikt over hva du har. Finn ut hva du kan bruke videre og hva som bør ryddes vekk, råder Lillian Vangen, PR- og markedsansvarlig i Bestseller og tidligere stylist og moteredaktør.

Syns du dette er vanskelig, tipser hun om at du rett og slett bør prøve alt som henger i klesskapet.

- Da får du fort et totalinntrykk over hva du har, og det øker dessuten sjansen for at du kommer til å bruke alle klærne dine.

Sett gjerne av en hel kveld, og ta bilder av antrekkene slik at du husker dem i en travel hverdag.

- Prøv også å se på plaggene med nye øyne, og finn ut hvordan du eventuelt nå kan style dem litt annerledes enn før, sier Vangen.

Noter deg også hvilke plagg fra i fjor som fortsatt er i motebildet.

- Heldigvis svinger ikke trendene like fort som tidligere, så det kan godt tenkes at flere plagg du shoppet forrige høst fortsatt er like aktuelle, sier Stiansen.

Eksempler på dette er slengbuksen, capen og ponchoen.

2. Bygg opp basisgarderoben

For å få den perfekte høstgarderoben, må du ført og fremst bygge opp en basisgarderobe bestående av klassiske snitt og kvaliteter.

Den perfekte høstgarderoben inkluderer blant annet av jeans, hverdagskjole, skinnjakke, kåpe, ankelstøvletter og sneakers.

- For ikke å glemme noen fine skjorter i bomull og silke, masse myk strikk og klassiske smykker, sier Vangen.

Dette er ting du fint kan bruke sesong etter sesong.

- Piffer du dette opp med noen sterke trendplagg i tillegg, vil du sitte igjen med en solid høstgarderobe som varer i åresvis, mener Vangen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

SATS PÅ KLASSIKERE (f.v.): Mørk jeans fra Never Denim, kr 599. Hvit pologenser i strikk fra H&M, kr 399. A-formet skjørt fra Dry Lake, kr 699. Ankelstøvletter fra Ganni, kr 1899. Kamelfarget trench fra Zara, kr 799.
SATS PÅ KLASSIKERE (f.v.): Mørk jeans fra Never Denim, kr 599. Hvit pologenser i strikk fra H&M, kr 399. A-formet skjørt fra Dry Lake, kr 699. Ankelstøvletter fra Ganni, kr 1899. Kamelfarget trench fra Zara, kr 799. Foto: FOTO: produsenten

3. Shop smart

Det viktigste du skal se etter når du bygger opp en smart høstgarderobe, er klær du føler deg vel i og som kler din figur.

Det vil si plagg som fremhever dine beste sider, og som skjuler det du måtte ønske å skjule.

- Et eksempel er å velge jeans med god passform. Trenden denne høsten er at buksene har blitt høyere i livet, og det er en super passform hvis du ønsker å holde magen litt på plass, forteller Stiansen.

Vangens beste tips er å ikke kjøpe nytt bare for å kjøpe nytt.

- Har du noe hjemme som er nesten likt, kan du fint bruke det en sesong til, sier hun.

- Deponer gjerne på plaggene for å prøve det til antrekk du har hjemme – passer plagget inn i resten av garderoben din, beholder du det, legger hun til.

4. Spe på med trendplagg

Når garderoben har blitt oversiktlig og basegarderoben er på plass, kan du gjerne spe på med litt trendplagg – men gå for trendene som har størst sjanse for å overleve i mange år.

- Et nøkkelplagg for høsten 2015, som sklir rett inn i en klassisk høstgarderobe, er pologenseren. Et annet er det smale skinnskjørtet, som er en moderne vri på det tidløse blyantskjørtet, sier Stiansen.

- Den lange vesten er superfin i overgangen mellom sommer og høst, siden den jo er en jakke uten ermer. Ikke minst har den en forlengende og smalende effekt på de fleste, legger hun til.

Andre trendplagg som kommer til å overleve lenge i garderoben er den kamelfargede trenchen, store strikkegensere og lange cardiganjakker.

Farger som burgunder og rødt kommer også til å gå igjen.

- Den fantastiske skogsgrønne fargen ser vi mye av, og det samme med sort, sier Vangen.

Hun nevner ponchoen som et must som alltid vender tilbake i motebildet. I tillegg er tweed, hundetannsmøsnter og ruter klassikere som stadig dukker opp i høstmoten.

- En kjole eller en bluse med blomsterprint, forskjellige skinnplagg, denim og blonder er fine materialer denne sesongen. Vi ser også mye av 70-tallstrenden – som er en klassiker i seg selv.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning