Hvordan stryke bunadskjorte

Derfor skal du legge bunadskjorten i kjøleskapet

Nei???Å joda.

START MED DETALJENE: Det er lurt å begynne strykingen med halslinningen og området rundt og mansjettkantene. Da kan du dra og jobbe deg rundt der det er mest detaljer og rynker, uten å være redd for å krølle til resten av skjorten.
START MED DETALJENE: Det er lurt å begynne strykingen med halslinningen og området rundt og mansjettkantene. Da kan du dra og jobbe deg rundt der det er mest detaljer og rynker, uten å være redd for å krølle til resten av skjorten. Foto: BUNADSPESIALISTEN.NO
Publisert Oppdatert

Les Om du ikke allerede har gjort det bør du ta fram bunadskjorta i dag og klargjøre den for 17.mai.

Du trenger nemlig et par dager på å vaske den, tørke den og henge den pent opp før bruk.

Om du ikke er spesielt stryke-kyndig er det dessuten veldig greit å ha god tid for å unngå glipp som stygge bretter og i verste fall brennmerker.

- Du bør alltid starte med å vaske skjorta før stryking, sier Irene Tørhaug ved Husfliden Bergen.

Her får du hennes tips, steg for steg:

Vask

Har du en helt hvit skjorte med hvite broderier og den har gulnet litt, legg den i bløt i ett-to døgn i kaldt vann med Blenda Hvit-vaskepulver.

Tøm ut vannet etter dette, og skyld så skjorten i lunkent vann. Du bør skylle 5-6 ganger.

Vri skjorten forsiktig, ikke hardt.

Legg den så på et tørkestativ eller heng den på en henger.

Ikke tørk den i solen. Lin tåler sol dårlig, fibrene blir nemlig ødelagt av dette.

Tips: Vil du at skjorten skal holde seg fin lengst mulig når du bruker den, kan du bytte ut vanlig vaskepulver med Husflidens eget pulver som heter Såpespon. Dette er spesiallaget for å få bunadskjorter til å holde seg strykeferdig lenger.

Les også: Unngå dresstabbene på 17. mai

I kjøleskapet

Når skjorten har tørket, skal du dynke den lett med vann. Bruk for eksempel en sprayflaske og spray lett på med vann.

Deretter bretter du den pent sammen og legger den i en plastpose. Legg plastposen i kjøleskapet, og la den ligger der over natten.

- Grunnen til at du bør gjøre dette er at lin er lettere å stryke når materialet er kjølig. Dessuten holder linet seg "tettere" når det er kaldt, dette gjør igjen at skjorten blir penere når du stryker den, sa Tørhaug til Kvinneguiden i 2014.

Les også: Sjekk dette før du setter på neste klesvask

Strykingen

Du bruker cirka 15 minutter på å stryke skjorten, men sett av bedre tid dersom du ikke har gjort det så mange ganger før.

Lin tåler ikke topptemperatur, så sett strykejernet på middels varm temperatur, på de fleste jern står det temperaturanvisning for lin.

Det beste er å bruke et dampstrykejern, har du ikke det, spray skjorten lett med vann dersom den ikke er spesielt fuktig.

Det er lurt å legge over et strykeklede eller et håndkle på skjorten hvis du er redd for å lage brennmerker på skjorten.

En linskjorte krever et hardt trykk på strykejernet for at du skal få den helt glatt.

Begynn med å stryke halslinningen.

Følg deretter på med mansjettkantene på skjorten.

Så kan du fortsette med å stryke broderidelen midt på brystet av skjorten før du fortsetter med resten av fronten på skjorten.

Til slutt stryker du ermene. Det fineste er å unngå brett på ermene, men heller få helt runde ermer.

Har du strykebrett, trer du én arm om gangen inn på tuten på strykebrettet og stryker over armen slik at den blir rund og fin.

Har du ikke strykebrett begynner du med å stryke midt på ermet hvor strykekanten gjerne kommer. Så bretter du ermet tilbake slik det er naturlig å legge ermet sammen ved sømmen. Du kan stryke midt på uten å være nær kantene.

Noen liker denne bretten, så det handler også om smak og behag.

- Etter strykingen henger du skjorten pent opp på henger til du skal bruke den.

Les også: Denne fletten kan du flette helt selv

Glemt å stryke den?

BUNADSKLAR: Først og fremst bør du sette av god tid til å klargjøre bunaden, bunadskjorten, frisyren og sminken, så kan du nyte resten av nasjonaldagen.
BUNADSKLAR: Først og fremst bør du sette av god tid til å klargjøre bunaden, bunadskjorten, frisyren og sminken, så kan du nyte resten av nasjonaldagen. Foto: CAMILLA ALGRØY HANSEN

Du bør i alle fall ikke få panikk dersom du plutselig kommer på at du ikke har vasket og strøket skjorten dagen du skal gå med den.

- Det tar noen timer å tørke linskjorter, så hvis ikke du har veldig god tid, anbefaler jeg ikke at du går i gang med vaskingen samme dagen du skal bruke den.

Les også: Slik skal bunadskjorta vaskes

- Da må du bare gjøre det beste ut av situasjonen. Finn frem sprayflasken med vann, eller bruk en fuktig klut og dynk skjorten lett slik at den blir fuktig. Så stryker du delene av skjorten som vil være synlig under bunaden, tipser Tørhaug.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning