DIY - Sminkevideo: Farging av vipper og bryn

Slik farger du vipper og bryn selv

Hadde det ikke vært greit å våkne med ferdigsminkete bryn og vipper? Vel, semipermanent farge sørger for nettopp det - og du får det til selv!

Publisert Oppdatert

Tove Eggen

Tove Eggen (31) er utdannet makeupartist og hårstylist ved Art Complexion Make Up Skole, samt motejournalist ved London College of Fashion.

Ved siden av over et tiår med frilansvirksomhet, jobber hun også som makeuplærer og stylist, og har de siste fem årene bodd og jobbet i London og Barcelona.

Når vi sminker oss, så ser vi stor forskjell på resultatet etter at vi har fylt inn bryn og lagt maskara.

Nettopp derfor har semipermanent farging av vipper og bryn en så stor effekt - fordi den gjør nesten hele sminkejobben for oss!

Jeg sier nesten, fordi man fortsatt kan fylle inn bryna med brynsblyant, og en maskara vil gi vippene ekstre lengde og bøy.

Men ansiktet blir plutselig mye mer definert de dagene vi ikke gidder å slenge på oss noe sminke, og vi kan lettere droppe maskaraen med selvtilliten i behold.

Farging av vipper og bryn kan man selvsagt få ordnet i salong hos frisører, hudpleiere eller makeupartister - men dette kan faktisk fikses veldig enkelt hjemme også - som jeg viser i videoen over.

Noen foretrekker også å kunne farge, spesielt bryna, selv for å få akkurat det resultatet de er ute etter med riktig form, farge og uten noen flekker på huden rundt. Vi har alle opplevd det.

Farging av vipper og bryn er en helt ufarlig prosess, med minimal slitasje på hårene.

Men som med all kosmetikk så kan noen reagere, så test gjerne litt av blandingen på underarmen først, og se om du reagerer de første 24 timene.

Et annet tips er å unngå farging under menstruasjon! Da kan hårene faktisk bli litt grønne, som undertegnede kan skrive under på...

FØR/ETTER: Med litt ekstra farge på bryn og vipper ser man med ett ferdigsminket ut og sparer masse tid på morningen!
FØR/ETTER: Med litt ekstra farge på bryn og vipper ser man med ett ferdigsminket ut og sparer masse tid på morningen! Foto: FOTO: Tove Eggen.

Velg riktig farge

Det finnes mange merker og farger å velge mellom, men de mest vanlige typene er askeblond for lyshårede, brunt for mellom til mørkhårede og auburn/rødt til rødhårede.

Husk at jo lengre fargen sitter, jo mørkere blir den.

Fargen på bryna, ved sminke eller semipermanent farge, burde matche røttene dine eller være kun en anelse mørkere eller lysere i tone.

Men dette er også en smakssak så klart, og hvis du ønsker full-on mørke bryn så går du for det.

Hvis du synes fargen blir for mørk, så kan du bruke en skrubb etter prosessen som vil gjøre fargetonen mildere og svakere.

Til vipper bruker vi alltid sort, men den mest intense fargen er blå-sort.

Denne ser ikke blå ut, men blir ekstra intens og mørk og gir derfor ekstra fyldige og definerte vipper.

Beskytt huden

Hvis det kommer litt fargeprodukt på huden som ikke blir skrubbet vekk med en gang, så vil man få noen mørke flekker i et par dager.

Semipermanent farge fester seg kun ordentlig til hår, så den vil ikke sitte lenge. Men vi kan enkelt unngå dette helt ved å beskytte huden med vaselin og bomullspads.

Bruk en bomullspinne og rull den i godt med vaselin. Smør den så på huden rundt bryn og øyne, uten å komme nær de hårene du vil farge.

Ta gjerne godt med vaselin på, og på et stort område for å være helt sikkert på at fargen ikke kan komme nær huden.

Under selve fargingen så bruker vi også bomullspinner med vaselin for å ta vekk eventuell farge som har kommet på huden.

Husk at vipper, bryn og huden rundt må være helt rene og fri for sminke og olje før vi begynner. Den semipermanente fargen vil ikke klare å feste seg i gammel sminke eller oljer, så dette er viktig for best resultat.

Bland sammen fargene

Etter at blanding er gjort, så er den aktiv i ca. 30-40 minutter. Så alt ettersom hvor raskt du er til å legge vaselin, kan du godt lage klar fargeblandingen først.

REDSKAP: 1. Vaselin fra Kløver (kr 39,90), 2. POKAL Drammeglass fra Ikea (kr 19 for 6 stk), 3. Bomullspads fra Dermica (kr 14,90), 4. Vippe & øyenbryns børste fra Depend (kr 29), 5. Eye Believe to-sidig kost fra The Balm (kr 239), 6. Bomullspinner fra Dermica (kr 19,90), 7. Nordic Essentials Cleansing Wipes fra Garnier (kr 49).
REDSKAP: 1. Vaselin fra Kløver (kr 39,90), 2. POKAL Drammeglass fra Ikea (kr 19 for 6 stk), 3. Bomullspads fra Dermica (kr 14,90), 4. Vippe & øyenbryns børste fra Depend (kr 29), 5. Eye Believe to-sidig kost fra The Balm (kr 239), 6. Bomullspinner fra Dermica (kr 19,90), 7. Nordic Essentials Cleansing Wipes fra Garnier (kr 49). Foto: FOTO: Produsentene.

I et fargekit følger det med en tube med fargekrem og en flaske eller tube med Hydrogen Peroxide (3-5 prosent). Disse skal blandes sammen rett før bruk.

Man trenger ca. fem dråper Hydrogen Peroxide per to centimeter med fargekrem.

Vanligvis følger det med en liten bolle og blandepinne, men man kan også bare bruke et lite glass som vaskes godt etter bruk.

Teksturen på fargeblandingen skal være kremete, nærmest som vispet krem - så jobb de godt inn i hverandre. Hvis blandingen blir for rennende, så kan du enkelt tilføre litt ekstra fargekrem.

Pass på at du ikke får farge på hender, klær eller interiør da dette vil gi flekker - akkurat som en hårfarge ville gjort.

Fyll inn bryn

Etter at huden rundt bryna er preppet godt med vaselin, kan vi begynne å fylle de inn med fargeblanding.

Bruk en pensel, gjerne en brynskost hvis du har en ekstra til overs - men til og med en bomullspinne fungerer helt fint.

SEMIPERMANENT FARGE: 1. Complete Kit Blue&Black fra Eylure - nelly.no  (kr 129), 2. Hurtigfarge fra Depend (kr 99), 3. Lash & Eyebrow Color fra Coloran - Nelly.no (kr 69), 4. Øyenbrynspermanent fra Depend (kr 99), 5. Selfcolor fra Dr.Temt - nelly.no (kr 269), 6. Permanentfarge for vipper og bryn fra Kolokrem  (kr 75,50).
SEMIPERMANENT FARGE: 1. Complete Kit Blue&Black fra Eylure - nelly.no (kr 129), 2. Hurtigfarge fra Depend (kr 99), 3. Lash & Eyebrow Color fra Coloran - Nelly.no (kr 69), 4. Øyenbrynspermanent fra Depend (kr 99), 5. Selfcolor fra Dr.Temt - nelly.no (kr 269), 6. Permanentfarge for vipper og bryn fra Kolokrem (kr 75,50). Foto: FOTO: Produsentene.

Prøv å legg fargen som du ville gjort når du sminker bryna, sånn at formen blir helt perfekt. Begynn med å legge farge der hvor du har lysest og minst hår da vi ønsker å jevne ut fargene i brynet, slik som jeg viser i videoen øverst.

Legg så fargeblandingen over hele brynet og pass på at starten og enden er så tykk eller tynn som du ønsker.

Gå så over med en bomullspinne med vaselin på, og rengjør rundt brynet for farge som kan ha kommet på huden.

Hvis det er første gang du tester semipermanent farge på brynet selv, så kan det være lurt å la fargeblandingen ligge kun et par minutter, for å se fjerne og se hvor mørke de har blitt.

Hvis du ser at du godt kan ha de mørkere, legger du bare en omgang til og venter et par minutter igjen. Den vanligste tiden for bryn er 5 minutter ved lyse til medium bryn, og 8-10 minutter til mørke bryn.

Jeg liker å legge fargeblanding på det andre brynet, rengjøre huden rundt dette, og så fjerne fargeblandingen fra det første brynet.

For å fjerne fargeblandingen, bruker vi først en tørr bomullspad og drar først utover mot øret, bretter bomullspaden og drar så innover mot nese. Ta så en ren bomullspad med litt vann på og gni godt frem og tilbake for å fjerne alt av farge.

Når bryna er tørre, ser du hvilken farge du har fått.

Ofte så går jeg inn og legger litt mer farge igjen i visse områder som er litt lysere eller har mindre hår enn resten av brynet, for å jevne de helt ut. Dette lar jeg sitte i 2-3 minutter til og fjerner igjen som før.

Og da var bryna klare!

Gjør deg klar for vippefargen

For å farge vippene på best mulig måte, trenger vi en hjelpende hånd fra kjærsten, en venninne eller mamma.

Vis de gjerne videoen over så de lett forstår hva de skal gjør. Men for at det skal være enklest mulig, så kan vi gjøre klar alt av forarbeidet først.

Huden rundt øynene og helt ned til og under vippene skal beskyttes med vaselin.

Legg gjerne godt med vaselin oppover på øyelokket, helt opp til bryn for å være helt sikker på at det ikke kommer noe farge på huden her.

Ta så en bomullspads og del den i to som jeg viser i videoen øverst. Dypp de i vann, klem vannet godt ut og brett de så på midten.

Disse skal vi legge under hvert øye, helt opp til under vippene for å beskytte ekstra. På grunn av vannet vil de lett feste seg til huden og holde seg på plass. Pass på at du klare å lukke øynene når de er på plass.

Hvis vippene bøyer seg når du lukker dem, kan du bare dra bomullspaden litt lenger ned.

Gjør så gjerne klar de våte bomullspads med små lommer på midten som vi kan legge over øyet når fargeblandingen er på plass. Da blir det enklere å holde øyne igjen.

Gjør klar blandingen på samme måte som før, og bruk gjerne en leppepensel eller bomullspinne.

En hjelpende hånd

Da er vi klare for litt hjelp, og du kan enten legge hodet bakover i en stol eller legge deg ned på en sofa eller seng. Fortell den som hjelper deg at de kan ta rikelig med fargeblanding på kosten, men ikke så mye at det renner av.

Så kan de plassere fargeblandingen godt over vippene, ved å legg det og klappe det på.

Unngå å dra for mye, da fargeblandingen lettere kommer inn i øyet da. De kan gjerne være forsiktige med å ikke få farge på øyelokket. Men de kan uansett gå over med en bomullspinne og vaselin etter påføring, og dra vekk eventuell farge som har kommet på huden.

Pass på at fargblandingen trekker seg helt ned i røttene, og ut til de ytterstår vippehårene.

Vippehårene under øyet vil automatisk få farge på seg gjennom det øverste laget, så de trenger ikke å legge farge spesielt for disse.

På Instagram

Er du på Instagram? Det er vi!

Ta bildet av deg selv der du tester ut en av lookene som Tove har vist på Klikk Motes videoer!

Hashtag bildet ditt med #klikkmote, så kan vi se bildene dine!

Følg makeupartist Tove Eggen på Instagram: iknowthatmagazine

Følg redaksjonssjef for Klikk Mote, Cecilie Eggen: cecilieeggen

Så er det bare å legge på bomullslokkene som vi har forberedt, og vente i 20 minutter.

For å fjerne fargen tar vi tak i bomullslokket og den beskyttende bomullen under øyet, og drar rett ned med øynene fortsatt igjen. Ta så et par fuktige bomullspads og dra over vippene fra ytterkanten og innover.

Hvis vi drar for mye utover så kan farge lett komme inn i øyet. Dra også under øyet for å fjerne alt.

Når du har fått bort fargeblandingen, kan du forsiktig åpne øyene og gå over med rene og fuktige bomullspads til du kjenner at øyet er fri for farge.

Bruk gjerne vann eller saltvannsblanding på en bomullspinne for å rense inne i øyet.

Ferdig!

Da var bryn og øyne klare, og mye mer definerte enn før.

Husk at farging av vippene kan svi litt på øyet, men det er ikke direkte farlig. Hvis det svir så mye at du ikke holder ut (som er sjeldent), bruk fuktige bomullspads til å fjerne fargebladningen før tiden. Men, ikke åpne øynene da dette vil gjør vondt verre. Derfor er det også viktig at vi holder øyne helt igjen og i ro mens vi gjennomgår behandlingen.

Prøv å ikke le, da dette åpner øynene lett. Et mørkt rom hjelper.

Det kan virke veldig komplisert å farge vipper og bryn, men det er faktisk lekende lett - noe man raskt finner ut av. Det er ikke så farlig om man bommer litt og treffer huden, men hvis man gjør alle de forberedene stegene, blir det mye lettere å gjennomføre.

Håper dere likte denne videoen, og hvis dere har noen spørsmål så er det bare å rope ut under.

KJÆRSTEN HJELPER TIL: 1. Instruer hjelperen til å legge blandingen godt over vippene, uten å komme for mye borti huden, 2. Alle vippene må dekkes godt og man kan heller legge for mye enn for lite, 3. Legg over en bomullspad, som vist i videoen, for å holde øynene helt igjen i 20 minutter.
KJÆRSTEN HJELPER TIL: 1. Instruer hjelperen til å legge blandingen godt over vippene, uten å komme for mye borti huden, 2. Alle vippene må dekkes godt og man kan heller legge for mye enn for lite, 3. Legg over en bomullspad, som vist i videoen, for å holde øynene helt igjen i 20 minutter. Foto: FOTO: Tove Eggen.

Jeg lurer også på om dere har prøvd dette hjemme selv før, og hva dere synes om semipermanent farge?

Husk at jeg lager video her på KLIKK MOTE hver tirsdag og fredag, og du kan også følge oss på facebook.com/klikkmote for daglige artikler innen mote, makeup og helse.

Les også:

Vi guider deg gjennom vippejungelen: Slik får du dådyrblikket

Her er maskaraene vi elsker

Følg oss på Facebook!

Unngå disse ingrediensene: Gir deg kviser, rynker og allergi

Meld deg på Klikk Motes nyhetsbrev og hold deg oppdatert på det siste innen mote og skjønnhet

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning