Test av selvbruning

Så testet vi selvbruning ...

Vil du bli brun uten sol, bør du sjekke testen og unngå bomkjøp.

Publisert Oppdatert

Om testen:

Alle produktene er testet av to voksne kvinner. Produktene for kroppen testet vi på én arm, slik at vi lett kunne sammenligne med den andre.

Vi tok også bilder i lik belysning for å vurdere resultatet. De produktene som skulle gi farge etter én dag, smurte vi oss med én gang. De produktene som gradvis gir brunfarge, smurte vi oss med tre dager på rad.

Åtte tips til jevn og fin farge

  1. Tilfør fuktighet. Smør deg inn med en god fuktighetskrem uten olje, og la denne trekke godt inn.
  2. Lakk neglene for å unngå eventuell misfarging av tåneglene.
  3. Vær nøye. Produktet skal masseres godt inn og jevnt alle steder.
  4. Vask hendende godt etter påføring. Eventuelt kan du bruke en vott beregnet på selvbruning.
  5. Unngå lyse plagg og vær obs på lyst sengetøy. La produktene lufttørke på kroppen en god stund.
  6. Unngå stramme smykker o.l., stram BH eller klær, som kan sette merker de første timene.
  7. Hold deg tørr. Ikke dusj eller tren så du blir svett, og unngå regn de første åtte timene. Da kan du ende opp med et skjoldete resultat.
  8. Om du skulle få skjolder eller stygge fargeoverganger, kan du forsøke å gni en sitron over.

    Kilder:Hudterapeut Anne Berit Eide (bildet), fagansvarlig og daglig leder ved Oslo hudpleieklinikk og www.klikk.no

Vi har testet selvbruning i form av lotion, skum (mousse) og gelé, til kropp og ansikt, men det finnes også en lang rekke andre varianter du kan bruke, som serum, mineralfoundation, dusjlotion, spray, servietter, olje – det er bare å finne den typen produkt som passer deg best!

Vår testvinner er Flash Bronzer Self-Tanning Gel Body fra Lancôme, som har fin konsistens, er lett å smøre ut og gir en flott brunfarge. Også selbruningsgeleen fra Biotherm får meget godt omtale av våre testere.

Velg rett nyanse

- Velg rett nyanse. Flere av produktene finnes i lys og mørk variant, som gir ulike grader av brunfarge. Velg gjerne en lys nyanse hvis du er redd for å få skjolder. Noen produkter gir mye brunfarge med det samme, andre bygger gradvis opp fargen gjennom flere påsmøringer, påpeker hudterapeut Anne Berit Eide, fagansvarlig og daglig leder ved Oslo hudpleieklinikk.

Sistnevnte krever litt mer jobb, men du har mer kontroll på hvor dyp farge du vil ha, poengterer Eide, som oppfordrer også til å ta en runde med skrubb/peeling før selvbruning.

- Vær spesielt grundig på tørre områder som albuer og hæler. Tørr hud vil suge til seg farge og derfor bli brunere enn resten av kroppen. Det kan gi skjolder. Unngå hårfjerning 48 timer før selvbruning.

Se flere tips fra Eide og Klikk.no i faktaboksen.

Husk solkrem!

Husk at selvbruningskremer ikke inneholder solfaktor, så du er nødt til å bruke solkrem over, selv om huden er blitt brunere.

Fordelen med å bli brun ved bruk av slike produkter, er at selvbruning ikke øker faren for hudkreft, slik som soling gjør. Huden vil heller ikke utsettes for solskader som pigmentflekker og rynker.

Det er lett å tabbe seg ut med selvbruningen, om du gjør noe ved påføringen feil. Blant annet skal huden skal være godt fuktet: 

- Hud som er godt fuktet vil ikke bare være med på å gi en jevn farge av selvbruningskrem. Det vil også gjøre at fargen varer lengre, sier hudpleier og klinikksjef ved Face It Sandvika, Nicola Vendrell, til Klikk.no, som har en rekke gode tips.

Derfor blir du brun

Alle selvbruningsprodukter inneholder et kjemikalie som heter dihydroxyacetone (dha), som endrer fargen på det øverste laget i huden. Du må påføre produktet jevnlig for å beholde fargen, ettersom det øverste hudlaget hele tiden flasser av.

Dha er ikke giftig, kun i sjeldne tilfeller forekommer kontakteksem. Når huden påføres dha, oppstår en oksidering av de øverste døde hudcellene, slik at du blir brun, ifølge Norsk Helseinformatikk.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning