Råd mot svette

Det viktigste du gjør mot svette

Kroppslukten din påvirkes av hva du har på deg.

EGNE TILTAK: Selv om forskning har bevist at kroppslukten er noe genetisk, er det mye du kan gjøre selv for å holde lukten borte. FOTO: Hanna Sundquist
EGNE TILTAK: Selv om forskning har bevist at kroppslukten er noe genetisk, er det mye du kan gjøre selv for å holde lukten borte. FOTO: Hanna Sundquist
Publisert Oppdatert

Seks tips til å holde kroppslukten unna

- Sørg for å ha god personlig hygiene.

- Hvis du er plaget, bruk antiperspirantprodukter tilpasset ulike deler av kroppen.

- Tenk på hva du spiser. Krydder og løk kan eksempelvis påvirke kroppslukten.

- Unngå klær av syntetiske stoffer i sommervarmen.

- Kutt ned på koffein, røyk og alkohol.

- Tren nok til å holde overvekt borte.

Kilde: Linda Hansen fra Karo Pharma og Doktor ved Oslo hud- og laserklinikk, Jeanette Petersson

Det er lite som er så sjenerende som skikkelig stram svettelukt. Følelsen av å selv kunne kjenne sin egen kroppslukt kan være nok til at man helst vil holde mange meters avstand til andre mennesker. Spesielt i sommervarmen svetter mange mye, og hvor kjipt er det ikke å føle seg distrahert av sin egen kroppslukt på sommerfesten?

Visste du at kroppslukten din blir påvirket av hvordan du lever og hva du har på deg? Sjekk disse gode tipsene for hvordan du kan bli kvitt den pinlige svettlukten for godt.

- Det er flere faktorer som virker inn på kroppslukten. Svette i seg selv er ikke en årsak til kroppslukt, lukten kommer når bakteriene på huden kommer i kontakt med svette. Derfor kan du enkelt gjøre diverse grep for å få bukt med lukten.

Det sier Linda Hansen, markedskoordinator i Karo Pharma. (Karo Pharma jobber med å utvikle produkter til diverse apotek. Red. anm). Hun er klar på hva det viktigste du kan gjøre for å unngå sjenerende lukt er.

- Førsteprioritet er selvfølgelig å ha god personlig hygiene. Ved å vaske seg eller ta seg en dusj, blir man kvitt mange av bakteriene som lager vond svettlukt, sier Hansen.

Deodorant eller antiperspirant

Doktor ved Oslo hud- og laserklinikk, Jeanette Petersson, stemmer i.

- Selv om forskning har bevist at kroppslukten er noe genetisk, er det mye du kan gjøre selv for å holde lukten borte. Du bør selvfølgelig sørge for å ha ren hud og rene klær for å minske antallet bakterier på kroppen. I tillegg er det vesentlig med en god deodorant eller antiperspirant, anbefaler hun.

Og hva er så forskjellen på disse to kosmetikkremediene?

- En deodorant kamuflerer svettelukten, mens en antiperspirant lager et mekanisk hinder i den ytterste delen av svettekanalen. På den måten reduseres mengden av svette på ett sted. Det finnes forskjellige antiperspiranter for ulike deler av kroppen, for eksempel for hender, føtter og selvfølgelig armhulene, sier Hansen.

Hvis du imidlertid ikke har et problem med mye svette vil ikke en antiperspirant være nødvendig. Sørg uansett for at du kjøper en deodorant av god kvalitet.

- De fleste gode deodoranter inneholder et bakteriedrepende middel som motvirker dannelse av bakteriene som skaper svettlukt. I tillegg har som regel deodoranter en frisk duft som kamuflerer kroppslukten, sier Petersson og legger til:

- Vær obs på at mange deodoranter og antiperspiranter kan være allergifremkallende. Noen er til og med hormonforstyrrende, så det er en god idé å undersøke produktet før du kjøper det, spesielt hvis du har sensitiv hud eller er bekymret for andre negative bivirkninger.

Hvordan du lever er vesentlig

I tillegg til å ha god personlig hygiene kan også endringer i livsstil ha påvirkning på kroppslukten din.

- Din naturlige kroppslukt påvirkes i stor grad av generell helse. Dårlig kosthold med blant annet høyt fettinnhold og usunne kjemikalier, resulterer i avfallsstoffer som samler seg opp i kroppen. Dette kan ha negativ effekt på kroppslukten, sier Petersson.

Mangel på viktige stoffer, alkohol, røyk eller stress har også vist seg å resultere i en mindre god kroppslukt.

- Det samme gjelder spesielle matvarer som løk, hvitløk eller krydret mat, sier hun.

Stress ned!

Ekspertene hevder at stress-smerte lukter vondere enn treningssvette.

- Dette kommer av at vi har to ulike typer svettekjertler. Når vi svetter fordi vi er stresset, er det de såkalte apokrine svettekjertlene som er i sving. De finnes i armhuler, hodebunn og skrittområdet, og skiller ut mer fettholdig svette. Dette liker hudbakteriene spesielt godt, noe som resulterer i ekstra vond lukt, forklarer Hansen.

Kle deg smart i sommer

Nok en god grunn til å stresse ned! I tillegg vinner du på å kle deg smart i sommer.

- Det er ikke til å unngå at vi svetter når vi er ute i sommervarmen. Da er det viktig å velge bort klær i syntetiske stoffer som akryl og polyester. Svettelukt setter seg lettere fast i slikt tøy enn i naturlige fibre som for eksempel bomull eller ull, sier Hansen.

Det er også lurt å velge løsere plagg som gir huden mer luft. Mørke klær for å skjule svetteringer kan også være smart.

- Hvis du er plaget med illeluktende svettelukt kan det være lurt å ha med seg et ekstra skift med rene klær. Våtservietter er også en god idé, råder Petersson.

Er du interessert i flere oppdateringer fra Klikk Mote? Følg oss på Facebook her!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning