Solbrent

Unngå dette i sommer

De beste smøretipsene for å unngå solskader.

SOLSKADER: - Mange tror at så lenge de ikke blir solbrent, så er de utenfor hudkreftfaren. Men det er ikke så enkelt. Husk at i det huden blir rød så er cellene skadet, sier Michael Zangani, hudlege og spesialist i dermatologi ved Volvat Fredrikstad.
SOLSKADER: - Mange tror at så lenge de ikke blir solbrent, så er de utenfor hudkreftfaren. Men det er ikke så enkelt. Husk at i det huden blir rød så er cellene skadet, sier Michael Zangani, hudlege og spesialist i dermatologi ved Volvat Fredrikstad. Foto: FOTO: Getty Images
Publisert Oppdatert

Du får påminnelse om det hvert år, men det er så viktig!

Solkrem.

Om sommeren er sollyset på sitt sterkeste og derfor må huden beskyttes. Finn gjerne en solkrem som beskytter mot tidlig aldring av huden (UVA-stråling) og solbrenthet (UVB-stråling).

- Hvis man ikke smører seg, kan man i verste fall få forskjellige former for hudkreft. I dag ligger Norge på verdenstoppen når det gjelder dødelighet av føflekkreft, sier hudlege og spesialist i dermatologi Michael Zangani ved Volvat Fredrikstad.

- I det huden blir rød så er cellene skadet

Anne Berit Eide, hudterapeut og daglig leder i Oslo Hudpleieklinikk, forteller at det er lett å tenke at det "ikke er så farlig" å bli brent, noe som kan få store konsekvenser på lang sikt.

- I tillegg eldes huden raskere og du kan få pigmentskader i huden. Det viktigste du kan gjøre er å snakke om hudkreft, og si fra til venner som ikke smører seg i solen – i tillegg til å ta vare på egen hud, legger hun til.

Du trenger ikke bli brent for å få solskader.

- Mange tror at så lenge de ikke blir solbrent, så er de utenfor hudkreftfaren. Men det er ikke så enkelt. Husk at idet huden blir rød er cellene skadet, sier Zangani.

Alle hudtyper skal smøres

Eide forteller at alle kan få solskader, uansett om du har mørk eller lys hud. Likevel er noen mer utsatt enn andre.

- De lyseste hudtypene er mest utsatt for solskader, men det betyr ikke at de som er mørkere ikke skal bruke solkrem, sier Zangani.

Eide råder deg til å ta pauser fra solen og bruk solhatt.

- Dekk deg til og gå i skyggen når du kjenner at du blir for varm eller ser at du blir rød, sier Eide.

Bruk høy faktor på solkremen og smør ofte.

- Jeg anbefaler å bruke solfaktor 30. Man bør smøre seg hver andre time, og etter bading eller svetting, sier Zangani.

Du bør lese nøye på solkremen, om hvilke egenskaper de forskjellige solkremene har før du kjøper, eller be om hjelp.

- Det er stor forskjell mellom solkremene; blant annet hvor lenge de beskytter, hvilken stråling den beskytter mot, om de tåler vann og hvor fet den er, sier Eide.

Kjøp riktig solkrem

Man trenger ulike solkremer til forskjellig bruk, og en typisk feil mange gjør er å velge feil solkrem.

- Skal du på shopping, skal du ligge på stranden eller skal du på båttur? Disse tre aktivitetene kan kreve ulik beskyttelse. Be om hjelp hvis du er usikker, sier Eide.

- Og en fet solkrem på stranden kan koke dersom det blir varmt nok, og kan uheldig utslag på feil hudtype, legger hun til.

Hun råder deg videre til å ikke kjøpe den første og billigste solkremen du finner.

- Kjøp kvalitet. Invester i en solkrem som er riktig for din hudtype og din hudtilstand, og hva du skal bruke den til, sier Eide.

- Gå gjerne til en lege, hudpleieklinikk eller et apotek – og spør hvis du er usikker. Ta gjerne en prat om hudtype og hva du skal, slik at du får en solkrem som er perfekt til deg og din hud, legger hun til.

Artikkelen fortsetter under bildet.

SOLKREM TIL KROPP (f.v.): Lancôme Génifique Sun Body SPF 30, kr 410. Decléor Sun Care Protection Hydrating Milk SPF 30, kr 395. Korres Suncare Spray Yoghurt SPF 50, kr 235. Clinique SPF 40 Body Cream/Douglas.no, kr 236. Shiseideo Future Solution LX Universal Defence, kr 790. Cosmica Moisturising Sun Lotion SPF 25, kr 209.
SOLKREM TIL KROPP (f.v.): Lancôme Génifique Sun Body SPF 30, kr 410. Decléor Sun Care Protection Hydrating Milk SPF 30, kr 395. Korres Suncare Spray Yoghurt SPF 50, kr 235. Clinique SPF 40 Body Cream/Douglas.no, kr 236. Shiseideo Future Solution LX Universal Defence, kr 790. Cosmica Moisturising Sun Lotion SPF 25, kr 209. Foto: FOTO: Produsenten

Typiske feil i solen

- Solen er sterkest mellom 12.00 og 16.00, og du burde være spesielt på vakt i denne perioden og ta pauser i skyggen.

- En typisk feil er at man smører seg for lite, får en falsk trygghet og bruker mer tid ute i solen enn man burde, sier Zangani.

En annen typisk feil er ifølge Eide å bomme og ikke smøre hele kroppen.

- Typiske områder som glemmes er blant annet tinningene og øreflippene, sier hun.

Menn og kvinner blir typisk solbrent på ulike steder.

- Kvinner har en tendens til å bli solbrent på skinnleggen, mens menn ofte blir solbrent på skuldrene, sier Eide.

Og er målet å bli brunest mulig i sommer, bør du kanskje vurdere andre alternativer enn sola.

- Mange klager på at de for eksempel ikke blir brune på bena, og blir unødvendig lenge i solen. Men det er ikke nødvendig å utsette seg selv for unødvendig lang eksponering i solen for å bli brun, sier Eide og fortsetter:

- Kjøp heller en god selvbruningskrem som hjelper deg med fargen, og sett deg litt i skyggen når det blir for varmt.

Beskytt huden på bytur

Det finnes mange gode alternativer til solkrem hvis du ikke ønsker å være blank i ansiktet fra solkrem mens du er på bytur.

- Merker som blant annet Elizabeth Arden, Colorscience og Bare Minerals selger pudder som inneholder solfaktor, sier Eide.

- Disse kan brukes i ansiktet og på overkroppen, av både menn og kvinner, slik at du slipper et blankt fjes fra solkremen, legger hun til.

Husk å påføre pudderet med jevne mellomrom. Eide tipser også om at dersom du svetter mye, kan det være at du bør holde deg til solkrem.

Er du interessert i flere oppdateringer fra Klikk Mote? Følg oss på Facebook her!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning