Sminketabbene som gjør at du ser trøtt ut

Du gjør vel ikke denne feilen?

Du kan risikere å se trøtt og sliten ut.

RIKTIG FARGE PÅ SMINKEN ER AVGJØRENDE: For lys foundation, og for mørk øyensminke, kan gjøre at du ser sliten og trøtt ut, i verste fall eldre ut. ILLUSTRASJONSFOTO: Stella Pictures
RIKTIG FARGE PÅ SMINKEN ER AVGJØRENDE: For lys foundation, og for mørk øyensminke, kan gjøre at du ser sliten og trøtt ut, i verste fall eldre ut. ILLUSTRASJONSFOTO: Stella Pictures
Publisert Oppdatert

Det har skjedd de fleste. Du føler deg fin, men kollegene dine påpeker at du ser sliten ut. Du har pyntet deg og drar på fest, men vennene dine lurer på om alt er i orden.

Du ser trøtt ut, og det er kanskje fordi du har gjort noen kjipe sminketabber.

Her får du noen gode råd til hvordan du kan få et våkent blikk, - og ekspertene forteller deg hvilke sminketabber som gjør deg trøtt og sliten.

Ti minutter ekstra

- Velg farger som passer din stil og dine naturlige farger, sier stylist og makeupartist, Marianne MacCulloch Schaathun i Studio Marianne Mac.

Makeupartist, Lillian Aasebø, tipser om å stå opp ti minutter før på morgenen, og bruke den ekstra tiden på legge sminken skikkelig.

- Du vil se freshere ut, og mest sannsynlig føle deg mer uthvilt, enn hvis du skulle tilbringe de ti minuttene under dynen.

Hun mener at kvinner har lett for å kun freshe oss opp til spesielle anledninger og ofte for andres skyld. Du bør pynte deg for ditt eget velvære.

- Bevisst eller ubevisst kan dette lede til bedre selvtillit som er attraktivt i seg selv, sier Aasebø.

For tykke lag

- En foundation skal være så nært opptil egen hudtone som mulig. Påfør foundation på kjeven og gå ut for å se hvordan fargen blir på huden. Det nytter ikke med gult butikklys når du skal kjøpe ny, sier Schaathun.

Det er også viktig å ikke sminke bort din naturlige glød.

- Husk at en foundation skal jevne ut og være et lett slør på huden. Kjøper man en foundation som også skal dekke ulike problemområder, vil man miste den gløden som kommer naturlig fra deg, uansett hva produktet mener og lover. Bruk heller et eget produkt på det spesifikke problemområdet, i stedet for å smøre ut noe som blir unaturlig i hele ansiktet, sier Aasebø.

En for lys foundation kan gjøre at du ser blek og sliten ut, mens en for tung om mørk foundation gir gir deg et trøtt og unaturlig utseende.

- Ikke bruk en tung foundation rundt øynene. Den vil lett legge seg i linjer og du vil umiddelbart se sliten ut, forklarer Aasebø.

Kalde farger over varme toner

Finn ut om du kler varme eller kalde farger. Velger du feil farge kan det gjøre at du ser sliten og trøtt ut.

- Kler du kalde farger blir det feil med en varm korallfarget rouge eller lebestift. Kler du varme farger kan du ikke ha en kald fuksia rouge eller lebestift. Velg farger som passer til dine naturlige fargetoner, hvis du ønsker en våken og frisk look, sier Schaathun.

Se på fargene du liker opp mot din hud og hårfarge. Be om hjelp hvis du er usikker.

- Er du lys kan du ikke ha for dype farger. Er du dyp, kan du ikke ha for lyse farger, sier Schaathun.

Det er supertrendy med naturlig look, men vær forsiktig så du ikke sminker deg selv trøtt.

- De fleste kan se trøtte ut med hudfarget leppestift, mener Schaathun.

Feil produktrekkefølge

Mange opplever at øyenskyggen ser bra ut i det man går hjemmefra, men at den i løpet av timer blir ujevn og klumpete - og gir deg en illusjon av å være sliten.

- Noen opplever problemer med at øyenskyggen blir klumpete, eller blir seende ujevn og kakete ut. Grunnen til dette er ofte at du bruker sminkeproduktene dine i feil rekkefølge, sier Aasebø. 

En god regel er at all kremede produkter skal brukes først, så eventuelt tørre produkter. Dette gjelder ikke kremede øyenskygger.

-  Bruk gjerne en primer på øyelokkene før du påfører skygge, slik at den sitter. Du kan også bruke et transparant pudder, som gir deg en fin glatt flate å jobbe på, sier Aasebø.

Velg riktig øyenskygge.

- Øyenskygge med for mye skimmer setter seg lett i linjer på lokket. Velg gjerne en kontrastfarge til øyenfargen din på eyeliner eller øyenskygge, sier Schaathun.

En slapp eyeliner

Det er fort gjort at eyelineren sklir ut i løpet av dagen eller kvelden.

- En eyeliner som sklir ut under øynene får deg lett til å se sliten ut, sier Schaathun.

Det kan være greit å sjekke speilet i løpet av dagen.

- En eyeliner som sklir ut eller sverter, enten det er over eller under øyet, gir deg ikke et våkent utseende, sier Aasebø.

Det kan være at alt du trenger å gjøre er å bytte eyeliner. Ofte vil en flytende eyeliner sitte bedre enn en blyant.

- Det er mange flotte merker som fører gode flytende eyelinere, sier Schaathun.

Vurder om en svart og hard eyeliner egentlig er det beste for dine øyne.

- Å påføre eyeliner er en øvingssak. Husk å duse lineren ut for at det ikke skal bli seende så hardt ut. Om den ikke skal duses ut bør det være planlagt for at det skal fungere, og at påførelsen er kontrollert. Tenk også på fargevalg, mange velge ofte svart, som blir seende for hardt ut på mange, sier Aasebø.

Tette, slitte eller klumpete vipper

Maskara er det fort gjort å feile med.

- Maskara som har blitt klumpete gir deg et uklart og trøtt blikk, sier Schaathun.

Åpne blikket.

- Ikke smink deg på én måte fordi du alltid har gjort det. Det er ikke alle som trenger å bruke en mørk eyeliner og mascara under øynene. Å ramme inn øynene kan gi deg mindre øyne og gi en illusjon av at du er trøtt, sier Aasebø. 

Ikke bry meg deg om trender og ta hensyn til smilerynker rundt øynene.

- Ofte når man blir eldre og bruker maskara på de nedre vippene, fordi normalen tilsier at det skal man - så kan øynene dine se mer dratt ut og trøtte ut. Dette kan faktisk gi deg noen ekstra år, forklarer Aasebø.

Simply the best

- Hold det så pent og enkelt som mulig under øynene og påfør mascaraen på de øverste vippene i en bevegelse som går diagonal ut og opp, sier Aasebø.

Vær forsiktig med falske vipper.

- Alt for tette falske øyenvipper, eller falske øyenvipper som har blitt slitt gjør at du fremstår som trøtt og sliten, sier Schaathun.

Vær forsiktig med sterke farger.

- Har man brukt en blå maskara, kan det gi deg et trøttere utseende, sier Aasebø.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning