Pille på skorpe

River du også av skorpen?

Les dette før du gjør det...

PILLE PÅ SKORPA?: Ikke gjør det. La den falle av helt av seg selv! FOTO: Jenny Mina Rødahl
PILLE PÅ SKORPA?: Ikke gjør det. La den falle av helt av seg selv! FOTO: Jenny Mina Rødahl
Sist oppdatert

Du står i dusjen og shaver deg. AU! Der dro høvelen med et lag av huden din. Det blør og gjør vondt.

Så får du skorpe. En stygg skorpe, som gror altfor sakte. Men må du la skorpen tørke helt inn til den faller av helt av seg selv? Det er jo så fristende å pille og rive den av selv!

Huden leger sine sår

Overfladiske sår, der kun det ytterste hudlaget er skadet, gror vanligvis fint med riktig sårbehandling og kan behandles hjemme.

- Skorpedannelse er en del av huden tilhelingsprosess i forbindelse med skader, forteller Ellen Slevolden, hudlege ved Oslo Hudlegesenter.

Arrdannelse avhenger av hvor dypt såret går ned i huden. Overfladiske sår heler seg oftest uten arrdannelse, sier hun.

La skorpen være

- Tørre skorper fungerer beskyttende og bør være på til de faller av. Skorpen fungerer som kroppens eget plaster, sier Slevolden.

Det er viktig å rense såret for å forebygge infeksjoner og unngå skjemmende arr.

Når du får et sår, enten av barberhøvelen, eller et skrubbsår, er det noen steg du bør følge. Eirik Rustan i Apotek 1, lister opp fem gode råd:

  1. Vask hendene.
  2. Rens såret for skitt og partikler. Dette kan gjøres med rent vann fra springen eller eventuelt sårvask som Klorhexidin eller Pyrisept. Plaster sårvaskservietter kan også benyttes. Unngå såpe direkte i såret.
  3. Bruk eventuelt en pinsett eller en myk tannbørste for å fjerne eventuell skitt. All skitt må ut for at det ikke skal gro inn i såret. Blod tørkes lett bort med en tupfer.
  4. Bruk ikke bomull i såret, det etterlater fibre som kan gi grobunn for infeksjoner. Bruk heller tupfere eller non-woven kompresser når du vasker. 
  5. Sårsalve kan legges på såret. Det vil ikke få såret til å gro raskere, men forebygger infeksjon.

Vær obs på infeksjon

- Sår hvor det er skorper som væsker kan være uttrykk for infeksjon i såret, forteller Slevolden.

Her bør skorpen og dødt vev fjernes slik at forholdene ligger til rette for tilheling av såret, mener hudlegen, som har lang erfaring i blant annet alle typer eksem, rosacea, uren hud og hudkreft.

- Dersom det oppstår sår i huden som ikke vil gro, må skorpen fjernes for å undersøke vevet som ligger under skorpen med hensyn til hudkreft.

I disse tilfellene er det altså riktig å fjerne skorpen for å undersøke hvordan huden ser ut under skope. Da vil man ta en vevsprøve av huden under skorpen for å utelukke celleforandringer og hudkreft.

Er du interessert i flere oppdateringer fra Klikk Mote? Følg oss på Facebook her!

Denne saken ble første gang publisert 13/07 2016, og sist oppdatert 02/05 2017.

Les også