Hvordan få neglelakken til å sitte

Én av disse metodene gir deg langvarig neglelakk

Ser du hvilken?

FÅ NEGLELAKKEN TIL Å VARE: Ser du hvilken lakkemetode som vil få neglelakken hennes til å sitte lengst? Hvis du presser neglebåndet litt tilbake vil du eksponere så mye som mulig av neglen.

FÅ NEGLELAKKEN TIL Å VARE: Ser du hvilken lakkemetode som vil få neglelakken hennes til å sitte lengst? Hvis du presser neglebåndet litt tilbake vil du eksponere så mye som mulig av neglen. Foto: FOTO: Hanne Mari Skappel

Publisert Oppdatert

Noen kvinner har den samme neglelakken på i lengre tid, og den ser stadig like perfekt ut.

For noen av oss føles det imidlertid som om den skaller av nesten med det samme den er påført.

Hva skal egentlig til for å få den til å vare så lenge som mulig?

Bruk underlakk

Det nytter nemlig ikke å lakke i vei hvis du ikke har gjort de rette forberedelsene. Og vi vil jo for all del unngå de store sminketabbene – også på neglene.

Ida Malene Jackobsen driver bloggen Neglelakk.net, og har blogget om neglelakk i fem år. Hennes aller første bud er å fjerne alle gamle lakkrester og fett som ligger på neglen.

- Det er best å bruke en lakkfjerner som inneholder aceton, den fjerner fettet best, sier hun.

Kreativ leder hos Tone Lise Akademiet, Lena Sveen, anbefaler derimot å bruke en neglelakkfjerner uten aceton.

- Du bør også file kanten på neglen jevn og fin med neglefil, og presse tilbake neglebåndet forsiktig for å eksponere så mye som mulig av negleflaten, sier hun.

Neglebloggeren råder deg videre til alltid å bruke en god underlakk som er tilpasset neglene dine – ikke bare en klarlakk.

- Den gjør at lakken sitter bedre, forteller hun.

Sveen tilføyer at underlakken også forsterker fleksibiliteten i neglene og forhindrer «gulning» fra fargede lakker.

Legg lakken i tynne lag

Jackobsen forteller at det er nytteløst å legge lakken i tykke lag, bare for å få den til å dekke neglen fortest mulig. Jo tynnere lag du legger, desto bedre er det.

- Etter min erfaring, så chipper lakk som har blitt lagt i tykke lag fortere av, enn når du legger tynne og jevne lag. Jo mer du bygger opp en lakk, med for eksempel tre, fire og fem lag, desto lettere blir det for lakken å slippe neglen, forteller hun.

- Da kan du nærmest bare dra det av i store flak når den har sittet på neglene en dag eller to, legger hun til.

Jackobsen understreker også at du må legge lakk på tuppen av neglen, fordi det er her den slites først. Dette forsegler negletuppen.

Det er Sveen helt enig i:

- Lakker kanten av neglen, da tåler den mer slitasje fra for eksempel PC-tastatur, sier hun.

Unngå vann

Jackobsen anbefaler til slutt et lag med overlakk, gjerne en som er hurtigtørkende.

Sveen mener at et lag med overlakken bør legges rett etter at neglelakken har tørket.

- Men det er også lurt å legge et nytt lag neste dag, for å bevare fine negler lenger, sier Sveen.

For å få langvarig neglelakk må du ta godt vare på dem. Oppvask og store rengjøringsjobber er for eksempel ikke lurt når du nettopp har lagt neglene for helgen.

- Vann får lakken til å bløtes litt opp, og da er det lettere for den å slippe neglen, forteller Jackobsen.

Noen sitter dårligere

Selv innenfor samme merke opplever noen at enkelte neglelakker sitter bedre enn andre.

Hos parfymerikjeden Fredrik & Louisa i Bogstadveien i Oslo, har flere kunder uttrykt at enkelte farger ser ut til å ha lengre varighet enn andre.

- Noen kunder mener at noen farger sitter bedre enn andre innenfor samme merke. Når de er laget av det samme må det ha noe med pigmentering å gjøre, forteller daglig leder Thea Borgen.

- Vi har ingen fasit på det, men selv om selgerne sier at det skal vare like lenge, er flere kunders erfaring at enkelte lakker, som for eksempel bruntoner, sitter lenger enn andre, legger hun til.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

LAKK PÅ TUPPEN: Om du lakker tuppen av neglen forsegler du neglen og hindrer at lakken sprekker opp.

LAKK PÅ TUPPEN: Om du lakker tuppen av neglen forsegler du neglen og hindrer at lakken sprekker opp. Foto: FOTO: Hanne Mari Skappel

Neon holder dårlig

Jackobsen har også opplevd dette, men tror det har mer med konsistens enn farge å gjøre.

- Jeg vet ikke så mye om kjemien bak, og kjenner ikke til om pigmenteringen virker inn, men min erfaring er at neon og holografiske lakker gjerne bare sitter i én dag, to om du er heldig, sier hun og fortsetter:

- På neonlakkene virker det som de tørker veldig stivt, og derfor er det lett å skalle dem av etterpå.

Over- og underlakk mener hun vil hjelpe litt på å gjøre lakken litt mer elastisk, men fortsatt er det vanskelig å beholde lakken på neglene fin i flere dager.

- Holografiske lakker vet jeg ikke så mye om, men det kan virke som at de inneholder mer pigmenter enn selve basen, som får det til å sitte på neglene, sier hun.

Ut av kjøleskapet

Hun forteller at lakk som virker veldig tynn i konsistensen, og gjerne kjennes litt vannete ut, mest sannsynlig ikke vil sitte spesielt lenge. Det samme gjelder tyktflytende neglelakker, fordi det er vanskelig å legge dem i et tynt lag.

- Da kan du bruke en neglelakktynner i neglelakken din. Ikke bruk neglelakkfjerner, den inneholder vann og aceton, som er med på å stivne opp lakken og så den skiller seg.

Av samme grunn bør du umiddelbart slutte å lagre neglelakken din i kjøleskapet.

- Når man tar ut flasken fra den kalde plassen, bruker den tid til det blir romtemperert, og da danner det seg kondens og vanndråper i lakken, sier Jackobsen.

Med kommersielt innhold
Med kommersielt innhold

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning