Hvordan legge neglelakk

Sitter ikke neglelakken?

Her er triksene for å få det til.

SLIK GJØR DU DET RIKTIG: Når du legger neglelakk, er det tynne og jevne lag som gjelder. Og det holder ikke bare med ett lag om du vil den skal holde lenger enn et par dager!
SLIK GJØR DU DET RIKTIG: Når du legger neglelakk, er det tynne og jevne lag som gjelder. Og det holder ikke bare med ett lag om du vil den skal holde lenger enn et par dager! Foto: Getty Images
Publisert Oppdatert

Å legge neglelakk kan være både tidkrevende og kjedelig. Og for ikke å snakke om hvor kjipt det er når du klarer å legge like mye lakk utenfor neglen som oppå, og når den bare holder seg fin et par dager.

Så hvordan får man et langvarig og perfekt resultat?

Gjør du et grundig forarbeid, er nøye med påføring og bruker en god lakk, kan den sitte i flere dager og holde seg like fin!

- For å få neglelakken til å sitte, bør du først og fremst bruke en god neglelakkserie og base coat, hvis lakken du bruker krever det, sier Kery Salte, instruktør hos NeglAkademiet.

- En base coat beskytter mot misfarging og jevner ut negleoverflaten, så lakken blir jevnt fordelt, sier Lena Sveen, kreativ leder og tidligere faglærer i neglklassen hos Tone Lise Akademiet.

Du bør også klargjøre neglene for lakken, og vaske de rene og pene før påføring.

- Det er veldig viktig å utføre en minimanikyr ved å skyve tilbake neglebåndet med en neglebåndskyver og avfette negleplaten med en oljefri lakkfjerner eller vaske godt med såpe og vann, anbefaler Salte.

Det mener også Sveen.

- Pass på at negleplaten er skikkelig rengjort og fri for oljerester, så gå gjerne over med en mild lakkfjerner uten aceton.

Hvis du i tillegg går over med en buffer og matter ned alt av løse flak, får du en glatt overflate med godt hold.

Slik påfører du

Og så, klart for påføring! Her kreves det både tid og konsentrasjon for å sitte igjen med et best mulig og langvarig resultat.

- Ha en ren og fettfri negleplate, og bruk alltid under- og overlakk (base- og top coat), sier Sveen og legger til:

- Hvis du også lakker tuppen med top coat, har du mer å slite på før det går på fargen.

- Neglelakk bør alltid påføres i tynne, jevne lag, først base coat, to lag med farget lakk og så top coat, sier Salte.

Sveen hos Tone Lise Akademiet har også et ekstratips som kan få lakken til å sitte enda lenger.

- Hvis du går over med et strøk til av top coat etter et par dager, før du har rukket å slite ned til fargen, får du freshet opp lakken på en enkel og rask måte som forlenger holdbarheten, sier hun.

STEG FOR STEG: Når du skal legge neglelakk, sørg først for å fjerne den gamle lakken helt (om du har på fra før). Steg to er å skyve neglebåndene ned med en neglebåndskyver, før du filer neglene fine. Siste steg før påføring, er å rense neglene godt med en pad og oljefri lakkfjerner.
STEG FOR STEG: Når du skal legge neglelakk, sørg først for å fjerne den gamle lakken helt (om du har på fra før). Steg to er å skyve neglebåndene ned med en neglebåndskyver, før du filer neglene fine. Siste steg før påføring, er å rense neglene godt med en pad og oljefri lakkfjerner. Foto: FOTO: Ane Solstad Sønnesyn

Lakkene du bør bruke

Det florerer av neglelakker på markedet, og både store motehus og rimelige kjedebutikker byr på utallige lakker i alle slags farger. Men, kvaliteten på lakkene kan være som natt og dag, så hvordan vet du hvilken lakk du bør gå for?

- Hvis man går til en profesjonell negle- eller hudpleiesalong så skal man kunne være trygg, sier Salte.

- Lakker som tørker «superraskt» har en tendens til å flake av tidligere på grunn av hardheten – den blir som et hardt skall oppå en fleksibel negleplate. Det er derfor lakk sitter bedre på kunstnegler fordi de ikke er så «bevegelige» og er fettfrie, sier Sveen.

Velger du lakker med god fargepigmenter og som er «fleksibel» på negleplaten, altså inneholder knust naturperle, er du ganske så safe.

- Det kan lønne seg å betale litt mer for lakkflasken hvis holdbarheten og sluttproduktet er bedre, sier Sveen.

LAKK PÅ LAKK: Vanligvis bør man legge en base coat før man legger selve neglelakken, men lakken som er brukt her, CND Vinylux, er en to-komponent lakk som gjør at man ikke trenger base coat. Her legges det to lag med neglelakk, før et lag med top coat. Tada!
LAKK PÅ LAKK: Vanligvis bør man legge en base coat før man legger selve neglelakken, men lakken som er brukt her, CND Vinylux, er en to-komponent lakk som gjør at man ikke trenger base coat. Her legges det to lag med neglelakk, før et lag med top coat. Tada! Foto: FOTO: Ane Solstad Sønnesyn

Slik pleier du neglene

For at en neglelakk skal holde så lenge som mulig, er det å legge et godt grunnlag noe av det viktigste du gjør i forkant. Det å pleie neglene, neglebåndene og huden ellers rundt er helt essensielt for å holde alt lekkert og fint, og for  å få lakken til å sitte.

- Negleolje er det viktigste man kan bruke, men det er også viktig å bruke en god neglefil egnet til naturlige negler, sier Salte.

Og du trenger ikke å være gjerrig med oljen. Ingenting er bedre enn den for å forsterke neglene.

- Vær alltid spandabel med en rik neglebåndsolje, dette er den beste formen for negleforsterking der du gjør negleplaten fleksibel istedenfor porøs. En god håndkrem er også bra, sier Sveen.

For å holde neglebåndet elastisk og sunt, er det ekstremt viktig at man ikke klipper vekk huden rundt neglebåndet.

- Det er det mange som gjør, og da åpner man for at bakterier kan føre til skader i negleroten og huden rundt. Det beste du kan gjøre for neglebåndet, er å dytte det forsiktig tilbake ved bruk av en neglebåndskyver, sier Salte.

Dette kan du for eksempel gjøre etter du har dusjet, da neglebåndet er mykt og lett å pleie.

- Det finnes også produkter som Cuticle Eraser, som inneholder AHA-syrer som mikroeksfolierer de døde hudcellene rundt neglen. Denne er egnet til alle negletyper og er spesielt effektiv, sier Salte.

FOR BEST MULIG RESULTAT: Øverst fra venstre: Professional Glassfil fra KICKS, kr 69. Solar Oil 68 ml fra CND, kr 548. Nail Treatment Oil fra Paul & Joe, kr 156. Neglebuffer fra  Beter, kr 39. Hydrating Cuticle Therapy fra TL Design, kr 99. Neglebåndspusher fra Makeup Store, kr 75. First Base - Base Coat Adhesive Base fra Essie, kr 159. Top Coat fra OPI, kr 155. 2 Second Nail Primer fra Deborah Lippmann, kr 149. Handcream fra TL Design, kr 149.
FOR BEST MULIG RESULTAT: Øverst fra venstre: Professional Glassfil fra KICKS, kr 69. Solar Oil 68 ml fra CND, kr 548. Nail Treatment Oil fra Paul & Joe, kr 156. Neglebuffer fra Beter, kr 39. Hydrating Cuticle Therapy fra TL Design, kr 99. Neglebåndspusher fra Makeup Store, kr 75. First Base - Base Coat Adhesive Base fra Essie, kr 159. Top Coat fra OPI, kr 155. 2 Second Nail Primer fra Deborah Lippmann, kr 149. Handcream fra TL Design, kr 149. Foto: FOTO: Produsenten

Unngå for mye filing og polering

Hvor ofte du bør pleie negler og neglebånd, er avhengig av behov og hvilke pleieprodukter du bruker.

Slik fjerner du neglelakken

- Når du skal fjerne lakken, bør du bruke en lakkfjerner uten aceton. Dette fordi aceton tørker ut huden ytterlige.

- Neglelakkfjernere, både med og uten aceton, tørker ut huden, så tilføring av olje eller lotion etter fjerning er en fordel.

- Skal du lakke på nytt, bør du tilføre olje/lotion etter at nytt strøk er tilført og tørt.

- Det beste man kan gjøre for å pleie neglen er å påføre og massere inn en god negleolje, for å opprettholde balansen mellom fuktighet og olje i negleplaten.

Kilde: Lena Sveen og Kery Salte

- Dersom du er mye i vann og desinfisering, trenger de ekstra fuktighetsbehandling. Vi trenger også mer pleie på vinterstid, da mange sliter med tørr hud og porøse negler, sier Sveen.

- Negleolje bør brukes en-to ganger om dagen, og en minimanikyr med filing, neglebåndspleie og lakkering anbefales en gang i uken – selv om man så klart kan bytte farge på lakken så mange ganger man vil, sier Salte.

Og, det stemmer ikke at man bør gå perioder uten neglelakk for ikke å «skade» neglene for mye.

- Negleplaten er i utgangspunktet «avfall» som kroppen skiller ut. Det er ikke skadelig å ha lakk på jevnlig, det fungerer heller som en beskyttende hinne på negleplaten, sier Sveen.

Likevel bør du være nøye med pleie, særlig om du ofte bruker neglelakkfjerner.

- Hyppig fjerning med neglelakkfjerner tørker ut, så tilfør fuktighet gjennom olje og krem, sier Sveen.

Du bør også unngå for mye filing og polering av neglen.

Dette er trendene

Med jul og alle sammenkomstene og festene foran oss, er det gøy å slå seg litt ekstra løs på neglelakkfronten. For en lekker lakk gjør jo virkelig antrekket?

- Åh, det er så mye fint til neglene akkurat nå! Mørke, dype juvelfarger til lyse, duse nudefarger, gjerne med metallisk skjær, sier Salte og legger til:

- Nå, mer enn noen gang, skal neglene frontes og legges merke til. Jeg synes vi burde bruke dem som juveler, sier Salte.

Sveen mener også det meste er lov når det gjelder neglelakk, og at det i førjuls- og juletiden er lov å kjøre på litt ekstra.

- Mot jul og høytid er det lov å «ta i litt ekstra» med glitter eller farger i lilla, rødt eller burgunder. En liten design, som for eksempel en liten sten eller diamant, blir prikken over i-en, sier hun.

Og vil du gå for en lakk som går til «alt», er klassikerne og den duse paletten gode valg.

- Mørkerød og rød er alltid klassikere, de matcher alt egentlig. Vil man helst ha noe dusere, så kan man jo leke seg med forskjellige nude eller lyse farger, kanskje med litt glitter i, tipser Salte.

- Dyp burgunder passer til det meste og føles som en «trygg» farge, men allikevel pyntet. Tenk også litt på hvilke toner som matcher makeupen din, sier Sveen.

JULELAKKENE: Øverst fra venstre: Dazzling Dance Vinyl fra CND, kr 159. Razzle Dazzle fra Deborah Lippmann, kr 179. Diorfic Golden Shock Top Coat fra Dior, kr 250. Tuck It In My Tux fra Essie, kr 129. Gel Nail Lacquer fra IsaDora, kr 89. I'll Tinsel You In fra OPI, kr 155. Coque d'Or fra Guerlain, kr 203. Red Baroness fra CND, kr 159. Stronger Created With Kelly Clarkson fra Deborah Lippmann, kr 179. Trend Alexa Camo fra Nails Inc, kr 179.
JULELAKKENE: Øverst fra venstre: Dazzling Dance Vinyl fra CND, kr 159. Razzle Dazzle fra Deborah Lippmann, kr 179. Diorfic Golden Shock Top Coat fra Dior, kr 250. Tuck It In My Tux fra Essie, kr 129. Gel Nail Lacquer fra IsaDora, kr 89. I'll Tinsel You In fra OPI, kr 155. Coque d'Or fra Guerlain, kr 203. Red Baroness fra CND, kr 159. Stronger Created With Kelly Clarkson fra Deborah Lippmann, kr 179. Trend Alexa Camo fra Nails Inc, kr 179. Foto: FOTO: Produsenten

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning