fet hud

Dette kjennetegner fet hud

Velg riktige hudpleieprodukter for å stabilisere huden.

FET HUD: Typiske kjennetegn for fet hud er blant annet blankhet i ansiktet, urenheter og en grovere hudstruktur. Foto: Gettyimages.com.
FET HUD: Typiske kjennetegn for fet hud er blant annet blankhet i ansiktet, urenheter og en grovere hudstruktur. Foto: Gettyimages.com.
Publisert Oppdatert

Fet hud er en såkalt hudtype, altså en hud du er født med og karakteriseres ved at talgproduksjonen er for høy. Den gode nyheten er at huden da ofte er robust og tåler en støyt. Dessuten får den færre rynker enn tørr hud.

På en annen side er fet hud utsatt for urenheter og kan fort bli blank og føles «skitten». Døde hudceller klistrer seg på huden og huden selv klarer ikke få kvitte seg så godt med døde hudceller som igjen kan føre til at huden blir tilstoppet og gir svarte prikker og kviser.

Typisk for fet hud:

  • Blank i hele ansiktet (ikke bare t-sonen, panne, nese, hake).
  • Ofte urenheter som svarte prikker og kviser.
  • Kan ha papler og pustler (byller med puss).
  • Store porer og grov hudstruktur.
  • Få rynker.
  • Huden føles «skitten».

Les også: Lag dine egne ansiktsmasker

Hudpleieprodukter for fet hud

- Se etter hudpleieprodukter som roer ned talgproduksjonen og tilfører fukt fremfor fett, informerer Ann-Kristin Stokke, fagsjef hos International Dermal Institute.

Hun forklarer at du burde bruke masker med rensende kaolin og at du gjerne kan peele med salisylsyreprodukter eller andre gode syrepeelinger, fordi salisylsyre virker anti-inflammatorisk og antibakterielt på huden.

- Unngå korn i peeling dersom du har kviser og utbrudd - det kan bidra til å spre bakterier og irritere tilstopninger, sier Stokke.

FET HUD: Det finnes mange spesialtilpassede produkter for fet hud. Foto: Produsentene.
FET HUD: Det finnes mange spesialtilpassede produkter for fet hud. Foto: Produsentene.

Tips mot fet hud

Dr. Bjørn Bondevik, hudelege som har spesialisert seg på vitamin- og mineralterapi, mener at kosttilskudd og riktig mat kan gjøre underverker for fet hud, og at spesielt sink og vitamin A er essensielt.

- A-vitamin virker bakteriedrepende og er effektiv mot akne og urenheter. Vitamin A virker også positivt inn på celledelingen som igjen normaliserer huden. Sinken forsterker A-vitamin effekten. Sink er i tilleggmed i 200 enzymprosesser i kroppen og er viktig for stoffskiftet, sier Bondevik.

Han forklarer også at det er viktig med et produkt som rommer mange antioksidanter samt Omega 3, 6 og 9. Antioksidanter beskytter cellene, Omega-fettsyrer virker betennelsesdempende samtidig som det nærer huden innenfra. Anbefalte matvarer som kan hjelpe mot fet hud er kjøtt, innmat, melkeprodukter, korn, poteter, frukt, bær, grønnsaker (spesielt gulrot og brokkoli), fet fisk, lever og egg.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning