Kaffe i hudpleie

- Kaffegrut kan brukes til så mangt

Kan ha en helt spesiell effekt!

IKKE KAST GRUTEN: Kaffegruten er super å bruke på huden.
IKKE KAST GRUTEN: Kaffegruten er super å bruke på huden. Foto: FOTO: Linn M. Rognø.
Publisert Oppdatert

- Kaffegrut kan brukes til så mangt. Du kan bruke kaffegrut som ansiktsmaske, gni inn hodebunnen før du vasker håret, og kaffegrut er utmerket til peeling på resten av kroppen.

Det sier Bjørn Grydeland, kaffeekspert ved Norsk Kaffeinformasjon. Ifølge Grydeland kan kaffe ha en unik effekt på huden.

- Kaffe er et organisk produkt og rikt på blant annet antioksidanter. Antioksidanter nøytraliserer de såkalte frie radikalene, små molekyler som både produseres i og utenfor kroppen, sier han.

Videre forklarer kaffeeksperten at de frie radikalene er et biprodukt fra kroppens energiforbrenning og skadelig for kroppens celler.

- Huden er vårt største organ og absorberer mellom 60 og 80 prosent av det den kommer i kontakt med. Det er derfor ikke uten betydning hva vi smører oss inn med, sier han.

Nederst i artikkelen får du oppskrift på tre peelinger med kaffegrut!

- Oppstrammende for huden

- Moderate mengder kaffe sies å ha en positiv antioksidant effekt på kroppen. Jeg drikker i alle fall mine to daglige kaffekopper med god samvittighet, forteller Ann-Kristin Stokke, hudpleier og fagsjef ved Skintific Academy.

Hvordan kaffe i større eller mindre mengder påvirker kroppen, både positivt og negativt, diskuteres ofte. Ifølge Stokke handler det om moderasjon.

Samtidig mener hun at kaffe og hudpleie fint kan høre sammen:

- Koffein brukes gjerne i profesjonelle hudpleieprodukter for sin oppstrammende effekt, særlig i øyeprodukter der koffein også motvirker hovne øyne, hevder Stokke.

Grydeland forteller at det også tilsettes koffein i en rekke ulike kosmetiske produkter.

- For eksempel skal det visstnok ha gunstig effekt mot hårtap, da noen sjampoer inneholder koffein. Jeg har imidlertid ikke noe kunnskap om effekten av de ulike preparatene, sier Grydeland.

Ifølge Stokke bør koffeinholdige hudpleieprodukter legges sammen med ditt totale koffeininntak, da koffein tas opp i kroppen. Hun råder deg derfor å passe litt ekstra på dersom du er veldig koffeinsensitiv.

- Men helt rasjonelt, så vil nok dette i tilfelle kun påvirke kroppen dersom du bruker kroppsprodukter med koffein, ikke en øyekrem med koffein, sier hun.

Kaffeskrubber

- Mange kaffedrikkere tenker ikke over at kaffegrutene inneholder de samme antioksidanter og andre gunstige stoffer som brukes i dyre hudpleieprodukter, ifølge kaffeeksperten.

For det finnes mange varianter av «kaffeskrubber» som du kan peele huden med.

-Kaffeskrubb har vært brukt lenge og er et anerkjent produkt. Det kan kjøpes, og du kan lage det selv ved å blande kaffegrut med mange ulike ingredienser for å få en god peeling, sier Grydeland.

Gjør det selv

Ønsker du å lage din egen kaffeskrubb? I listen under får du tre tips fra hudpleier Stokke og kaffeekspert Grydeland:

- Dreper UV-skadde hudceller

I 2009 ble det gjennomført en studie av forskere ved The University of Washiongton Seattle USA, hvor de utsatte friske hudceller og UV-skadde hudceller for koffein. Studien ble publisert i Journal of Investigative Dermatology.

Resultatet var at koffein har en evne til å drepe skadde celler uten å skade de friske cellene.

Forskerne uttalte til US News at koffein derfor kan bli en nyttig ingrediens i solkrem i fremtiden.

Flere andre studier har ifølge nettsiden Caffeineinformer.com også vist at koffein har anti-inflammatoriske egenskaper.

Teorien er at dersom koffein smøres under øyet, kan det hjelpe på å redusere hovenhet og mørke ringer siden dette er forårsaket av dårlig blodsirkulasjon og inflammasjon.

Er du interessert i flere oppdateringer fra Klikk Mote? Følg oss på Facebook her!

Kaffegrut og matolje

Til tørr hud.

- Denne peelingen passer best til en tørrere hudtype. Men personlig foretrekker jeg peelinger med mer dyptgående, high tech-ingredienser som syrer, enzymer og retinol, Ann-Kristin Stokke, hudpleier og fagsjef ved Skintific Academy.

Slik gjør du:

 • Ta en del kaffegrut og blant godt med en kaldpresset vegetabilsk matolje, så kan du få en nærende og ganske mild kornpeeling.
 • Skrubb jevnt over huden uten for hardt trykk.
 • Dusj av blandingen på huden når du er ferdig.
 • Avslutt med en fuktighetsgivende bodylotion.

Bland med havsalt

Forebygg grå og livløs hud.

- Med kaffegrut, olivenolje og eventuelt litt havsalt, har du oppskriften på en real skrubb som kan friske opp en grå og livløs hud, mener Bjørn Grydeland, kaffeekspert ved Norsk Kaffeinformasjon.

Ifølge kaffeeksperten er kaffegrut godt for blodomløpet, fjerner døde hudceller og gjør huden myk.

MED MATOLJE: Blander du kaffegrut og matolje, har du en super peeling for tørr hud.
MED MATOLJE: Blander du kaffegrut og matolje, har du en super peeling for tørr hud. Foto: FOTO: Linn M. Rognø.

-Havsalt hjelper mot kløe og tørr hud og olje binder det hele sammen, hevder han.

Slik gjør du:

 • Ha to kopper kaffegrut i en skål.
 • Bland i en halv kopp havsalt.
 • Rør inn 2 – 3 spiseskjeer olivenolje.
 • Bland ingrediensene sammen i en bolle. Du bestemmer selv konsistensen, men om den er tilstrekkelig tykk er det lettere å gni den inn uten søl.

- Ta deretter en varm dusj slik at hele kroppen er fuktig og porene i huden åpner seg. Dette gjør behandlingen mer effektiv. I tillegg kan det fort bli litt søl. Rent praktisk er det derfor en fordel å gjennomføre hele behandlingen i dusjen, tipser Grydeland.

 • Blandingen gnir du inn i huden ved hjelp av vide sirkelbevegelser med hardt, jevnt press. Fortsett til hele kroppen har fått seg en omgang med skrubbing.
 • Skyll av blandingen, og klapp huden tørr med et håndkle. Tilfør så fuktighet med en god bodylotion.

Søtere variant

Denne lukter godt.

- Noen bruker yoghurt isteden for olje som de blander sammen med kaffegrut, eller sukker i stedet for salt, sier Bjørn Grydeland, kaffeekspert ved Norsk Kaffeinformasjon.

Peelingen lager du like enkelt som de andre.

Slik gjør du:

 • Ha to kopper kaffegrut i en skål.
 • Bland i en halv kopp sukker.
 • Miks inn 2 – 3 spiseskjeer yoghurt.

- Du kan også erstatte yoghurt med kokosolje eller mandelolje. Vil du tilsette litt duft, kan du bruke noen dråper lavendel i, tipser Grydeland.

 • Prinsippet er det samme som for alle peelinger: bruk store, jevne sirkelbevegelser til du har peelet all hud. Skyll av blandingen med lunkent vann, tørk og påfør bodylotion for fukt.
KAFFEGRUT OG SALT: Blander du kaffegrut med grovkornet salt og litt matolje, vil du få en peeling som tar ekstra godt på huden.
KAFFEGRUT OG SALT: Blander du kaffegrut med grovkornet salt og litt matolje, vil du få en peeling som tar ekstra godt på huden. Foto: FOTO: Linn M. Rognø.
KAFFEGRUT OG SUKKER: Mikser du kaffegrut med sukker, og bytter ut olje med yoghurt, får du en søtere og mildere peeling.
KAFFEGRUT OG SUKKER: Mikser du kaffegrut med sukker, og bytter ut olje med yoghurt, får du en søtere og mildere peeling. Foto: FOTO: Linn M. Rognø.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning