Hvor ofte vaske håret

Hvor ofte vasker du håret?

For ofte eller for sjelden kan gi svært negative konsekvenser.

VASKE HÅRET: Gjør du dette daglig – eller kanskje for sjeldent? Begge deler kan ha negative konsekvenser for håret ditt.
VASKE HÅRET: Gjør du dette daglig – eller kanskje for sjeldent? Begge deler kan ha negative konsekvenser for håret ditt. Foto: FOTO: Christina Andersen
Publisert Oppdatert

Lever du i troen om at du må vaske håret hver dag? Det er slett ikke nødvendig.

- Du trenger ikke vaske håret mer enn to til tre ganger i uka, sier Randi Marie Viksjø, frisør og daglig leder i Gevir Eger.

Selvsagt kommer dette an på hva slags type hår du har, og noen trenger å vaske det oftere enn andre.

Ikke for ofte, men heller ikke for sjelden

For hva skjer egentlig når du vasker håret oftere enn du egentlig trenger?

Når du sjamponerer håret, tar du bort de naturlige oljene fra hodebunn, og åpner skjellaget på hårstrået.

- Å gjøre dette for ofte kan skape over-produksjon av oljer i hodebunnen, kløe, tørrhet og stiv hodebunn. Hårstrået kan også skades på sikt om man sjamponerer håret for ofte, sier Viksjø.

Men å vaske håret for sjelden, er ikke så bra for hodebunnen.

Morten Aaberg, frisør og daglig leder i Central Park på Grunerløkka, mener likevel det ikke bør gå over tre dager uten å vaske det.

- Vasker du håret for sjelden, risikerer du å få en ubalanse i hodebunnen som kan blant annet føre til flass eller sopp i hodebunnen, sier han.

Bytt ut sjampoen med rensemelk

Trener du ofte og derfor også dusjer oftere, kan du bytte ut ut sjampoen med rensemelk.

- Det har kommet en ny type sjampo som vi kaller en rensemelk. Den renser håret skånsomt uten å ta vekk for mye av de naturlige oljene, og som ikke skader skjellaget på hårstråene, sier Viksjø.

- Så om du er en av dem som vasker håret hver dag, bør du ha en av disse som et alternativ til din vanlige sjampo tre-fire ganger i uka, legger hun til.

Rådfør deg alltid med din frisør om hvilken sjampo som er best for din hodebunn og hårtekstur.

- De fleste bør ha en sjampo for hodebunn, en rensesjampo som fjerner hårprodukter og en sjampo for selve håret, som for eksempel sjampo for farget hår, tørt hår eller krøller, sier Viksjø.

- Tørt hår og tørr hodebunn er to veldig forskjellige ting, så derfor kan det lønne seg å høre med frisøren om hva som er best for deg, sier Aaberg.

Holder ikke bare med vann

Å skylle håret i rent vann uten såpe eller andre rensende midler, telles ifølge Aaberg ikke som en hårvask, og er heller ikke hygienisk i lengden.

- Det er litt som å vaske bak stekeovnen uten såpe; det blir ikke rent, sier han.

- Dersom du ikke vasker håret med annet enn vann, kan håret få en sjenerende lukt, som du kanskje ikke merker så godt selv. Du kan selvsagt bruke andre rensende midler enn såpe for å vaske håret, men personlig synes jeg å vaske håret handler om velvære også, sier Aaberg.

For deg som skal trappe ned antall vask

Dersom du ønsker eller føler du bør trappe ned på antall hårvask i uken, kan du oppleve en periode hvor hodebunnen "omstiller seg", og du kan oppleve at håret føles fett.

- Dette er fordi hodebunnen din er vant til å bli vasket hver dag, slik at oljeproduksjonen i hodebunnen er i full sving. Dette går over etter to-tre uker, sier Viksjø.

Er du interessert i flere oppdateringer fra Klikk Mote? Følg oss på Facebook her!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning