Disse hårtriksene gjør deg yngre

Hun er 12 år eldre på bildet til venstre

Men hun ser yngre ut. Disse hårknepene kan du også lære.

HÅRET GJØR DEG YNGRE: Eller eldre om du vil. For mørkt hår med for streng midtskill legger til noen år på din egentlige alder. Madonna farget håret helt mørkt i 1998. Hun kler bedre de lyse og løsere lokkene, som på dette bildet fra 2010.
HÅRET GJØR DEG YNGRE: Eller eldre om du vil. For mørkt hår med for streng midtskill legger til noen år på din egentlige alder. Madonna farget håret helt mørkt i 1998. Hun kler bedre de lyse og løsere lokkene, som på dette bildet fra 2010. Foto: FOTO: Stella Pictures og Scanpix
Publisert Oppdatert

Glem sprøytestikk og svindyre kremer, alt du trenger er en hårklipp.

Det finnes nesten ikke grenser for hva vi prøver for å tviholde på et ungdommelig utseende. Noen velger kirurgi. Andre satser på botox og såkalte fillere for å fjerne rynker og ujevnheter, mens de aller fleste av oss setter vår lit til kremer, serumer og skrubber.

Men nå lover ekspertene at det er en langt enklere måte å se ung og fresh ut. Og ikke minst er det rimeligere! Ifølge amerikanske Redbook magazine kan det nemlig være noe så enkelt som en hårklipp som står mellom deg og en ny og yngre utgave av deg selv.

1. Pannelugg

- Pannelugg er minst like effektivt som botox for å skjule rynker i pannen, forklarer kjendis-hårstylisten Ric Pipino til Redbook magazine.

- En flott klippet lugg gjør også at håret ditt virker tykkere, noe som for øvrig er en umiddelbar ungdomskilde.

Stylisten har mest tro på en myk, tykk lugg når det gjelder å ha en foryngende effekt på fjeset ditt.

En annen måte å gjøre det på kan være å satse på en lugg med litt mer lengde, som kan skyves ut mot siden av pannen.

- Ja, nå er det mer eller mindre slutt på den tanken at man må klippe seg kort når man er over 35, forklarer frisør Silje Kristin Andreassen hos Dugg.

- Men mange ser umiddelbart yngre ut med en mykere og lettere klipp. Pannelugg er jo en ypperlig måte å skjule linjer i pannen, men også for å gi hele ansiktet en ny frisk look.

SKJULER MYE: Hva gjør det vel om du har et par rynker i panna? Panneluggen skjuler både rynker og ujevnheter.
SKJULER MYE: Hva gjør det vel om du har et par rynker i panna? Panneluggen skjuler både rynker og ujevnheter. Foto: FOTO: Stella Pictures

Faglig leder hos Gevir, Caroline Denise Svendsen, er enig:

- Pannelugg er ekstremt mykgjørende på ansiktstrekkene, og vi har sett mange eksempler på kjendiser som har prøvd seg frem. Både Jeane Seymour, Christie Brinkley og Catherine Zeta-Jones har alle blitt nye med pannelugg.

2. Klipp opp håret

- Langt tungt hår som henger rett ned gjør ingenting for de aller fleste enten man nå er ung eller eldre, forklarer hårstylist Juan Carlos Maciques fra den kjente salongen Rita Hazan Salon i New York til magasinet Redbook.

Stylisten, som har kjendiser som Jennifer Lopez på klientklisten, forklarer at ved å gradere og klippe opp håret skaper man med en gang bevegelse og liv.

- Dette er med på å ramme inn fjeset og skape en mykhet som du ikke får om håret blir for tungt, forklarer eksperten.

- Det å klippe opp håret gjør at du også kan beholde lengden uten at det blir for tungt og drar deg ned, forklarer Andreassen.

- Ved hjelp av stylingredskaper kan man også tilføre mer volum og bevegelse, noe som med en gang ser mer ungt og friskt ut.

- Ingen trenger lengre å klippe seg kort bare fordi du har fylt 40, forsikrer frisør Agnes Marie Bjørge Gulbrandsen hos Gevir.

- Det lange håret du elsker trenger bare en annen og ny vri. Oppklippet og med noen graderinger som skaper bevegelse ser håret ditt mye sunnere - og dermed også yngre - ut. Se bare på kjendiser som Jennifer Garner, Elizabeth Hurley og Jennifer Aniston.

3. Jobb med teksturen på håret, ikke mot

GRADERT: Jo da, det går an å ha langt hår også når du er over 40. Men få frisøren din til å klippe det litt opp, og inntrykket blir umiddelbart både lettere og yngre.
GRADERT: Jo da, det går an å ha langt hår også når du er over 40. Men få frisøren din til å klippe det litt opp, og inntrykket blir umiddelbart både lettere og yngre. Foto: FOTO: Stella Pictures

- Om du har hår som er tett krøllete er det absolutt mest kledelig med en klipp som ender ved eller like under skuldrene, forklarer Maciques.

KRØLLTOPP: Halle Berry omfavner sine naturlige krøller - men klipper dem i skulderlengde.
KRØLLTOPP: Halle Berry omfavner sine naturlige krøller - men klipper dem i skulderlengde. Foto: FOTO: Stella Pictures

- Dette gjelder spesielt etnisk hår som har mye krøll. Her er det viktig å passe på å bruke produkter som gir rikelig med fukt til håret, da jo tørrere slikt hår blir, jo mer kan det se brusete ut.

4. Ungdommelig hestehale

Unngå stramme frisyrer som setter fokus på hver pore og linje i ansiktet. Sats istedet på løse knuter, oppsett eller hestehaler.

- Bruk fingrene til å gre håret sammen til en løs hestehale i nakken, forklarer Ric Pipino til Redbook magazine.

- Dra så løs noen lokker som får henge fram mot ansiktet, dette ser mye mykere ut og vil være snillere mot hud som begynner å få rynker og ujevnheter enn en stram frisyre eller hestehale.

Gulbrandsen bekrefter:

- Det gjør ingenting om det ser litt "rotete" eller litt tilfeldig ut, det er nettopp dette som gjør det ungt.

5. La det skinne

Ingenting sier ungdom som blankt hår. Skinnende lokker er et tegn på sunnhet og vitalitet.

Her finnes det mange produkter som kan hjelpe deg med å få tilbake glansen i håret, blant annet ulike typer serum og oljer, som ikke bare gjør håret blankt å se på, men som også tilfører fukt og næring.

- Blankt hår som reflekterer lyset fra rot til tupp oser av sunnhet og ungdom, bekrefter Svendsen.

- Snakk med frisøren din som kan anbefale produkter som passer til nettopp ditt hår.

5. Styr unna streng midtskill

En frisyre som har midtskill har unektelig en hardere "look" enn en hvor skillen sitter mot den ene eller andre siden av hodet.

- Det er en raskt måte å se litt yngre ut, det med å greie skillet ditt mot siden av hodet, forklarer Maciques til Redbook magazine.

- En bonus er også at litt fete hårrøtter synes mindre om du har sideskill enn om du har en stramt midtskill.

6. Pleie og omsorg

Velpleid hår ser umiddelbart friskere ut enn hår som ser ut som det sårt trenger en vask, klipp eller fuktbehandling.

- Fra naturens side trenger voksent hår mer pleie enn ungt hår, forklarer Andreassen hos Dugg.

SKINNENDE LOKKER: Ingenting sier ungdom som hår som skinner av sunnhet.
SKINNENDE LOKKER: Ingenting sier ungdom som hår som skinner av sunnhet. Foto: FOTO: Stella Pictures

- Jo eldre man blir, dess mer forsvinner glansen ut av håret.

Frisøren forklarer at det finnes stadig flere anti-age produkter for hår på markedet, som alle skal hjelpe til med å bygge opp håret igjen og gi deg glansen tilbake.

- Snakk med frisøren din om hva du burde prøve, hun eller han kan anbefale ulike typer sjampo, balsam eller kurer som vil gjøre underverker for nettopp ditt hår.

Bjørge Gulbrandsen forklarer at jo lengre håret er, jo lengre har du hatt det på hodet - og jo større sjanse er det for at det viser tegn til slitasje.

- Hår har en levetid på 5 -7 år, noe som betyr at lange hår, det vil si delene ytterst på hårstrået, har sittet på i maksimalt lang tid. Det er i utgangspunktet dette håret som trenger mest pleie og omsorg.

Bjørge Gulbrandsen anbefaler håroljer.

- Disse vil hjelpe til med å gi deg fukt og glans tilbake. Det er også forskjell på ulike stylingprodukter. Om du velger en med lett shine eller shimmer vil det gjøre håret mer glansfullt, iallefall på overflaten.

7. Foryngende farge

Man skal ikke undervurdere hvor mye farge har å si for om håret oppfattes som ungt og friskt, eller slitt og tørt.

- Problemet er om man har en farge på håret, enten den nå er naturlig eller ikke, som enten er for mørk eller lys i forhold til din egen hudfarge, forklarer Andreassen.

- Feil tone mot huden kan raskt gjøre at man ser eldre ut enn det man egentlig er.

Andreassen forklarer at en løsning kan være å legge inn en dypere bunnfarge, for å få rammet inn ansiktet på en mer flatterende måte.

- Dette kan gjøres på alle hårfarger. Er du mørk kan du beholde litt dybde i bunnen og legge inn lysere effekter i lengdene. Her i Norge er det natulig nok mange som er blonde i håret, men vi ser ofte at mange er for lyse i håret, noe som kan "stjele" veldig mye av fargene i ansiktet.

Frisøren forklarer at mange ser umiddelbart yngre ut ved å legge inn litt mer farge på håret.

- Enten i striper eller effekter eller på hele håret.

Hos Gevir er Caroline Denise Svendsen enig.

- Fargen vi hadde på håret da vi var yngre er ikke nødvendigvis den som kler oss best når vi blir noen år eldre.

Svendsen forklarer at finnes en gylden regel å forholde seg til når det gjelder hårfarge.

- To toner lysere eller to toner mørkere enn din opprinnelige hårfarge fungerer som regel alltid bra mot din naturlige ansiktsfarge. Spesielt når vi blir eldre, og håret blir mer porøst. Ved å holde seg innen dette spekteret vil du naturlig nok få mindre slitasje på håret, og du er nærmest garantert at fargen vil være kledelig mot huden.

Frisøren forklarer også at håret ditt rask ser yngre ut om du sater på litt ulike nyanser i håret over en kompakt farge.

FARGEFIN: Disse fruene trenger i allefall ikke være frustererte over frisyren. Frisørene råder deg til å holde innenfor to nyanser av din naturlige farge - noe annet kan være mindre flatterende mot huden din.
FARGEFIN: Disse fruene trenger i allefall ikke være frustererte over frisyren. Frisørene råder deg til å holde innenfor to nyanser av din naturlige farge - noe annet kan være mindre flatterende mot huden din. Foto: FOTO: Stella Pictures

- Dette er med på å skape et mykt og mer levende uttrykk, og virker mer naturlig enn en solid farge.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning