Hårtabber

Hårtabbene som får deg til å se eldre ut

Her får du gode råd.

KORT HÅRKLIPP: Får det Beyonce til å se eldre eller yngre ut? ILLUSTRASJONSFOTO: Getty Images
KORT HÅRKLIPP: Får det Beyonce til å se eldre eller yngre ut? ILLUSTRASJONSFOTO: Getty Images
Publisert Oppdatert

- Det er viktig å pleie håret riktig. Hva du spiser, bruker av produkter og hvordan du beskytter håret kan gi deg et ungt utseende - eller et eldre utseende, sier Morten Åberg, frisør og daglig leder i Central Park frisør på Grunerløkka.

- Feil hårklipp til din ansiktsform kan gi deg et eldre utseende. Snakk med frisøren din om hva som passer til deg, sier Thao Dinh, daglig leder og frisør i Felicity Hairdesign i Moss.

Feil hårklipp

En hårklipp som ikke passer til ansiktet kan gi deg noen år ekstra.

- Dersom du har et langt ansikt, kan for eksempel langt hår gi deg et enda lengre ansikt. Håret kan fremstå som tungt, og kan i noen tilfeller gi en effekt av et eldre utseende, sier Dinh.

- Man ser yngre og friskere ut med mer tekstur i et langt hår, som striper eller gradert, og ved å heve tyngdepunktet i frisyren, sier Åberg.

Dersom du ønsker å fremstå yngre, kan det hende at du bør klippe deg kortere.

- En kortere klipp gir en yngre og leken fremtoning. Men, før du klipper deg, er det viktig at du snakker med frisøren om hva som passer til ditt ansikt. Har du et veldig rundt ansikt, skal du være forsiktig med å velge en klipp som er for kort og gjør ansiktet ditt rundere, sier Dinh.

- Du vil fremstå yngre ved å klippe en kortere frisyre som aksentuerer benstrukturen i ansiktet, kinnben og kjevelinje - og fremhever det mest levende i et ansikt, nemlig øynene. Men, det aller vakreste og mest effektive av alle foryngende skjønnhetstips er fortsatt et ekte smil, sier Åberg.

Å klippe lugg kan freshe opp sveisen, enten du har langt eller kort hår.

- En lugg, enten den er skrå eller tvers over, kan freshe opp en frisyre og gi deg et yngre utseende, sier Dinh.

Feil pleie

Det er viktigere enn du tror å pleie håret - og å bruke produkter som passer til din hårtype.

- Tilfør håret gode pleiestoffer med god sjampo, kur og balsam. Og gode håroljer. Trenden med å vaske håret sjelden for å skåne håret fungerer dårlig for hår med lengde, da håret trenger tilførsel av pleiestoffer. Hodebunnen er ment å supplere pleiestoffene ut i håret, men har du langt hår får lengdene ingen tilførsel fra hodebunn. Da trenger man ekstra hjelp fra gode produkter, sier Åberg.

Du skal være forsiktig med rettetang og hørføner.

- Kast rettetanga, skru ned varmen på føneren og bruk produkter med UV-beskyttelse. Gre deg skånsomt, bruk strikk uten metall eller harde deler og unngå hårspenner. Dette er ting som sliter ut håret raskere, sier Åberg.

- Slitte og flisete tupper, eller krusete tørt hår, gjør at du ser eldre ut. Ta vare på håret ditt, sier Dinh.

Spis riktig

Du leste riktig. Hva du får i deg av næring gjør noe med glansen og fylden i håret, og har stor innvirkning på ditt utseende. Ditt kosthold kan gi deg et ungdommelig utseende - eller det motsatte, dersom du ikke får i deg nok vitaminer.

- Hvis du ikke spiser riktig, kan det føre til at håret mister glans, fylde og blir raskere flisete. Dette gjør at du raskt ser eldre ut, sier Åberg.

Det er viktig å få i seg riktig mat.

- Det finnes noen "hår-superfoods" som gir essensiell næring til manken. Få i deg Omega-3 og gode proteiner for vekst, fylde og glans i håret. Vitamin A og C fra grønne grønnsaker og zink fra egg og nøtter. Biotin er også et vitamin som ifølge studier gir god effekt på hårkvalitet og glans, sier Åberg.

Fargefeil

Ettervekst kan i noen tilfeller synes svært godt.

- Dersom du har helfarget håret, vil du ofte få en svært synlig ettervekst. Dersom du ikke ønsker å besøke frisøren en gang i måneden, bør du heller velge å stripe håret. Dette vil gjøre at etterveksten ikke blir så synlig, og håret vil fremstå mer naturlig når den naturlige fargen vokser ut. Dersom håret ser ustelt ut, vil man få et eldre utseende, sier Dinh.

Farge utgjør stor forskjell.

- De som farger håret mørkere, vil i større grad enn de som farger håret lysere, fremstå eldre når etterveksten kommer. Hvis man feks har veldig lyst hår og farger håret mørkt, kan håret fremstå som hvitt eller grått i etterveksten, sier Dinh.

For deg med grått hår

Det er stor forskjell på når man får grått hår. Noen får det allerede i tyveårene, mens andre får det mye senere. Men, det er ikke nødvendigvis det grå håret som får deg til å se eldre ut.

- Dersom du velger å beholde det grå håret, så vil ikke det nødvendigvis gjøre at du ser eldre ut enn med brunt hår. Men, dersom du har grått hår er det viktig at du kler deg i litt farge. Dersom du har grått hår og kler deg i grått, vil du fremstå eldre. Invester i noen fargerike skjerf hvis du har en garderobe som det er mye svart, hvitt og grått i, råder Dinh.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning