Hårfjerning i ansiktet

Dette er de ulike metodene for hårfjerning i ansiktet

Bli kvitt ansiktshårene med laser, lysbehandling, voks, epilator eller elektrolyse.

HÅRFJERNING I ANSIKTET: Laser fjerner ansiktshårene permanent, men fungerer ikke på lyse hår.
HÅRFJERNING I ANSIKTET: Laser fjerner ansiktshårene permanent, men fungerer ikke på lyse hår. Foto: Illustrasjonsfoto: Crestock
Publisert Oppdatert

For mange kvinner oppleves hårveksten i ansiktet som sjenerende, fordi ansiktet er den delen av kroppen som alltid er synlig. Det finnes imidlertid mange måter å kvitte seg med ansiktshåret på, både permanent og midlertidig, hjemme eller i salong.

Under finner du oversikten over de ulike metodene, samt fordelene og ulempene ved disse.

Laser i ansiktet

Laser fjerner håret permanent, men det kreves flere behandlinger før alt håret er borte.

- Med laser kan vi fjerne mellom 50 til 70 prosent av det synlige håret per behandling. Men hver hårsekk har flere håranlegg, og vi får kun behandlet det som er fremme, sier daglig leder ved Oslo kosmetiske lasersenter AS, Sissel Karin Finvold.

LASER I ANSIKTET: Før laserbehandling.
LASER I ANSIKTET: Før laserbehandling. Foto: Foto: Ellipse klinikken
LASER I ANSIKTET: Etter laserbehandling.
LASER I ANSIKTET: Etter laserbehandling. Foto: Foto: Ellipse klinikken

Både laser og Intenst pulserende lys (PLS) bruker lys som sendes mot huden og fanger opp melaninet, pigmentet, i håret, som deretter omdannes til varme. Varmen ødelegger cellene som sitter i hårrøttene, som hindrer at håret stimuleres til å gro.

- Laser og IPL kan kun benyttes på mørke hår, da lyse hår ikke har nok pigmenter til å bli tilstrekkelig varmet opp. I tillegg er mørke hudtyper vanskelige å behandle, fordi de har mye pigmenter i huden. Det beste resultatet får man med mørkt hår på lys hud, sier Kvalitet- og Opplæringsansvarlig ved Ellipse Klinikken, Marianne Jægtvik.

Hormonpåvirkning medfører at vi gjennom hele livet danner nye hår, og derfor blir man aldri helt hårfri. Med laser og IPL vil man imidlertid bli tilnærmet hårfri.

- Det er viktig å unngå sol, solarium og selvbruningskremer minimum fire uker før og etter behandling. Gjør man ikke det, kan man bli brent av laseren. Du må også oppgi om du går på faste medisiner, sier Jægtvik.

Les også: Slik foregår hårfjerning med laser på kroppshår

Voksing i ansiktet

Det er to typer voks å velge mellom i salong; azylenvok og vanlig voks. Azylenvoksen er flytende og varm idet man tar den på, slik at man å vente til voksen stivner før man drar den av.

- Denne voksen er mer skånsom mot huden enn vanlig voks, men tar ofte litt lengre tid, sier daglig leder ved Bare Clinic, Guro Høgås.

Ved vanlig voksing i salong smører man på varm voks og fjerner den med strips.

- Denne metoden er veldig effektiv, men den kan bli litt før tøff for den med sart hud, sier hun.

Ved voksing vil hårene komme tilbake etter hvert, men ved gjentatte behandlinger vil man kunne merke redusert hårvekst.

Lysbehandling hjemme

Nå kan du også fjerne hår langvarig hjemme, ved Silk'n SensEpil, som fungerer på samme måte som IPL. Det er et apparat til hjemmebruk, som sender lysstråler ned i hårsekken og omdanner det til varme. Apparatet er trygt å bruke hjemme, og skal etter gjentatte behandlinger fjerne håret permanent. Som ved IPL gir Silk'n SnsEpil varierende effekt på mørk hud og lyst hår.

- Før bruk skal man barbere området og deretter vente et døgn før behandling. Dette fordi lyset følger hårstrået inn i hårsekken, så dersom håret er for langt kommer ikke lyset godt nok inn, sier Tommy Myhre ved Elkjøp Nordic AS.

Unngå soling og solarium minst to uker før og etter behandling med Silk`n SensEpil.

Les også: 6 tips mot tørre lepper

Elektrolyse fjerner lyse hår

Elektrolyse er en behandling som utføres på salong ved at man ødelegger hårsekkene ved hjelp av strøm. Ved elektrolyse må man treffe håret i sin riktige vekstfase, og derfor må man gjenta behandlingen en del ganger for at behandlingen skal virke permanent.

- Man kan fjerne lyse hår permanent med elektrolyse, hvor man går ned i hver enkelt hårsekk med en nål og varmer opp ved hjelp av strøm. Denne metoden egner seg kun for små områder som for eksempel på overleppen, forklarer Jægtvik.

Les også: Alt du lurer på om rynker under øynene

Voks av ansiktet hjemme

I butikken finnes det flere typer spesialvoks som er spesielt beregnet på ansiktshår. Voksen varmes enkelt opp i varmt vann og påføres deretter på huden. Den dras av med strips som kan klippes og formes etter eget ønske. Husk å holde huden stram og å dra mot hårets groretning.

Hårfjerningskrem finnes også til ansiktet og disse fjerner hårene smertefritt. Resultatet varer imidlertid ikke like lenge.

- Det varer kun i noen dager, og i tillegg blir det brukt sterke ingredienser på huden, sier Høgås.

Epilator i ansiktet

Epilator er en maskin til hjemmebruk, som rulles over huden og napper ut hår. Resultatet varer omtrent like lenge som voksing, og etter lang tids bruk kan du få litt mindre hårvekst.

- Et minus med epilatoren er at den kan kutte hårene i stedet for å rive de ut med roten, og da er det lett å få inngrodde hår, sier Høgås.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning