Helseskadelig med gelélakk?

Gjør du dette med neglene dine?

Forskere advarer mot hjemmebruk av gelélakk.

SHELLAC: Neglelakk-formen krever en del arbeid, blant annet fordi neglene skal "herdes" under en UV-lys/LED-lys-lampe etter påføring.
SHELLAC: Neglelakk-formen krever en del arbeid, blant annet fordi neglene skal "herdes" under en UV-lys/LED-lys-lampe etter påføring. Foto: FOTO: Neglakademiet AS.
Publisert Oppdatert

Trygg bruk av gelélakk

  • Økologiske lakker anbefales. Poleringsmidler fremstilt av organiske materialer, vil i stor grad redusere risikoen for kreft sammenlignet med forbindelser som inneholder det hormonforstyrrende kjemikaliet BHA .
  • La din hendene lufttørke. Lufttørking eliminerer risikoen for hudkreft forårsaket av UV-stråler.
  • Oppsøk salonger som bruker LED-lys i stedet for UV-lys til tørking av lakken. LED-lys stråler ikke like kraftig som UV- lys.
  • Velg en erfaren neglbehandler med lisens som kan gi deg en sunn og trygg manikyr.

( Kilde: Iuhealth.org. )

Legging av gelélakk utføres vanligvis i profesjonelle salonger.

Lakken skal være slitesterk og langvarig, beskyttende og tåle det meste uten å skalle av eller sprekke.

- Gelélakk skal vare i minst 14 dager, og du skal kunne bruke hendene dine som normalt uten å være bekymret, sier Emma Bui, negldesigner ved salongen The Beauty Bar.

Hun mener at gelélakk er en innovasjon innenfor neglindustrien.

Forskere advarer mot hjemme-behandling

I løpet av manikyren påføres lakken og deretter herdes den på neglene i en UV-eller LED-lampe. Det gjør at den sitter mye bedre enn vanlig neglelakk.

Flere forskere hevder at hjemme-varianter av gelélakk kan være skadelig for huden på grunn av UV-strålingen.

Det er viktig å understreke at dette ikke gjelder selve varemerket/produktet CND Shellac som brukes i mange profesjonelle salonger.

I fjor mottok svenske Läkemedelsverket flere rapporter om ulike helseskader, det ble dermed besluttet å forby gelélakk fra Depend Cosmetics på grunn av "en alvorlig risiko for menneskers helse grunnet store allergiske reaksjoner".

Monica Tammela, etterforsker ved den svenske etaten, uttalte til Aftonbladet.se at flere av dem som rapporterte til etaten, har vært ute av stand til å arbeide eller gjennomføre sine vanlige gjøremål. I tillegg har enkelte måttet motta medisinsk behandling.

Etter alarmene fra forbrukerne, ble produktet gransket, og Läkemedelsverket fant at det inneholdt noe som kalles uherdet akrylater .

Akrylatene herdes av forbrukeren selv ved hjelp av en UV-eller LED- lampe.

Det er nettopp uherdet akrylater som kan være spesielt allergifremkallende hvis de kommer i kontakt med huden, særlig etter flere gangers bruk, opplyses det i artikkelen.

Produsentene måtte dermed trekke produktet fra butikkene.

Mårten Johansson, selskapets president, uttalte til Aftonbladet at de aksepterte avgjørelsen som ble tatt, og at selskapet tar dette på alvor.

Mange typer lakk

Solhaug understreker at dersom det skulle oppstå infeksjoner, må det skyldes feilaktig bruk eller fjerning.

- Her er det viktig å poengtere at mange kunder bruker "Shellac" som en fellesbetegnelse for alle type gelélakker eller farget gelé som legges på neglene. CND Shellac skal ikke, ved riktig påføring og fjerning, skade naturneglen. Men andre produkter som faktisk må files, kan skade naturneglen hvis du ikke får det ordentlig fjernet, eller blir fortalt hvordan du skal gjøre det skånsomt, sier Solhaug videre.

Dersom neglene blir skadet eller tynnere, er dette på grunn av manglende pleie fra kundens side, eller at negledesigneren har vært for hard på hånden, hevder hun.

- Neglene kan for enkelte virke svakere ved fjerning, men dette kan altså skyldes hvordan kunden eller negledesigneren fjerner produkter, sier hun.

- Shellac er ikke farlig

Anja Solhaug, kursansvarlig ved Neglakademiet AS, sier profesjonell Shellac i seg selv ikke er farlig.

Dette støttes av Bui.

- Det er ikke farlig å benytte seg av Shellac på grunn av UV- lyset eller LED -lyset. UV- lyset som brukes er for svakt til å kunne være skadelig for helsen. LED -lyset er heller ikke skadelig, men du skal ikke se direkte på lampen under behandling på grunn av det skrape lyset, sier Bui.

Hun opplyser videre at begge lysene er laget for bruk av behandlinger som ikke varer lengre enn 15-20 minutter.

Slik beskytter du neglene

Du bør, ifølge neglekspertene, beskytte neglene godt når Shellac er påført:

- Du bør alltid bruke CND SolarOil, gjerne to ganger daglig. Dette vil holde hele naturneglen sunn og frisk, tilføre fuktighet og gjøre at Shellac sitter bedre. Du bør også bruke hansker når du vasker, eller driver med hagearbeid, sier Solhaug.

Bui forteller at gelélakk generelt sitter på overflaten av neglen, mens alt under neglen fortsatt "trenger inn" i neglen.

- Benytt deg av vanlige rense-og pleierutiner ved behov, dette gjelder spesielt lange negler, sier hun.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning