Bruke sminke hver dag

- Daglig bruk av leppestift fjerner din naturlige leppefarge

Men løsningen er enkel.

STORE LEPPER: Kylie Jenner sine lepper har vært årets store snakkis, men sjansen er stor for at 17-åringens daglige tunge sminkebruk er skadelig.
STORE LEPPER: Kylie Jenner sine lepper har vært årets store snakkis, men sjansen er stor for at 17-åringens daglige tunge sminkebruk er skadelig.
Publisert Oppdatert
NATURLIG: Også sminkedronninga Kylie Jenner tar pause fra sminkepungen en gang i blant.
NATURLIG: Også sminkedronninga Kylie Jenner tar pause fra sminkepungen en gang i blant. Foto: FOTO: Stella Pictures

Er det ikke rart hvordan vi kan bli avhengige av noe, uten å egentlig tenke over det?

For mange jenter er sminke ofte noe vi ikke kan bevege oss ut døra uten.

Det trenger ikke nødvendigvis være på nivå med Kim Kardashian sin daglige sminkelook, men ofte føler vi oss "nakne" uten for eksempel maskara eller foundation.

Men hvor bra er det egentlig for huden at vi legger sminke på den, hver eneste dag?

Klikk Mote har snakket med lege og forfatter av boken Frisk Hud, Rolah Lønning, og hudpleier samt fagsjef ved Skintific, Ann Kristin Stokke.

Og ekspertene har mye å si om daglig bruk av foundation, maskara, leppestift og forming av bryn.

- Jeg er en stor tilhenger av daglig, riktig stell av huden, slik at sminke ikke blir nødvendig. Det var også det som var ideen bak boken, da jeg tror ren, myk og frisk hud uten sminke er noe alle ønsker seg, sier Lønning.

Sjekk ingrediensene

Stokke forteller at daglig sminke kan være positivt, hvis du er veldig nøye med å kun bruke pleiende og beskyttende ingredienser.

Samtidig oppfordrer hun også til å styre unna daglig sminke hvis produktene ikke faller under nettopp den kategorien.

- Sminke som inneholder irriterende eller poretettende stoffer, kan være fordelaktige å bruke sjeldnere da huden ikke har det optimalt med slike ingredienser.

Foundation kan tette porene

Lønning opplyser at det i dag finnes mange gode varianter av foundation, som for eksempel enkelte BB-creams som er langt snillere på huden enn tidligere formulaer.

Men samtidig er det viktig å være obs på hvilke ingredienser foundation inneholder hvis du bruker den daglig.

- Som med all kosmetikk kan enkelte ingredienser være allergifremkallende, eller irriterende på huden. Andre kan virke tilstoppende på porer som igjen kan gi akneutbrudd. Det er derfor viktig å velge riktig foundation for egen hudtype.

Stokke er helt enig i at enkelte formulaer vil være langt bedre for huden enn andre.

- En hudpleiende, mineralbasert foundation vil ikke gi huden skader ved daglig bruk, heller tvert imot vil den beskytte og pleie huden. En tradisjonell foundation kan imidlertid gi tilstopninger, kviser, virke uttørrende eller gi utslett ved daglig bruk.

Begge ekspertene minner også om at UV-beskyttelse er særdeles viktig for huden, så pass på at foundationen din inneholder et UV-filter.

SMINKEFRI DAG: Vakre Tyra Banks er ikke redd for å gå sminkefri, og viser det titt og ofta via sin instagramkonto.
SMINKEFRI DAG: Vakre Tyra Banks er ikke redd for å gå sminkefri, og viser det titt og ofta via sin instagramkonto. Foto: FOTO: Stella Pictures

Styr unna vannfast maskara

Er det ett sminkeprodukt de fleste av oss bruker hver bidige dag, er det maskara.

Og alderen for når jenter først begynner å bruke maskara, ser ut til å bli yngre og yngre.

- Bakterier i øyesminke og maskara kan medføre infeksjoner i og rundt øyet - inklusiv tårekanalen, opplyser Lønning.

I tillegg til å virke irriterende på øyne og tyngende på øyevippene, er det flere skumle ingredienser du bør være obs på her.

- Se etter maskara uten lakk, skjellakk og petroleumsbaserte ingredienser da disse kan virke irriterende på øyne. Velg heller maskara med pleiende ingredienser som hydrolyserte hveteproteiner, fuktighetsbindende algeekstrakter og beskyttende pantenol, råder Stokke og fortsetter:

- Jeg anbefaler å bruke en pleiende vippeprimer for å pleie og beskytte vippene før du påfører maskara. Unngå vannfast maskara, da dette sliter mest på vippene.

Lønning er ikke kjent med studier som viser at daglig bruk av maskara vil slite på vippene, men sier til Klikk Mote at andre populære vippebehandlinger, som falske vipper er vippeextensions kan gjøre nettopp det.

- Er du redd for slitasje generelt, finnes det vippeserum som kan påføres daglig for et lite løft og samtidig pleie. Har du lyse vipper kan du vurdere å farge dem, så slipper du å påføre maskara hver eneste dag, legger legen til.

- Hårsekkene dør ved overnapping

At bryn har mye å si for et ansikt og en sminkelook generelt, er det liten tvil om. De er tross alt med på å ramme inn ansiktet og lettere vise mimikk.

Men når det kommer til å sminke bryn, og spesielt forme dem, kan en daglig rutine gjøre mer skade enn du tror.

- Ved gjentatt napping av et hår, som ved voksing eller napping med pinsett, vil hårsekken ta skade, og etterhvert dø, forteller Lønning og fortsetter:

Styr unna disse ingrediensene

  • Mineraloljer: Har høyere konsentrasjoner som kan gi kviser og sorte prikker.

  • Lanolin: Virker komedogent på en fetere hud. Mange atopikere (eksem) er allergisk mot dette stoffet utvunnet fra sauens ull.

  • Alkohol: Virker uttørrende og irriterende på huden. Kan også gi hyperpigmentering og framskynde aldring.

  • Parfyme: Vanligste stoffet å reagere allergisk på i kosmetikk.

  • Komedogene ingredienser: For eksempel Acetylated Lanolin, Butyl Stearate, Cocoa Butter, Flax Oil, Isoparraffin C9-11, Isopropyl Myristate, Linseed Oil, Myristyl Myristate, Myreth-3 Myristate, Octyl Palmitate, Octyl Stearate. Disse vil potensielt gi sorte prikker, innkapslet talg og kviser, særlig hos en fetere hud og en akne-disponert hud.

Kilde: Ann Kristin Stokke, fagsjef og hudpleier ved Skintific.

- Hårsekker kan bli infiserte, spesielt ved hårfjerning, og bryn er ekstra utsatt da dette er et område med mer hårsekker som kan blokkeres, og høyere talgproduksjon i forhold til for eksempel kinn.

Klikk Mote spurte Stokke om hvorfor mange opplever sorte og hvite prikker langs bryn.

- Det kommer som regel enten av dårlig hygiene ved napping eller på grunn av komedogene ingredienser i sminken. Enkelte kan også oppleve urenheter på grunn av inngrodde hår.

- Din naturlige leppefarge forsvinner

- Daglig og gjentatt leppestiftbruk kan medføre at det tynne laget med hud på leppene blir tykkere, slik at den naturlige røde leppefargen din blir mindre synlig. Derfor kan mange føle at de "må" bruke leppestift for å opprettholde leppefarge, opplyser Lønning.

Legen anbefaler derfor å holde seg til pleiende leppeprodukter når nødvendig, og kun bruke fargede leppestifter til spesielle anledninger.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

LEPPESTIFT: Venninnene Taylor Swift og Jamie King, er begge glade i sterke leppestifter - men burde de egentlig bruke det hver dag?
LEPPESTIFT: Venninnene Taylor Swift og Jamie King, er begge glade i sterke leppestifter - men burde de egentlig bruke det hver dag? Foto: FOTO: Stella Pictures

Stokke opplyser også om andre skader som kan oppstå ved overdreven bruk av leppestift og enkelte leppeprodukter:

- Unngå leppepomader som inneholder mineralolje, disse vil kun tørke ut leppene på sikt. Lipgloss, leppestifter og lipliner med kunstige røde fargestoffer kan gi sorte prikker langs leppekanten.

Men overraskende nok forteller også Stokke til Klikk Mote at det er noe helt annet som kan være langt verre for leppene:

- De verste skadene på leppene, er det faktisk ikke sminken som gjør, vedvarende slikking på leppene vil på sikt gi eksem. Det samme vil ubeskyttede lepper i vinterkulden, mens ubeskyttede lepper i solen kan gi munnsår.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning