Antialdring

Sover du for lite?

Her er uvanene som gjør deg raskere eldre.

LITE SØVN: For lite søvn kan føre til tørr, rynkete og lite spenstig hud, og er derfor en av faktorene som kan få deg til å se eldre ut raskere.
LITE SØVN: For lite søvn kan føre til tørr, rynkete og lite spenstig hud, og er derfor en av faktorene som kan få deg til å se eldre ut raskere. Foto: FOTO: Getty Images
Publisert Oppdatert

Joda, alle blir eldre, men ved å kutte ut visse uvaner kan du faktisk unngå at aldringstegnene sniker seg for tidlig på.

Hudpleier Kari Elen Bjelland er ikke i tvil om hvilken uvane som kommer foran alt annet.

-Soling er den faktoren som påvirker huden mest i forhold til tidlig aldring. Solen står for hele 90 prosent av for tidlig aldring av hud, forteller hun.

- Vi nordmenn er solhungrige folk, men dessverre har vi en hud som tåler soling relativt dårlig. Jo lysere hudtype, jo mindre tåler du, og jo raskere vil huden eldes, legger Bjelland til.

Tynn hud mest utsatt

Hudpleieren understreker at det er viktig å beskytte seg mot solens UVA-stråler året rundt. De passerer nemlig fritt gjennom tåke og skydekke, glass og vinduer. Så selv på overskyede dager midtvinters vil disse strålene nå huden din.

- Også når du kjører bil er du utsatt. Disse strålene trenger dypt ned i lærhuden og forårsaker hudskade, som igjen fører til tidlig aldring av huden, forteller Bjelland videre.

UVB-stråler fører til DNA-skader i hudcellene, som igjen kan forårsake endringer i celledelingen og sykdom i huden. Det er UVB-strålene som gjør deg solbrent.

-Der huden er tynnest er det størst fare for å bli solbrent.  Rundt øynene er det nok at du brenner huden én gang i løpet av livet, og huden er skadet for alltid, sier Bjelland.

Hun presenterer en liten obs obs-liste:

  • Når UV-strålene treffer hudcellene genereres svært reaktive frie radikaler, som fører til celleskade.
  • Jo mer eksponering, jo mer skade.
  • Jo mer skade jo flere rynker, kroniske lidelser og eventuelt hudkreft. Pigmenteringen i huden endres etter hvert, og huden blir ujevn i farge og struktur.
  • I tillegg vil rynker og en "grovere" hud gjøre at den totalt ser eldre ut. 

-Et annet råd er å ikke ta solarium før en drar til syden. Solarium forbereder i liten grad huden til solens stråler, og den totale mengden stråling økes, som der igjen er skadelig for huden, anbefaler Bjelland.

Røyk, alkohol og for lite søvn

Nest etter solen kommer røyk og alkohol som huden og kroppens verste fiende hva gjelder tidlig aldring og helsen generelt.

- Nikotinen i sigarettene får blodkarene til å trekke seg sammen, og spesielt går det ut over de bitte små kapillærårene i hudens øvre lag som skal forsyne huden med oksygen. Sirkulasjonene i huden vil dermed reduseres, og dermed hudens evne til fornyelse, understreker hudpleieren.

-Huden blir grovere og mer grålig på farge. Som kompensasjon for den dårlige oksygenforsyningen i huden, utvides karene, og de blir synlige i huden. Dette er jo slett ikke pent og huden ser eldre ut, sier Bjelland.

Ifølge hudpleieren fører alkohol til dehydrering av huden, og dermed blir den tørr, noe som igjen fører til at linjer og rynker blir mer synlig.

-Men også for lite søvn kan gjøre sitt med utseendet. Etter hvert som vi blir eldre vises det godt på huden når vi har sovet lite. Den ser tørr, mer rynkete og mindre spenstig ut. Huden bygger seg opp når vi sover, understreker hun.

Usunn mat

At skjønnhet kommer innenfra, er noe du bør ta bokstavelig, ifølge ernæringsrådgiver Anbjørg Marie Hellestræ ved Stavanger Ernæringsklinikk.

- Generelt når det gjelder hud og aldring er det antioksidanter som gjelder, ikke som tilskudd, men som komponenter i matvarer som frukt, bær, grønt og krydder, blant annet. Her virker de sammen med andre nyttige stoffer i frukten for å gi oss den gode helseeffekten. Dette får vi ikke fra utdrag av et enkelt vitamin alene, sier Hellestræ.

Når det gjelder hud og aldring motvirker det de helseskadelige effektene fra røyk, sol, miljøgifter og andre frie radikaler som vi utsettes for i aldringsprosessen.

-Prosessert mat og herdet fett, altså ferdigprodukter med høyt innhold av omega 6, kan fremme sykdom og aldring, forteller hun.

Vil du holde utseendet ungt og frisk så lenge som mulig, bør du droppe dårlige matvaner.

- Det er helheten som betyr noe sammen med antioksidantene,  Omega 3, olivenolje, nøtter og frisk frukt og grønt.

Personlig trener Elisabeth Hauglum ved Gympartner, mener at sukker og junk food kan gjøre at huden mister spensten.

- Og du kan få uren hud, sier Hauglum.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Husk å få i deg omega-fettsyrer og nok vann

ALKOHOL OG SALT: For å hindre at huden din eldes raskere, bør du være obs på at alkohol fører til dehydrering av huden, som gjør den tørr og dermed synligere linjer og rynker. Også høyt saltinntak kan fremme sykdom og aldring.
ALKOHOL OG SALT: For å hindre at huden din eldes raskere, bør du være obs på at alkohol fører til dehydrering av huden, som gjør den tørr og dermed synligere linjer og rynker. Også høyt saltinntak kan fremme sykdom og aldring. Foto: FOTO: Linn M. Rognø

- Lite næring, vitaminer, mineraler og omega 3 vil føre til slapphet – som igjen gjør at du ikke orker å trene eller orker å lage mat. Dette vil igjen påvirke søvnen, fortsetter Hellestræ.

Ernæringsrådgiveren presiserer at det ikke er enkeltkomponenter, men helheten i kostholdet som er avgjørende. 

Gode råd mot tidlig aldring

Bruk solkrem hele året: Minst faktor 15 på vinteren, og 50 om sommeren – spesielt midt på sommeren og i varmere strøk. Solkremen bør ha filter både mot UVA (aldringsstrålene) og UVB (solforbrenningstrålene).

Fisk, omega 3 og gode oljer (extra virgin olivenolje, kaldpresset raps) fremmer helsen og forebygger tidlig aldring.

Drikk nok vann og spis jevnt over sunn mat.

Husk fysisk aktivitet! Ta trapper fremfor heis, sykle til jobb eller parker et stykke unna. Gjør enkle styrkeøvelser om kvelden.

Stress påvirker hud og kropp negativt. Prøv å senk skuldrene og få ro.

Kilder: Hudpleier Kari Elen Bjelland, ernæringsfysiolog Anbjørg Marie Hellestræ og personlig trener Elisabeth Hauglum

-Nok næring, fisk, bønner, fullkorn, frisk frukt og grønt vil gi et friskt utseende sammen med jevn aktivitet, tipser hun.

Personlig trener Hauglum forteller at omega 3, 6 og 9 tilfører huden din fett, som igjen kan bidra til å glatte ut rynker og gi penere hud.

- Drikk nok vann i løpet av dagen, og husk å tilføre ekstra vann ved trening. Mange drikker ikke nok vann i løpet av dagen, og huden kan miste litt spenst og se mer gusten ut, sier hun.

- Spis bær og frukt. De er rike på antioksidanter. Desto sterker farge, desto mer antioksidanter – som regel. De bidrar til at cellene ikke tar så fort skade. De har derfor også en fornyende effekt, som kan bremse aldringen, legger Hauglum til.

Også trening spiller en rolle når det gjelder hudens aldringsprosess.

- For lite trening vil gjøre at kroppen eldes raskere enn hos dem som trener aktivt, forteller Hauglum.

-Jeg tror definitivt at trening påvirker huden. Det er gjort en studie på dette, som viser at huden til dem som trener holder seg yngre, enn de som ikke trener. Det er jo egentlig helt fantastisk at du kan være med å holde huden din yngre ved å trene og være aktiv, legger hun til.

Treningseksperten forteller at når hjerterytmen øker, øker du også blodsirkulasjonen som gir bedre tilførsel av oksygen og øker næringsstoffer til huden. Det vil igjen kunne bidra til å redusere cellulitter.

- Ved for eksempel kondisjonstrening vil hjertets evne til å pumpe blod bli bedre, du får høyere slagvolum. Det vil også forebygge livsstilssykdommer som høyt blodtrykk, overvekt, redusert sirkulasjon, aldersdiabetes og høyt kolesterol, sier Hauglum.

Er du interessert i flere oppdateringer fra Klikk Mote? Følg oss på Facebook her!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning