Piercing

Nå skal ørepiercingen sitte høyt oppe

Og den trenger ikke være ekte!

ØREPIERCING: Rihanna, Scarlet Johansson og Keira Knightley har kastet seg på trenden med piercing høyt oppe i ørekanten.
ØREPIERCING: Rihanna, Scarlet Johansson og Keira Knightley har kastet seg på trenden med piercing høyt oppe i ørekanten. Foto: Foto: Getty Images
Publisert Oppdatert

Piercinger er stadig oftere å se i motebildet, og kjendiser som Rihanna, Scarlet Johansson og Keira Knightley har alle slengt seg på trenden med piercing høyt opp i ørekanten.

- Det har vært en påfallende økning, og er helt klart en farsott i sosiale medier, sier Håvard Frisell, daglig leder hos Madison Piercing og Tattoo i Sarpsborg.

- Det har også blitt veldig populært med piercing høyt oppe i den indre ørekanten. I tillegg er tappen over øregangen en stayer som er populær på tredje året, fortsetter han.

Det er hovedsakelig jenter som kaster seg på trendene.

- Piercing er fortsatt og enda klarere et typisk jentefenomen, men jenta er nok blitt litt eldre. Gutta har falt litt ifra, sier Frisell.

Må ikke være ekte

Piercing-trender varierer med tiden på året, og både stang i øyenbrynet og hull i navlen er tilbake denne våren. Det kan tilskrives nittitallstrenden som preger motebildet nå.

Men du må ikke penetrere huden med nåler for å være trendy i sommer. Faktisk kan du følge moten på stranda og i bygatene med falske piercinger.

- Piercing er superhot denne sesongen, men nå er det faux piercings, eller falske piercinger som gjelder. Det har vi sett på catwalken hos blant andre Rodarte, Dries Van Noten, Balenciaga og nå sist Givenchy, der kreativ direktør Riccardo Tisci overrasket ved å sendte modellene nedover catwalken med faux piercings i hele ansiktet, forteller Ida Elise Eide Einarsdóttir, redaktør for motebladet Vixen Magazine.

Trenden har blitt hentet opp av motebloggere, it-girls og fashionistas.

(Artikkelen forsetter under bildet).

POPULÆRT: Denne typen piercing, der man plasserer smykket høyt opp i øret, er det hotteste for tiden.
POPULÆRT: Denne typen piercing, der man plasserer smykket høyt opp i øret, er det hotteste for tiden. Foto: Foto: Håvard Frisell, Madison Tattoo og Piercing Studio

Mer mainstream

Hvis du likevel føler at å gjøre det ekte er det rette, er du snart mer mainstream enn individualist, informerer Frisell.

MOTE: Kronprinsesse Mette-Marit har fulgt moten med falsk piercing i ørekanten. FOTO: Getty Images
MOTE: Kronprinsesse Mette-Marit har fulgt moten med falsk piercing i ørekanten. FOTO: Getty Images

Da han startet med piercing mente folk at det var en døgnflue for spesielt interesserte. Nå er det ikke lenger så sjokkerende.

- Det er et motefenomen, men de som velger det som sin uttrykksform gjør det nok som et ønske om å være annerledes. Men nå er det lov å være annerledes.

Kjendiser og media gjør det tillatt å være og oppføre seg litt annerledes.

Han forklarer at også resten av motebransjen og gullsmeder har tatt etter piercing-industrien når det gjelder utforming av smykker.

­- Piercing-ringene fikk den formen de har, med en ring og en kule, av en praktisk årsak. De skulle ha en lukkefunksjon uten å kompromittere hygienen. Nå er det adoptert som et moteikon, og ofte sitter ikke engang lukkemekanismen i selve kula, som den gjør i piercinger. Det er interessant, fordi det i utgangspunktet ikke er designet for utseendets skyld, men skal ha en funksjon, sier Frisell.

Kjendisene følger folket

Takket være sosiale medier er det ikke lenger slik at folk undersøker hva kjendisene smykker seg med og så vil ha det selv.

- Da Axl Rose hadde stang i øyebrynet skulle alle andre ha det. Men nå løper kjendisene litt mer etter folkemengden og ikke motsatt. Det er lettere for enkeltmennesker å trå fram på en tydeligere måte, og hvem som helst kan bli kjendis på Instagram, mener piercing-eksperten.

Et eksempel på en kjendis som har kastet seg på den nye ørepiercingbølgen er kronprinsesse Mette-Marit. Hun har imidlertid valgt den falske varianten.

- Aller hottest er kanskje ørepiercingen som virkelig har fått sin renessanse, og som blant andre kronprinsesse Mette-Marit sverger til, samt ring i nese og øyenbryn, sier Eide Einarsdóttir i Vixen.

Moteredaktøren lover at du er supertrendy om du sjekker ut mulighetene for faux piercings.

- Det er mange av dem, både hos de internasjonale designerne og motehusene, high street-butikkene og kjedebutikkene, sier hun.

Den verste tabben

Håvard Frisell mener at den aller verste piercing-tabben er å plassere et smykke nede ved håndleddet.

IKKE BRA: Piercing ved håndleddet bør du holde deg langt unna.
IKKE BRA: Piercing ved håndleddet bør du holde deg langt unna. Foto: Foto: Creative Commos by Flickr.com

- Det er et sted med mye bevegelse, hvor man ikke klarer å gjennomføre hygienen på en ordentlig måte. Det er gjerne ting som blir gjort på sydenferie hos «Pablo Desperat», som ikke sier nei eller tenker på konsekvensene. Folk som gjør det har gjerne enda større behov for å være individualist enn de andre individualistene, og kommer hjem og vifter med kirurgisk stål i håndleddet. Så skal de ut og feie, og bakteriene beveger seg til nærmeste sårkant.

- Heldigvis er det ikke så mye av dette, men det dukker alltid opp en og annen idiot på ettersommeren, sier han.

Generelt er han skeptisk til udefinerte steder i utlandet når det gjelder hvor man skal ta piercing.

- Det finnes mange utmerkede steder i utlandet, men de stedene som er bra er også populære hos lokalbefolkningen. Det kan bli ventetid, og det har man ikke tid til når man bare er på ferie. De som ikke har ventetid har det ikke av en grunn. Da kan det oppstå infeksjon, og en helt ny piercing er heller ikke lurt i kombinasjon med sol og bading, sier han.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning