Hudpleie for menn

Hudpleien du som mann trenger

Ansiktskrem, ansiktsrens og ansiktsskrubb er like viktig for menn som for kvinner.

HUDPLEIE FOR MENN: Selv om det er en markant forskjell på huden til menn og kvinner, har menn like mange fordeler ved å ta vare på huden sin. Foto: Gettyimages.com.
HUDPLEIE FOR MENN: Selv om det er en markant forskjell på huden til menn og kvinner, har menn like mange fordeler ved å ta vare på huden sin. Foto: Gettyimages.com.
Publisert Oppdatert

Låner du kjærestens hudpleie?

Siden menn har høyere talgproduksjon enn kvinner, og dermed mer olje i huden, vil de ha behov for andre typer hudpleieprodukter.

- Menn trenger generelt lettere produkter enn kvinner, det vil si produkter med mindre fett, forteller Johansen.

- Kjæresten har trolig mye tørrere hud, og har kanskje en rikere krem stående. Ved å bruke for rike kremer, vil mannen lettere kunne bli blank i løpet av dagen, få sorte prikker og kviser, legger hun til.

Selv om det har blitt mer stuerent for menn å ta vare på seg selv i løpet av de siste årene, er det fremdeles mange som dropper faste hudpleierutiner.

Mange ser nok på det som feminint å bruke hudpleieprodukter og kunne aldri tenke seg å stå foran speilet for å skrubbe huden - til tross for at en ukentlig eksfoliering har mange positive effekter på huden.

Men, hvorvidt gjelder hudpleie kan menn faktisk ha noe å lære av kvinner.

Ansiktskrem for menn

Selv om det er en markant forskjell på huden til menn og kvinner, har menn like mange fordeler ved å ta vare på huden sin hver dag, i liket med kvinner.

- Den store forskjellen er at menn fra naturens side har en tykkere hud. Dette bunner i det mannlige kjønnshormonet testosteron, som forårsaker økt tykkelse av overhuden og lærhuden, samt økt hårvekst i ansiktet, forteller lege og forfatter av boken Frisk hud, Rolah O. Lønning.

Hun forklarer at testosteronet øker produksjonen av oljer fra talgkjertlene som smører og beskytter huden, og at det er derfor mange menn ikke føler det samme behovet for å smøre seg med eksempelvis fuktighetskrem. Cand.scient. og nordisk fagsjef i Dermagruppen, Kjersti Johansen, mener imidlertid at menn generelt bør bli flinkere til å tilføre huden fuktighet etter en dusj eller et bad.

- Selv om menn gjerne har mer fett i huden enn kvinner, så er ikke huden nødvendigvis mer fuktet. Menn må venne seg til å bruke fuktighetskrem, sier Johansen.

Les også: Slik behandler du kviser i voksen alder

Hudpleie for menn

Eksperten mener også at menn bør bruke produkter som kan være med på å forhindre aldringstegn i huden.

- Dersom de ikke ønsker å eldes raskere enn jevngamle kvinner, bør de også komme i gang med anti-age-hudpleie. Mange menn har også tørrhetslinjer rundt øynene som kunne hatt godt av en runde med øyekrem daglig, sier Johansen.

Her kommer også solkremen inn i bildet. Johansen forklarer at risikoen for hudkreft øker hver gang man blir solbrent, og anbefaler at menn smører seg med faktor 30 på vinterblek hud og faktor 15 på hud som allerede har blitt solbrun.

- Mange menn dropper solbeskyttelse, ikke bare i det daglige, men også når de arbeider i hagen eller kjører båt om sommeren. Dette kan være farlig. Overdreven soling og ubeskyttet eksponering kan føre til hudkreft såvel som tidlig aldring, sier hun.

HUDPLEIE FOR MENN: Ansiktskremer, ansiktsrens, ansiktsskrubber og øyekremer er blant hudpleieproduktene som også menn burde benytte seg av. Foto: Produsentene.
HUDPLEIE FOR MENN: Ansiktskremer, ansiktsrens, ansiktsskrubber og øyekremer er blant hudpleieproduktene som også menn burde benytte seg av. Foto: Produsentene.

Rens og skrubb til menn

I tillegg til å bruke fuktighetskrem og solkrem, bør menn - akkurat som kvinner - både rense og skrubbe huden daglig.

- Solbeskyttelse, eksfoliering og daglig rens vil være viktig for både kvinner og menn, men grunnet røffere hudoverflate og tykkere hud vil eksfoliering være ekstra viktig for menn, forteller legen.

En god ansiktsskrubb fjerner talg, fett og døde hudceller.

- Fjerning av skitt på overflaten reduserer tilstopping av porene og innkapslet talg, som kan føre til kviser og inngrodde hår, forklarer hudpleier og fagsjef hos Skintific, Ann Kristin Stokke.

Også Lønning mener at alle menn burde skrubbe huden jevnlig, minst en gang i uken, med en kjemisk eksfolierende ingrediens, som for eksempel glykolsyre eller salisyre.

- Kjøp gjerne en ansiktsrens som inneholder en av disse. Dersom du i tillegg bruker denne før du barberer deg, vil du forberede huden og hårene til barbering og derfor oppnå et jevnere og bedre resultat, sier hun.

Les også: Oppskrifter på hjemmelagde ansiktsmasker

Ikke bruk baberskum

Mange menn kan oppleve å få en sensitiv, sår og fuktighetsfattig hud etter barbering.

- Menn som barberer seg bør bruke produkter under barbering som beskytter huden og ikke virker uttørrende, samt en fuktighetsgivende aftershave som renser og roer ned sår og irritert hud, tipser Johansen.

Stokke er enig, og poengterer at menn bør unngå vanlig barberskum som er alkalisk og tørker ut huden, slik at den kjennes tørr og stram.

- Påføring av etterbarberingsprodukter avkjøler og roer ned huden, demper tørrhet, kløe, rødhet, inngrodde hår og skader forårsaket av UV-stråler. Unngå tradisjonell aftershave, den inneholder sprit som kan gjøre huden enda mer traumatisert etter barberingen, sier hun.

HUDPLEIE FOR MENN: Riktig hudpleieprodukter kan motvirke eventuelle hudproblemer, som tørr eller oljete hud. Foto: Produsentene.
HUDPLEIE FOR MENN: Riktig hudpleieprodukter kan motvirke eventuelle hudproblemer, som tørr eller oljete hud. Foto: Produsentene.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning