Hårfrisyrer menn

Hårtabbene som gjør deg eldre

- Enkelte burde nok ta seg en ekstra kikk i speilet om morgenen.

UTROLIG: Kun ett og et halvt år skiller disse to bildene av den kjente action-skuespilleren, Jason Statham, men han er faktisk yngre på bildet til venstre! Nok et bevis på at snauklipt eller barbert hår er best når man begynner å miste det.
UTROLIG: Kun ett og et halvt år skiller disse to bildene av den kjente action-skuespilleren, Jason Statham, men han er faktisk yngre på bildet til venstre! Nok et bevis på at snauklipt eller barbert hår er best når man begynner å miste det. Foto: FOTO: Stella Pictures
Publisert Oppdatert

De aller fleste menn har et ønske om å se ungdommelige ut så lenge som mulig, og tar derfor godt vare på kroppen og helsen.

Likevel er det veldig mange menn som ikke tenker på at håret faktisk kan gjøre at de ser eldre ut.

- Menn har jo blitt mer opptatt av hvordan de ser ut den siste tiden  – og hår har mye å si for helhetsinntrykket, sier Kreativ ansvarlig Ann Christin Moe hos Wella.

Eirik Thorsen, eier og senior art director ved Adam og Eva Grensen, er helt enig:

- Enkelte burde nok ta seg en ekstra kikk i speilet om morgenen.

Han understreker at mange er flinke til style håret sitt, likevel mener han at det også er mange menn som ikke ser ut i måneskinn.

- Mange faktorer spiller inn her; hvor i landet du bor, hvilken jobb du har, sosial omgangskrets eller hvilken frisør du bruker, sier Thorsen

Kjenner ikke til alternativene

Frisør Pål Berdahl ved Gevir Grünerløkka, påpeker at hverken skjegget eller håret på ingen måte handle om å se yngre ut. Det viktigste er som oftest å gå jevnlig til frisøren slik at du holder det fresht og stellt.

Ifølge Moe, er det her et stort forbedringspotensiale hos menn, for mange vet rett og slett ikke hvilke alternativer de har.

- Når vi snakker med menn om farge og ansiktsform, blir de overrasket, så jeg tror vi kan hjelpe dem litt mer på veien og skape mer oppmerksomhet rundt det som er mulig å gjøre, mener hun.

Vi har derfor samlet seks klassiske hårtabber mange menn gjør, som kan deg til å se eldre ut.

Du har samme frisyre hele livet

Kom deg inn i det 21. århundre, mann!

Det er en grunn til at du eller foreldrene dine ser eldre ut på bilder fra 80-tallet enn det dere gjør i dag.

- Jeg tror ingen, hverken kvinne eller mann, burde ha samme frisyre hele livet, sier frisør Pål Berdahl ved Gevir Grünerløkka, og påpeker at noen likevel kler visse ting bedre enn andre.

Grunnen til at dette er en tabbe er fordi både ansikt, farger og hud forandrer seg i løpet av livet. Derfor bør du også la frisyren din gjøre det samme.

Kreativ leder Ann Christin Moe hos Wella mener frisørene må ta litt av ansvaret for at menn tviholder på den samme frisyrer år etter år.

- Forandring fryder, men her er det kanskje opp til oss frisører å utfordre deg mer, og tørre å tilby deg en forandring, sier hun.

Hør på frisørens råd

I tillegg burde flere menn bli flinkere til å høre på frisøren sin.

- I denne kategorien tror jeg vi har en stor andel menn. De spør etter samme frisyren ved hvert frisørbesøk, og vil ikke la frisøren komme med forslag eller justeringer, sier Sølvi Bjørnevoll, frisør og daglig leder ved Norsk Frisørskole i Bergen

Eirik Thorsen, eier og senior art director ved Adam og Eva Grensen, er dog litt mildere i sin dom over en fast frisyre.

- Har du funnet din hårfrisyre, og den er kledelig og passer din personlighet og stil, så sier jeg go for it! Men, det kan jo bli litt kjedelig og forandring har de aller fleste godt av.

Du har langt og tynt hår

Puddel-rocken er død.

GAMMEL KLASSIKER: Howard Stern er kanskje så kjent for sine krøller at han (dessverre) aldri kan endre på dem, men for oss vanlig dødelige er absolutt smart å endre frisyren i ny og ne.
GAMMEL KLASSIKER: Howard Stern er kanskje så kjent for sine krøller at han (dessverre) aldri kan endre på dem, men for oss vanlig dødelige er absolutt smart å endre frisyren i ny og ne. Foto: FOTO: Stella Pictures

Du hadde kanskje langt hår både på 80-tallet og 90-tallet, men sjansen er stor for at håret ikke er like tykt som det en gang var. I tillegg er puddel-looken på ingen måte like sexy i dag.

- Langt hår er ytterst sjeldent pent hvis du har tynt og pistrete hår – uansett alder, sier Sølvi Bjørnevoll, frisør og daglig leder ved Norsk Frisørskole i Bergen.

Eirik Thorsen, eier og senior art director ved Adam og Eva Grensen, er helt enig:

- Langt og tynt hår er rett og slett ikke bra. Ta hensyn til forutsetningene du har, og konsulter med en flink frisør om hva som kler din hårtypen.

Han mener at det som regel er best å holde det ganske så kort om en begynner å bli tynnere i håret.

- Er du litt eldre, skal det mye til for å få en lang frisyre til å se bra ut, tykt eller ei, mener Bjørnevoll.

Langt hår kan funke noen ganger

Frisør Pål Berdahl ved Gevir Grünerløkka, synes likevel at de som ønsker langt hår burde kjøre på det.

- Langt hår på eldre menn kan i noen tilfeller se bra ut, andre gang ikke. Det kommer helt an på type hår og hvilken personlig stil de har.

- Men hvis håret er veldig tynt, er det ikke sikkert du får helt den rocka effekten som du var ute etter, påpeker Berdahl.

Kreativ leder Ann Christin Moe hos Wella, er av samme oppfatning.

- De kan godt beholde litt lengde, men det er viktig å tilpasse frisyren etter hva slags hår du har, personlighet og stil.

Hun påpeker dog at du i så fall burde bli like flink til å stelle det lange håret slik kvinner er.

Du gror ut håret når du får måne

Du lurer dessverre ingen, kompis.

Vi forstår at det er fristende, og det virker kanskje som en god idé å skjule hårtap ved å gro ut håret på sidene og bak, men egentlig trekker du bare mer fokus på problemet.

LANGT OG TYNT: Ved å holde på det lange håret, føles det kanskje som om man holder på ungdommen - og for all del, gå for langt hvis du virkelig vil! Men under ingen omstendigheter ser du faktisk yngre ut...
LANGT OG TYNT: Ved å holde på det lange håret, føles det kanskje som om man holder på ungdommen - og for all del, gå for langt hvis du virkelig vil! Men under ingen omstendigheter ser du faktisk yngre ut... Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock

- Tro det eller ei, så ser vi alle hva du prøver å gjøre, påpeker Sølvi Bjørnevoll, frisør og daglig leder ved Norsk Frisørskole i Bergen.

- Klipp det heller kortere, og hør med frisøren din om hvilke produkter du kan bruke for å forebygge hårtap, råder hun.

Frisør Pål Berdahl ved Gevir Grünerløkka er helt enig:

- Hvis du begynner å få måne, eller bli tynnere på toppen, er det ingen god idé å prøve å gro ut resten til lengre enn vanlig, sier han og fortsetter:

- Klipp det kort, og du blir kanskje overrasket over hvor mye yngre du ser ut.

Dropp hentesveisen

Den beryktede hentesveisen er heller ikke noe man burde går for, og heldigvis er det ikke så mange som prøver seg på denne sveisen lenger.

- Hentesveis er definitivt ikke kult, sier Berdahl.

Eirik Thorsen, eier og senior art director ved Adam og Eva Grensen, stemmer i:

- Nei, her er det på høy tid for en reality check! Hentesveis er det bare Donald Trumph som kommer unna med – han kommer vel strengt tatt egentlig ikke unna med det han heller.

Da er det langt mer sexy å fjerne alt håret og heller være skallet.

- Veldig ofte kan menn utmerke seg og bli mer sexy med årene, og det å miste hår kan også være kledelig. Ikke prøv å skjule det, vær deg selv!, råder kreativ leder Ann Christin Moe hos Wella.

Du prøver å farge vekk grå hår

Det er mulig, men pass deg for fallgruvene.

Menn har selvfølgelig også lov til å farge håret når det begynner å bli grått, men det er veldig viktig at du velger riktig farge.

- Nå har vi hårfarger som bare kamuflerer de små grå, og ikke dekker de 100%. Dette ser mye bedre ut en en heldekkende farge som kan bli uniform og hard, forteller Eirik Thorsen, eier og senior art director ved Adam og Eva Grensen

KONGELIG MÅNE: Tidlig hårtap ser ut til å være en genetisk del av kongefamilien, men vi regelrett klør i fingrene etter å barbere, eller i det minste kortklippe håret til både Prins William og Prins Harry!
KONGELIG MÅNE: Tidlig hårtap ser ut til å være en genetisk del av kongefamilien, men vi regelrett klør i fingrene etter å barbere, eller i det minste kortklippe håret til både Prins William og Prins Harry! Foto: FOTO: Stella Pictures

- Når du begynner å bli grå, forandres fargene i ansiktet ditt seg også, så det er aldri lurt å farge håret veldig mørkt hvis du har en stor andel med grå hår, legger han til.

Kreativ leder Ann Christin Moe hos Wella er enig:

- De fleste menn ser mer naturlige ut med en kald hårfarge.

Sølvi Bjørnevoll, frisør og daglig leder ved Norsk Frisørskole i Bergen, mener man burde være ekstra forsiktig med å kjøpe en boks i butikken og håpe på at fargen blir slik som på pakken.

- Det er tøft for de fleste, men spesielt når man har grå hår, sier hun og forstetter:

- For eksempel kan en hårfarge med mye rødt i seg, sette seg veldig i de grå hårene som mangler pigmenter, og vips så er håret ditt er lysende rødt!

Dropp å farge håret

Frisør Pål Berdahl ved Gevir Grünerløkka mener derimot at ingen mann, under noen omstendigheter, skal eller burde farge håret.

- Menn bør aldri farge håret, med mindre du er 16 år, fordi unaturlige pigmenter ikke kler menn, forteller han.

Han mener at en mann skal se ut som en mann, og at det nesten alltid vipper over til det feminine når man bruker kunstige pigmenter i håret.

- Det finnes dog mildere hårfarger som ikke er permanente. Ved veldig subtilt bruk og teknikk, kan disse gi et relativt naturlig resultat – hvis du virkelig ønsker en fargeforandring, påpeker Berdahl.

Thorsen legger også til at litt grått hår bare er sexy, og langt finere enn en tydelig ettervekst som avslører at du farger håret.

Du anlegger pannelugg for å skjule høye viker

Du lurer fortsatt ingen.

Vikene er ofte det første som begynner å trekke seg oppover, og selv om de fleste kvinner syns at dette bare er sjarmerende, er det fortsatt enkelte menn som desperat forsøker å skjule dette.

Dette er en tabbe du bør unngå, fordi en lengre lugg i midten av pannen vil gjøre veien mellom vikene og hårfestet i pannen enda større.

- Det å dele opp den tynne luggen til sidene er heller ikke noe særlig. Vi ser godt hva du prøver å skjule, sier Sølvi Bjørnevoll, frisør og daglig leder ved Norsk Frisørskole i Bergen.

FARGE PÅ BOKS: John Travolta har nok gjort både det ene og det andre med håret sitt, men hårfargen ser man tydelig at ikke er ekte.
FARGE PÅ BOKS: John Travolta har nok gjort både det ene og det andre med håret sitt, men hårfargen ser man tydelig at ikke er ekte. Foto: FOTO: Stella Pictures

- Klipp heller fronten kortere og bær vikene med selvtillit! Ingen bryr seg om dem om du er en hyggelig kar ellers, legger hun til.

Få en klipp som fungerer med vikene

Skal vi tro ekspertene, er nemlig viker hverken aldrende eller utiltrekkende.

- Personlig har jeg ingenting imot viker, men det er viktig å få en klipp som fungerer sammen med vikene, påpeker Eirik Thorsen, eier og senior art director ved Adam og Eva Grensen.

- Blir luggen for lang, kan håret fort dele seg i viken og det ser rart ut, legger han til.

Frisør Pål Berdahl ved Gevir Grünerløkka har ikke like mye imot pannelugg sammen med høye viker.

- Jeg synes det funker med litt lugg noen ganger, mens andre ganger bør man klippe det kort, sier han og fortsetter:

- For eksempel har den amerikanske skuespilleren og regissøren Justin Theroux høye viker og pannelugg som fortsatt ser bra ut.

Du bruker våte stylingprodukter på tynt hår

Og vips ser håret ditt enda tynnere ut.

Hårgelé kan for mange menn være det eneste stylingproduktet de kjenner til, eller i det minste eier.

Problemet er at når du bruker våte stylingprodukter på tynt hår, så vil håret legge seg flatt, samle seg og eksponerer hodeskallen enda mer.

- Menn har absolutt en tendens til å bruke de samme stylingproduktene hele livet, og da blir ofte geleén et fast og uheldig innslag, sier Sølvi Bjørnevoll, frisør og daglig leder ved Norsk Frisørskole,.

Hun råder deg heller til å klippe håret kort når det blir tynt, og kjøpe en matt voks som samler tuppene og ikke hårrøttene – da vil også håret se fyldigere ut.

HØYE VIKER: Hvis du begynner å få høye viker, kan du puste lettet ut - det er helt normalt, og ikke minst ofte veldig sexy! Du trenger ikke prøve å skjule det som Justin Theroux prøvde på her.
HØYE VIKER: Hvis du begynner å få høye viker, kan du puste lettet ut - det er helt normalt, og ikke minst ofte veldig sexy! Du trenger ikke prøve å skjule det som Justin Theroux prøvde på her. Foto: FOTO: Stella Pictures

Bruk tørre produkter eller teksturspray

Kreativ lever Ann Christin Moe hos Wella, er enig i at du bør gå for tørre vokser i stedet for gelé, og råder alle menn til å skaffe seg en hårføner.

- Ønsker du mer volum kan du påføre saltvannsspray og deretter føne, da eser håret og virker tykkere, tipser hun.

Eirik Thorsen, eier og senior art director ved Adam og Eva Grensen, er enig:

- Gi geleén til noen andre. Det funker mye bedre å bruke en teksturspray og en matt paste som ikke tynger håret, forteller han.

Er du usikker på hva forskjellen på tørre og våte stylingprodukter egentlig er, har frisør Pål Berdahl ved Gevir Grünerløkka en god forklaring:

- Tørre stylingprodukter er produkter som gass spray, matt voks og tørrshampo. Disse gir volum og passer for fint hår, forteller han og fortsetter:

- Våte produkter er som regel basert på olje eller gelé, noe som gir en shiny overflate. Disse passer på tykt hår og bør ikke brukes på fint hår!

VÅTT HÅR: Husk at en hårgelé vil gjør håret enda tynnere, og hodeskallen mer fremtredende.
VÅTT HÅR: Husk at en hårgelé vil gjør håret enda tynnere, og hodeskallen mer fremtredende. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning