Til bords med Hellstrøm

Kamilles journalist ba Eyvind Hellstrøm på middag. Se hva han syntes i etterkant - og få oppskriftene.

Hmmm...: Hellstrøm er ikke veldig imponert over Mariannes lammefrikassé.
Hmmm...: Hellstrøm er ikke veldig imponert over Mariannes lammefrikassé. Foto: Tone Georgsen Herregården
Publisert Oppdatert

I siste nummer av Kamille (nr. 23) kan du lese om hvordan det gikk da vår journalist Marianne Stene ba selveste Hellstrøm hjem på middag. Det gikk nok ikke helt som planlagt...

Men til tross for en del blundere, delte de en vellykket, hjerteformet ostekake (Mariannes spesialitet) til dessert, og Marianne ymtet frampå om nå måtte de vel være "best friends forever"? Det fikk hun ikke noe svar på der og da, men i etterkant fikk hun en mail fra Hellstrøm.

Han skrev: Takk for sist, det var jo riktig så hyggelig, og den gode rødvinen da! Visste ikke at du hadde monitor på callinganlegget ditt. Hadde jeg visst det, skulle jeg selvsagt ha gitt deg et smil, men det var vel bra at det gikk som det gikk.

Beste hilsener, Eyvind

PS: Best friends 4ever?

Nysgjerrig på menyen? Her er oppskriftene:

Salmalaks med Jarlsberg

Forretten: Kunne godt ha vært flere, mente Hellstrøm.
Forretten: Kunne godt ha vært flere, mente Hellstrøm. Foto: Tone Georgsen

(4 personer)

100 gram Salmalaks

4 skiver Jarlsbergost

8-10 aspargestopper

Slik gjør du:

Skjær tynne skiver Salmalaks. Kok aspargestopper lett i saltet vann og avkjøl. Skjær Jarlsbergskivene diagonalt. Snurr Jarlsberg og Salmalaks rundt aspargesen. Sett på fat og server.

Lammefrikassé

(4 personer)

Hovedretten: Den hadde i hvert fall putra lenge nok!
Hovedretten: Den hadde i hvert fall putra lenge nok! Foto: Tone Georgsen Herregården

1 kg lammekjøtt fra bog, nakke, bryst eller lår

2 stk laurbærblad

1 knivsodd tørket timian

1 stk løk

Salt

Et utvalg av sesongens grønnsaker. Løk, gulrot, sellerirot bør alltid være med - ellers kan det meste brukes, som persillerøtter, blomkål, rødløk, brokkoli, grønn asparges, etc.

Saus

6 dl kokekraft

2 ss smør

1 dl hvetemel

2 dl kremfløte

Salt

Pepper

Slik gjør du:

Lammet stykkes i passe serveringstykker og settes på kok med kaldt vann som dekker kjøttet godt. Kok opp og skum godt av. Det skal koke i 2-3 minutter. Ta kjøttet opp av kokekraften og skyll det godt under rennende, kaldt vann. Kokekraften kastes. Kjøttet settes på ny over til kok i kaldt vann sammen med laurbærblad, timian og en hel, skrelt løk. Kok opp og skum eventuelt av kokekraften hvis det kommer mer skum under koking. Smak til kokekraften med salt. Kjøttet skal nå småkoke til det blir mørt - dette kan ta fra 45 minutter til to timer, avhengig av størrelse på kjøttbitene, samt hvilken del av dyret kjøttet kommer fra. Nakke er det som trenger lengst koketid, og lår trenger kortest tid. Det seigeste kjøttet blir ofte den beste frikasseen.

Når kjøttet er mørt, løftes det forsiktig over i en annen gryte og dekkes med lokk, slik at det ikke tørker ut. Grønnsakene kokes i kraften. Tilsett gjerne grønnsakene etter hvert i forhold til koketid. Gulrøtter tar lengst tid og grønn asparges og brokkoli kortest tid. Grønnsakene legges over kjøttet.

Mål opp kokekraften. Hvis det er for lite kraft, spes det med vann eller melk. Smelt smør i en gryte og tilsett melet - la det hele småkoke i 1 minutt under stadig omrøring. Spe med kokekraften og fløten - kok opp og smak til med salt og pepper. Sausen helles over kjøtt og grønnsaker og gis et kort oppkok. Smaker godt med kokte mandelpoter eller kokt ris.

Ostekake

Fyll

1 boks lettrømme

Desserten: Se, dette begynner å ligne noe.
Desserten: Se, dette begynner å ligne noe. Foto: Tone Georgsen Herregården

1 boks Philadelphiaost

1 boks Naturellost

¼ liter fløte

1 pakke sitrongelé

1 ts vaniljesukker

3 dl melis

1 pk bringebærgelé

Bunn

1 pakke Digestive-kjeks

100 g smør

Slik gjør du:

Knus havrekjeksene og bland sammen med smeltet smør. Kjeksblandingen has i kakeformen og klappes til en fast bunn. Formen settes i kjøleskapet mens fyllet lages.

Lag sitrongelé av 2,5 dl vann og sett denne til avkjøling.

Bland sammen rømme, ost, vaniljesukker og melis. Deretter pisker du krem i enn bolle for seg. Ha så oppi den avkjølte sitrongelén og bland forsiktig sammen til en jevn blanding. Ha så sitronfløten oppi sammen med osteblandingen og rør sammen til fyllet er glatt og klumpfritt. Hell alt sammen over kjeksbunnen, pass på at du sparer plass til gelétoppen;

Bringebærgelé kokes opp med 4 dl vann, settes til avkjøling før den forsiktig helles over ostekaken. Ostekaken kan serveres når geletoppen har stivnet.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning